EseményekKiemeltMotorverseny

Csak 2 motoros nő indult a 2024-es Dakar Ralin

Yael Kadashai és Jane Daniels a 2024-es Dakar Rallyn

Úgy tűnik, a tavalyi megmérettetések után a motoros nők nagy része nem vállalta az idei szaud-arábiai Dakar Ralit. Az ismerős nevek mind 4 kerékre váltottak, és mindössze két amazon vágott neki a sivatagnak kétkeréken.

Jane Daniels #110

Az angol Jane Daniels a Fantic Factory Racing versenyzője a Rally 2-es kategóriában indult egy XEF 450 RALLY FACTORY motorkerékpárral. Az enduro szupersztár első Dakarja az idei.

Az északnyugat-angliai Wiganből származó 29 éves versenyző gyermekkora óta motorozik, mivel országúti versenyző édesapja, Andy inspirálta. Bátyját, Garyt követte az endurosportba, és a sportág egyik legkitüntetettebb versenyzőjévé vált. Négyszer nyerte meg a FIM Enduro Világbajnokságot. 2022-ben ő segített a brit nőknek abban is, hogy történelmük első győzelmét arassák a kimerítő FIM International Six Days of Enduro (ISDE) versenyen Franciaországban, és az egyéni értékelésben is az élen végzett.

Jane enduro képességei páratlanok – két éve veretlen -, de most egy egészen másfajta kihívásra készül a rally-raidben.

Érdekes módon jutott el a sportághoz, a Dakart a neves enduro újságírónak és fotósnak, Dario Agratinak adott interjújában említette. Endurocsapata, a Fantic felkapta az érdeklődését, és azt javasolta neki, hogy vegyen részt a 2023 áprilisában Tunéziában megrendezésre kerülő Swank Rallyn. Bár szinte semmilyen országúti tapasztalattal nem rendelkezett, Jane az összesített negyedik helyen végzett, és hat hónappal később már a rangos Rallye du Maroc-on állt rajthoz.

Annak ellenére, hogy a prológon meghibásodott a roadbook tábla, és a nyitó szakaszon rengeteg por volt, Jane megtalálta a jó ritmust Marokkóban, és a 30. helyen végzett a Rallye 2-n, ami megpecsételte a Dakarra való nevezését.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A Fantic maga csak néhány évvel ezelőtt kezdett el rally-ralizni, és az első XEF 450 Rallyt a 2022-es Dakarra hozta el. Most abban reménykednek, hogy Jane meg tudja ismételni Laia Sanz sikerét. Bár Jane elismeri, hogy kétségtelenül fél szemmel figyeli majd a versenytársai helyezéseit, a legnagyobb prioritása ezen a szűz kiránduláson az, hogy biztonságosan célba érjen Yanbuban.

Jane jelenleg, a második szakasz után összesítettben a 60. helyen áll.

Yael Kadashai #111

Az izraeli származású Yael Kadashai annak az Aviv Kadshainak a lánya, aki motorkerékpáron, autóban és teherautón is részt vett és befejezte a Dakart korábban. Ilyen vérvonallal természetes volt, hogy egyszer Yael is ott lesz a rali rajtvonalán.

A fiatal hölgy, aki motorok és motorsportok körül nevelkedett, mindössze háromévesen pattant először motorra. Később enduro versenyeken indult, és a GasGas motorosok új generációjának egyik alakja lett.

A Dakarhoz azonban be kellett bizonyítania, hogy képes lesz rá, és ezt stílusosan meg is tette először Görögországban a Hellas Rallye-n, majd még meggyőzőbben a rendkívül igényes Rallye du Maroc-on, ahol a legjobb női versenyzőként végzett, és megszerezte a jegyét a nagy versenyre, a Dakarra. Nemcsak elszánt, hanem rendkívül versenyképes is: a fiatal hölgynek nem lesz elég a célba érkezés.

Motorkerékpárja egy GasGas Model450 RALLY REPLICA.

Yael a második szakasz után összetettben a 69. helyen áll a versenyben.

A két bátor motoros amazon mellett még 39 hölgy szerepel az idei dakaron a különböző kategóriákban 4 keréken egyedül vagy csapatban. Ha szeretnéd követni őket a verseny alatt, készítettem egy táblázatot a rajtszámaikkal. (Később majd bővítem az információkat.)

Nők a 2024-es Dakaron

#110Jane Daniels, motor
#111Yael Kadshai, motor
#229Lucie Baud
#238Laia Sanz
#239Aliyyah Koloc
#256Xiangyan Sun
#262Pato Pita
#274Magdalena Zajac
#306Cristina Gutiérrez 
#312Valentina Pertegarni
#321Annett Quandt & Annie Seel
#322Camelia Liparoti
#324Rosa Romero
#329Dania Akeel
#406Rebecca Busi
#419Sara Price
#426Emilija Gelazninkiene 
#429Christine GZ
#616Syndiely Wade
#618Marije Ven Ettekoven, Floor Maten & Anja Van Loon
#619Margot Llobera
#625Susana Hernando
#700Lidia Ruba
#703Luis Barbero Garcia
#708Puck Klaassen
#711Raquel Arraz 
#712Barbora Holicka & Lucie Engova
#716Katarzyna Malicka
#718Fabrizia Pons
#725Sam Teugels
#734Simona Morosi
#740Sandra Guasch Planells
#742Katherine Lovemore
#746Myrian Manzoni 
#761Alexia Giugni
#904Annunziata del Gaudio
#908Ursula Ruppert
#910Monica Buonamano
#911Tabatha Romon
#912Lina Van de Mars
#913Nekane Abin Bardeci 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük