EseményekKiemeltMotorverseny

Drift, egykerék és bójázás a Nagybani piacon – VIDEÓVAL!

Motor Road Tech Vezetéstechnikai tréning, egykerék suliSzeptember első hétvégéjén a Motor Road Tech vezetéstechnikai tréningjén vettem részt a budapesti Nagybani piacon. De ez nemcsak egy tréning volt, hanem annál valami sokkal több.

Azzal kezdődött, hogy ez egy viszonylag kis létszámú program volt, és mint utóbb kiderült, rajtam kívül néhány motorkerékpár márkaimportőr képviselői is jelen voltak, így volt alkalmam megismerkedni illetve újra találkozni pl. a Triumph, a Suzuki, a Yamaha a Kawasaki és a BMW képviselőivel.

Az idő szűkössége miatt  gyorsan zajlottak az események: három csoportra osztottak minket, hogy a tréning három modulját nagyjából 4-5 fős csoportokban teljesíthessük. Így nem kellett sokat sorban állni. Az elős modulnál például rögtön az első lehettem, hála a csoportom férfi tagjainak, akik udvariasan előre engedtek.

A Driftautó

Még szerencse, hogy ebéd nélkül érkeztem a tréningre, ugyanis az első élmény a driftautó kipróbálása volt. Vencel János vezette a saját maga építette drift taxit, ami igazán felkavaró élmény volt, és amit minden résztvevő kipbálhatott, aki akarta, többször is. Nekem elég volt egyszer is, bár örülök, hogy ülhettem egy ilyen autóban egy ilyen profi sofőr mellett.

Az biztos, hogy a driftelés után mindenki széles vigyorral szállt ki az autóból, és ezt a vigyort még sokáig nem tudtuk lemosni az arcunkról.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 07 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 05 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 04 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 03 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 02 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 08 motor road tech vezetestechnikai trening egykerek suli 01

Motoros vezetéstechnika

A második modul a motoros vezetéstechnikai pályán zajlott, ahol Bartmann Roland – a Motor Road Tech vezetéstechnikai oktatója – segítségével próbálhattuk ki a motorozási tudásunkat egy a jelenlegi motoros rutinvizsga pályához hasonló bójasoron. Hiába a sok-sok évnyi rutin, a pálya mindenkinek tudott meglepetéseket okozni.

A szűkülő szlalom után egy 7 méter átmérőjű körben kellett kőrözni, majd egy oszlópról leemelve a köteleta kötéllel a kézben motorozni körbe az oszlop körül. Az utolsó feladat a lassúsági pálya volt, ahol a bójasorok között a lehető legalacsonyabb tempóval kellett végig motorozni.

Mivel a Honda CL500 tesztmotorral vettem részt a tréningen, nem voltam elég bátor ahhoz, hogy maximumig fezegessem a határaimat. Talán ezt érezte meg Roland is, amikor átültetett az iskola felbukócsövezett oktatómotorjára, hogy próbáljam meg azzalis, azzal nyugondtan eleshetek.

Parancs, értettem, és nyugodtan el is estem, csak hogy kipróbáljam, mekkorát lehet dönteni vele.

Egyébként, meggyőződésem, hogy ha minden motorosnak lenne lehetősége úgy elesni legalább életében egyszer, hogy nem sérül meg sem ő sem a motorja, akkor a későbbiekben sokkal bátrabban merne onnantól motorozni, szóval ez tényleg jó módszer.

Egykerék suli

Az utolsó modult az iskola másik trénere, Szabó Zoli vezényelte. A Motor Road Tech-nek van egy egykerekezésre átalakított, hátsó és oldalsó kitámasztókkal ellátott Kawasaki motorkerékpárja, amivel bárki kipróbálhatja az egykerekezés élményét. Azért készítették ezt a motort, hogy ezt a nem éppen veszélytelen mutatványt egy ilyen zárt pályán próbálhassa ki bárki, akinek ez a vágya.

Bevallom, én sosem vágytam erre, és inkább azok közé tartozok, aki próbálja elkerülni, hogy a motor, ami alattam van, megemelje az elejét. Na ez a motor ezt a parát is tökéletesen tudja orvosolni. A “kötelező” két körömet megtettem a gépszörnnyel, de ismét megállípítottam, hogy ez a dolog nem az én stílusom.

Ismét hasznos volt, hogy megérezhettem, hogy milyen az, amikor valaki túlhúzza a gázt és megemelkedik a motorkerékpár eleje, de ami utána jött, az nem volt kellemes. Ahogy ijedtemben visszaengedtem a gázt és az első kerék a földhöz csapódott hatalmasat rántott a nyakamon, a súlyom a csuklómra terhelődött, a szeméremcsontom pedig a tanknak csapódott.

Szóval hasznos tapasztalat volt, de ebből az élményből sem repetáztam. Nem úgy, mint többen a résztvevők közül, akik szemmel láthatóan nagyon élvezték ezt a vidámparkba illő kalandot.

A nap végén a Motor Road Tech csapata vendégül látott minket egy finom pizzával, majd – azt hiszem, mindenki nevében mondhatom – kellemesen elfáradva indultunk haza motorkerékpárjainkon.

Azt mondom, ha lehetőségetek van rá, mindenképp próbáljátok ki a Motor Road Tech tréningjeit! Ráadásulaz aszfalt is szuper a Nagybani Piacon, mintha csak erre találták volna ki.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük