KiemeltMotorokMotortesztek

Egy kis retro kínából: Keeway X-Light 125 (Modern Café Racer) – VIDEÓVAL!!!

Amennyire előítéletes voltam ezzel a motorral látatlanba, akkorát csalódtam benne és mégpedig pozitív értelemben. Akármikor be kellett mennem a belvárosba, vagy csak egy távolabb eső nagyáruházba, kérdés sem volt, hogy ezzel a motorral fogok útnak indulni, nem pedig a saját, nagyobb motorommal.

História

A Keeway X-Light 125 motorkerékpár esetében nem beszélhetünk hosszas történelemről, hisz a gyártó, egy viszonylag friss modelljéről van szó. Természetesen az alapok már nem ismeretlenek, a gyártó további modelljeiben a blokkot és egyes alkatrészeket már régóta használja, viszont ez a Cafe Racer-es stílus a tavalyi év során került először kínálatukba.

Elődjének nevezhető például a K-Light, ami már több mint 5 éve forgalmaz a gyártó. A motor alapvető felépítésében megegyezik azzal a régóta bejáratott és finomított konstrukcióval.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Versenytársak

A motornak akadnak rendesen konkurensei, ugyanis ezt a stílust igyekezett minél több gyártó meglovagolni. Egyik legnagyobb konkurenciája talán a Brixton motorjai, amik úgyszint „kínai” motoroknak számítanak, hasonló minőséget képviselnek mint a tesztben szereplő Keeway.

Viszont, a Keeway-nek itt jön be az előnye, hogy a motor árazását bőven 1 millió forint alatt tudták tartani. Ez pedig egy 125-ösnél roppant nagy előny, hisz egy kezdő motorra senki nem akar milliókat költeni. A Yamaha XSR125-röl meg már nem is beszélve, ami súrolja a 2 millió forintot, és biztos, hogy egy jobb motor, mint a tesztalanyunk, a kérdés csak az, hogy megér-e ennyivel többet bárkinek is. Ezt biztosan kétlem.

A Keeway egyetlen nagy problémája, hogy az emberek fejében régről be van ragadva, hogy a „kínai” már csak rossz lehet, és szemrevételezés nélkül elítélik. Pedig a kipróbálnák, vagy élőben látnák, technikailag jobb felszereltséget kapnának, a hegesztések, az összeszerelés minőségében pedig már fejlődtek annyit, hogy a nagy európai gyártók modelljeivel felvegyék a versenyt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
https://youtu.be/uJUS83P49ws

Esztétikum

A motor kinézetét tekintve tökéletesen azt hozza, ami a nevében is szerepel. Kör lámpa, kör LCD, kör tükrök, minden, ami egy mai Cafe Racer motort azzá tesz, ami. Első ránézésre, ha a digitális műszeregységet és a ledes lámpát nem vesszük figyelembe, meg sem tudnánk mondani, mikori évjáratú a motor. Az első villát védő gumiharangot már rég nem látunk motorokon, pedig mind az esztétikumhoz, mind a villa védéséhez hozzájárul.

A kinézethez nagyban hozzájárul az első 19-es és hátsó 18-as gumi, amit még egy túra motor is megirigyelne (bár a hátsó méret elég szokatlan), plusz a motor stílusához illeszkedvén nem teljesen utcai gumit kapunk a motoron. A stílusához sokat dob még a motor színéhez egyezkedő kipufogó, ami nem egy nagy extra, mégis sokat hozzátesz az esztétikumhoz.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Vezetni

A vezetési élmény valami fantasztikus, mind kezdőként, mind nagyobb ccm-röl visszaváltva. Egyrészt, kezdőként mindenképp pozitív, hogy egy nagyon könnyen kezelhető, nem túl erős motorról van szó, ami akkor sem okoz nagy meglepetést, ha valamit elkottáznánk. Ez egy igazi kezesbárány, és erről a nagyon könnyű súlya, és a vajpuha és pontos váltó gondoskodik.

Nagyobb vasról visszaülve viszont kell egy kis idő, mire visszaszokik az ember ehhez az erőhöz. Egyrészt, ha az ember nem forgatja, hamar le tud fulladni, másrészt, az 5 sebességes váltó ilyenkor hátrány, többször akartam beváltani a hatodikat, ami ebbe ugyan nincs. Az előzést szintén többször át kell gondolni, hogy milyen járművet és milyen sebességnél akarunk megelőzni, hogy biztonságosan végrehajthassuk a manővert.

Amint ezekhez hozzászokik az ember, viszont egy parádés mindenes gépet kap, amit a könnyű súlya miatt bármikor arrébb lehet rakni. Mivel a motor nagyon keskeny, a sorok közötti cikázás egyáltalán nem okoz gondot, a lámpától elindulva az autókat is simán le tudjuk vele hagyni. Nagyvárosi, másodlagos motornak bármikor elfogadnám.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Motor

125 ccm, 1 henger és 4 ütem. Mindehez társul 8,2 kW teljesítmény, amit 9000-es fordulaton ad le, a maximum nyomatékunk amiből gazdálkodhatunk pedig 9,7 Nm, amit 6500-es fordulaton ad le. Ezek az adatok nem túl acélosak, viszont a hasonlóan felépített, léghűtéses 125-ös gépek mind hasonló teljesítményre képesek.

Aki szeretné kimaxolni az A1 kategóriát, mindenképp vízhűtéses motort kell hogy keressen. Katalógusadatok szerint 99 km/óra a végsebessége, a gyakorlatban az én 55 kg-os súlyom alatt maximum 113 km/órát mutatott a műszerfal, ami GPS szerint olyan 105-110 km/óra között lehetett. Ezzel a teljesítménnyel én autópályára már nem merészkednék fel, viszont a városi közlekedésre, a lámpáktól való dinamikus elindulásra viszont bőven elég, viszont arra számítanunk kell, hogy 200 m múlva az autósok be fognak érni, nagyjából 60 km/óráig gyorsul dinamikusan a motor.

Az utazó tempója valahol 80 km/óra körül lehet, ami arra pont elég, hogy lakott területen kívül ne tartsuk fel a kamionokat, ne akarjanak mindenáron letúrni az útról, viszont a végsebességének elérésének közelében már annyira érződik az egyhenger rezonanciája, hogy hosszútávon semmiképp nem érdemes úgy közlekedni.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Váltó

A motor 5 sebességes manuális váltót kapott, ami elsöre meglepett, legutoljára 50-es segédmotort vezettem, ami 5 sebességes volt. A fokozatok hamar leforognak, mint minden 125-ös motorkerékpárnál, az ötödiket viszont érdemes minél később kapcsolni, hogy fel tudjunk rendesen gyorsulni.

Maga a váltó nagyon kis könnyed, a kuplungkar behúzása szinte semmilyen erőt nem igényel, a holtpont könnyen megtalálható, emiatt tökéletes választás lehet újrakezdőknek is, illetve a városi araszolás közben sem fárad el a kezünk.

A váltókar gumírozott borítást kapott, minimális lábmozdítással is beugrik a kellő sebességbe, de határozott, az ürest is nagyon könnyű megtalálni vele. Ez a motor egyik csúcspontja, amely nagyon vonzóvá teheti egy kezdő számára, sőt, az eddig próbált kategóriatársaknál is jobban, pontosabban és finomabban működik.

Futómű

Futómű tekintetében nem túl acélos a helyzet. Az első teleszkópunk rugóútja 115 mm, ami nem túl nagy, hátulra pedig két darab 56,6 mm rugóúttal rendelkező teleszkóp került. Ugyan felkoppanni sosem koppant fel a teszt alatt, és a vesekövemet sem rázták ki a kátyúk, de a budapesti forgalom alatt is érződik, hogy ez a motor egyik gyengepontja.

A futómű hangolása átlagos, se nem túl feszes, se nem túl puha, minden kátyút érzel, amin átmész, de nem pattog el az úton. A rövid, földutas kalandozásom során inkább kikerültem a gödröket inkább, de az átlagos közlekedés során azért nem volt az az érzésem, hogy szétesne azért, mert belementem egy nagyobb kátyúba.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Fékek

Fékek tekintetében hozza az általános elvárásokat, ami ebben a kategóriában jellemző. Előre egy 276 mm-es szimpla tárcsa került, amely egy dugattyús, gumi fékcsővel van ellátva. A tárcsa a mindennapokban megfelelő méretű, csak az első féket használva is meg tudjuk állítani a motort, a fékhatás megfelelően adagolható. Nem az a harapós fajta, de a hátsó fékkel kombináltan használva rövid féktávval meg tudunk vele állni.

A hátsó tárcsa 220 mm átmérőjű, szintén egy dugattyús. A fékpedál tökéletes helyen van, azonnal rátalál az ember lába, megfelelő szélességű. A motorban nem található ABS, ami egy elég nagy hiányosság, azonban a mindennapokban egyáltalán nem éreztem hátrányát, hozzáteszem, száraz és meleg időben sikerült kipróbálnom a motort. Ez sajnos 2024-ben már elég nagy hátrány, a vetélytársak már tudják, viszont ebbe az árba ez nem fért bele.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Felszereltség

Ami talán a leginkább kiemelkedő ennél a motornál, az a ledes lámpa. Hozza a szokásos, scrambelerktől megszokott kereklámpás stílust. A nappali menetfénnyel is jól láthatóak leszünk a közlekedésben, a távolsági fényszóróval pedig egy elhúzódó motorozás során sem kell vakoskodnunk. A nappali menetfény gyújtással együtt kapcsol, a markolaton lévő kétállású kapcsolóval tudjuk a távolsági fényszórót bekapcsolni. Ami még pozitívum, az az elakadásjelző, ez az indexhez hasonló csúszkás gombot kapta.

Ha már az indexnél tartunk, ez egy három állású csúszkás kapcsolót kapott, ami mindenképpen szokást igényel. Az egyik probléma, hogy magának a kapcsolónak elég rövid útja van, és nincs egy határozott középállása. Kesztyűben szinte sosem sikerült visszavennem az indexet, kesztyű nélkül is odafigyelést igényelt, mindig továbbcsúszott a kis kapcsoló. Ezt a megoldást sürgősen elfelejteném a gyártó helyében, egyrészt, egy kezdő számára roppant zavaró lehet erre külön figyelmet fordítani, másrészt, balesetveszélyes is, ha nem tudjuk egyből visszavenni az indexet.

Ami az árához képest egy hatalmas extra, az a digitális műszeregység, amely kör alakú, illeszkedvén a motor stílusához. Fiatalokhoz lett tervezve teljes mértékben, egy kis „smiley-val” köszön be a motor minden indításkor. A műszeregység színes, direkt napfényben is tökéletesen látható. Középen nagyban a sebességünket, körülötte a fordulatszámot jelzi, pirossal villog amikor már szükséges váltanunk, mert leforgattuk az adott sebességet.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Balra lent az üzemi hőmérsékletet, jobbra pedig az üzemanyag szintjelző kapott helyet, ami szintén villog, amikor már ideje meglátogatnunk egy benzinkutat. Ezen kívül egy Trip 1-et és egy össz. kilométert tudunk vele kiírni, amit az alsó érintőgombok segítségével tudunk váltogatni (mármint, hogy éppen melyiket jelenítse meg).

Felül találunk még egy órát, és a váltófokozat kijelzőt, ami szintén nagyon hasznos tud lenni. A kijelzője nagyon tetszett, sok, drágább kategóriatársat magamögé utasít, én mégis úgy gondolom, elég lett volna egy egyszerűbb műszeregység, és inkább más tulajdonságra kellett volna fektetni többet.

Az extrák még így sem fulladtak ki, ugyanis a kormányon helyet kapott egy USB feliratos fedéllel ellátott kis töltőajzat, amiben a hagyományos USB mellett helyet kapott egy Type C port is, na ez aztán a sokkal magasabb kategóriás gépeken is csak felárért vásárolható meg.

Hatalmas pirospont illeti még a középállványt is, ami a motor stílusához is sokat hozzádob, mellesleg a motor könnyű súlya miatt nagyon egyszerű középállványra rakni a motort.

Arról meg már nem is beszélve, hogy a tank két oldalt gyárilag kapott gumiborítást, ami egyrészt esztétikumban nagyot dob a motoron, másrészt, tökéletes helyen van, pont ott, ahol lábbal amúgy is szorítanánk a tankot, így megvédve ezzel a fényezést a kikopástól.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Kényelem

Egy hatalmas egybeüléssel operált a gyártó. Mivel a kisköbcentis motorról van szó, így alapvetően rövid távokat teszünk meg vele, azt pedig kényelmesen tehetjük meg. Az ülés borítása nem csúszós, és mivel a tankra jól rá lehet fogni a térdünkkel, stabil pozíciót tudunk rajta felvenni.

