fbpx

Ciprusi túra robogóval

Ciprus: tenger, letűnt korok maradványai, hajtűkanyar, ízorgia, robogó; színek, illatok, érzelmek kavalkádja; májusi aranyat érő élmény, csoda, isteni kegyelem: az Észak-ciprusi Török Köztársaság (amelyet Törökországon kívül egyetlen állam sem ismer el) s egy strapabíró fehér paripa (Suzuki Adress V100) álomegyvelege. Valamint két ember, az egyik öreg motoros, a másik nem. De a tervem az, hogy rutint szerezzek.

Nyár végén három színnel tudom jellemezni Ciprust: sárga, barna és kék. Otthonunk a szigeten a török fennhatóságú, II. Ptolemaiosz által Kr. e. 285-ben alapított Famagusta vagy Gazimagusa, innen rajtoltunk robogóval észak, dél és nyugati irányba. Kelet felé maximum a Földközi-tengerbe motorozhattunk volna. Nem ajánlották.

Famagusta majdnem teljes óvárosát eredeti állapotában csodálhatjuk meg (gyalogszerrel), de a szűk, kis kanyargós utcák robogóval is könnyen bejárhatóak. A várfal szokatlanul magas lépcsőit megmászva Shakespeare után elnevezve az Othello-toronyhoz jutottunk. Csúcsán az éjszakai kikötő látványával betelve kellőképpen romantikus hangulatba kerültem volna, ha nem azzal lettem volna elfoglalva, hogy visszatartsam a kifelé induló tüdőmet. Igen, a cigiről is le kell szoknom.

Az óváros városfallal övezett belső részében az alacsony, kis méretű lakás meglepő módon a kevésbé jómódúak által lakott. Az utcán gyerekek játszanak, öregek trécselnek, ablakok, ajtók tárva-nyitva. Hihetetlen, de létezik olyan társadalom a világon, ahol a közbiztonság ismert fogalom, a bűnözés elenyésző. A várban üzletek, éttermek, ajándékboltok sorakoznak, középen a Szent-Miklós katedrálissal, amely jelenleg Lala Mustafa pasa mecsetje. Egyik ikertornyát a török megszállás ideje alatt alakították minaretté. Mivel ottjártunkkor a mecsetben éppen imádkoztak, csak az ajtóból bekukkantva szemléltük meg a csúcsos mennyezetet és az elénk táruló oszlopos belső részt. Az iszlám vallás hagyományaihoz híven az ajtóban lábbelik sorakoztak, a két oszlopsor között elterülő tarka, mintás szőnyegen imádkozók térdeltek.

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, és 1974. óta még mindig kettéosztott terület. Legalább 9000 éve lakott, történelme során az akhájok, a föníciaiak, az Asszír Birodalom, Egyiptom, a perzsák majd a Római Birodalom uralma alá került. A római birodalom bukása után bizánci fennhatóság alá került, jelentős uralkodók kerültek ki a frankok és a velenceiek közül is, akik a szigetet erődítménnyé alakították át, így védekezve – hasztalanul – az oszmán haderő ellen. Bár a 19. században a britek védelmet ígértek az oszmán birodalomnak az orosz terjeszkedési politikával szemben, így az ígéret fejében „kölcsönbe” kapták a szigetet, a 20. század elején Ciprus mégis brit koronagyarmattá vált.

A lakosság ekkora vegyes képet mutatott: területén többnyire ortodox görögök éltek, kisebb számban iszlám törökök; a görögök egyre többet követelték az anyaországhoz, azaz Görögországhoz történő csatlakozásukat. Mikor Ciprus függetlenné vált, és lazulni kezdtek az Athénhoz fűződő viszonyok, ám látszólagos béke uralkodott a török és a görög lakosság között, a 70-es évek elején újra felerősödtek a Görögországgal történő egyesülést követelő eszmék és radikális cselekmények.

A görög hadsereg az EOKA B radikális csoporttal karöltve, kikövetelve az egyesülést, 1974. július 15-én a hatalom erőszakos megdöntését tűzte ki célul, erőszakos cselekményeik a török lakosságot is érintette. Válaszul Törökország július 20-án partra szállt Ciprus északi részén, Kyreneia (Girne) környékén, és megszállták a sziget több mint egyharmadát, véres megtorlásokkal büntetve a görög lakosságot. Az ENSZ 1974-től számos határozatban ítélte el a sziget északi részének megszállását, az 1983-ban kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot a világ egyetlen állama sem ismeri el Törökországon kívül. Az ENSZ békefenntartói a mai napig jelen vannak a szigeten.

Étkezés: reggeli, ebéd vagy vacsora gyanánt kihagyhatatlanok a helyi, török specialitások; a kánikulában nem terheli meg a gyomrot az ételek frissessége. Reggeli ajánlatom a darált bárányhússal megtöltött, csípősen fűszerezett börek, amelyet olajban sütnek ki, és tésztája hasonlít a lángoshoz. A jellegzetes török, folyékony sós és savanykás joghurttal, azaz ayrannal mennyei manna.

A főétkezések előtt (akár hal, tengeri herkentyűk, akár grillezett húsok) általában mezét szolgálnak fel kenyérrel vagy pitával. Az előétel salátát tartalmaz, humuszt, tzatzikit, olajbogyót, halikrát, tahinit, savanyúságot, de találkoztam petrezselymes burgonyával, sajttállal is. Óvatosan fogyasztottam, mégis jóllakva már csak turkáltam a főételben, és előzékenyen átengedtem a vezetés lehetőségét társamnak, miközben hátul csendben, kényelmesen emésztettem.

Másnap – a rossz utakkal szegélyezett – Karpas-félszigetre tartottunk, igazi paradicsom egy kezdő motorosnak. 40 km/h fölé csak akkor tudtam húzni a gázt, ha nem zavart, hogy a májam az epémmel csókolózik, a gyomrom pedig a torkomat simogatja a rázkódástól. Annyira nem romantikus, mint amilyennek hangzik, így kényelmesebb tempóra váltva legalább az út menti kígyócsaládot is megbámulhattam. Forgalom nincs, lakott terület még kevesebb, a szabadság és a függetlenség mámorítóbban hatott rám, mint bármi más eddigi életemben.

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x