Az ülésmagasság 766 mm, ami nagyon kedves a hölgyeknek, és az alacsonyabb és fiatal pilótáknak. Én 165 cm-es magassággal két teljes lábbal leértem, így végig stabilan éreztem magamat a motoron. Ellenben 175 cm felett már nem igazán ajánlanám a motort a túl hegyes térdszög miatt, 185 felett meg már jön az „elefánt a triciklin” effektus.

A méretéhez passzol az ülés hosszúsága is. Ugyan van utas lábtartónk, és hivatalosan vihetünk rajta utast, a gyakorlatban két, maximum 60 kg-os pilóta férhet el rajta kényelmesen.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

Pénzügyek

A motor új ára 799.000 Ft, amely mindenképp vonzóvá teszi a konkurenciával szemben. Ezért az árért nem kapunk más, ennyire felszerelt, váltós 125-ös motorkerékpárt. Természetesen azt számításba kell venni, hogy nem ez a legerősebb 125-ös, kínai, de felszereltség tekintetében mindenképp veri a drágább konkurenciát is. Ennek ellenére az ABS hiánya mindenképp egy hatalmas negatívum, ahogy a csúszkás index és a kivehető tanksapka sem lesz a mindennapjaink barátja. Valamit valamiért.

Fogyasztás

A motor átlagosan 2.5-3 liter körül fogyasztott nálam, attól függően, mennyire kellett pörgetnem ezt a kis blokkot. Városban, rövid távokon inkább a 2.8 liter körüli átlagot sikerült összehoznom.

Keeway X-Light 125 Modern Cafe Racer

A 16 literes tankja irigylésre méltó, nem sűrűn kell vele megállnunk tankolni, főleg ha alapvetően rövidtávra használjuk a masinát. A tank egyetlen negatív tulajdonsága a tanksapka, amely nem zsanéros. Úgy működik, mint egy robogónál: kikulcsoljuk, és a tanksapka a kezünkbe, marad, amit valahova a tankolás idejére el kell raknunk. Ez nem túl kényelmes, erre fordíthattak volna kicsivel több figyelmet.

Három mondat a végére

Városban és elővárosban tökéletesen elegendő az az erő, amit nyújt nekünk, teszi mindezt halkan, alacsony fogyasztással és könnyű kezelhetőséggel. Ezért az árért a gyártó igyekezett minden lehetőséget kiaknázni, sőt, sok helyen még a drágább motoroknál is többet kínál. Kérdés az, hogy ez a pár extra felszereltség helyett nem lett volna-e érdemes a fejlesztési költséget másra, a vezetést megkönnyítő dolgokra költeni inkább.

Keeway X-Light 125 Műszaki adatok

Lökettérfogat (cc):125
Típus:1 hengeres, 4-ütemű/2-szelepes
Furat x Löket (mm):Ø57.3×48.4
Teljesítmény:8,2 kW 9000 ford./perc
Max. nyomaték:9,7 N · m/6500 ford/perc
Kompresszióviszony:9. 3:1
Keverékképzés:EFI
Szelepvezérlés:CHAT
Gyújtás:TCI
Indítás:Elektromos
Kenőrendszer:Nyomáscsökkentés
Hűtőrendszer:Léghűtéses
Sebességváltó:5 sebességes
Végáttétel:Lánc
Tengelykapcsoló felépítése:Nedves többlemez
Első kerék:Küllős
Első felfüggesztés:Teleszkópos villák
Első felfüggesztés rugóút (mm):115
Első gumi mérete:100/90-18
Hátsó felni:Küllők
Hátsó felfüggesztés:Kettős lengéscsillapító
Hátsó felfüggesztés rugóút (mm):56.6
Hátsó gumi mérete:120/80-17
Első fék típusa:lemez
Első fék (mm):276
Hátsó fék típusa:lemez
Hátsó fék (mm):220
Száraz tömeg (kg):131
Ülésmagasság (mm):766
Teljes hossz (mm):2035
Teljes szélesség (mm):850
Teljes magasság (mm):1120
Hasmagasság (mm):133
Tengelytáv (mm):1335
Üzemanyag kapacitás (L):16
Maximális sebesség (km/h):99
Max. terhelés (kg):160
Akkumulátor:12V9Ah

Ár: 799.000 Ft (+ forgalomba helyezési költség)

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük