fbpx
EseményekMotoros túra

Ciprusi túra robogóval

 

ciprus mela 0715Ciprus: tenger, letűnt korok maradványai, hajtűkanyar, ízorgia, robogó; színek, illatok, érzelmek kavalkádja; májusi aranyat érő élmény, csoda, isteni kegyelem: az Észak-ciprusi Török Köztársaság (amelyet Törökországon kívül egyetlen állam sem ismer el), s egy strapabíró fehér paripa (Suzuki Adress V100) álomegyvelege. Valamint két ember, az egyik öreg motoros, a másik nem. De a tervem az, hogy rutint szerezzek.

Nyár végén három színnel tudom jellemezni Ciprust: sárga, barna és kék. Otthonunk a szigeten a török fennhatóságú, II. Ptolemaiosz által Kr. e. 285-ben alapított Famagusta vagy Gazimagusa, innen rajtoltunk robogóval észak, dél és nyugati irányba. Kelet felé maximum a Földközi-tengerbe motorozhattunk volna. Nem ajánlották.

Famagusta majdnem teljes óvárosát eredeti állapotában csodálhatjuk meg (gyalogszerrel), de a szűk, kis kanyargós utcák robogóval is könnyen bejárhatóak. A várfal szokatlanul magas lépcsőit megmászva Shakespeare után elnevezve az Othello-toronyhoz jutottunk. Csúcsán az éjszakai kikötő látványával betelve kellőképpen romantikus hangulatba kerültem volna, ha nem azzal lettem volna elfoglalva, hogy visszatartsam a kifelé induló tüdőmet. Igen, a cigiről is le kell szoknom.

Az óváros városfallal övezett belső részében az alacsony, kis méretű lakás meglepő módon a kevésbé jómódúak által lakott. Az utcán gyerekek játszanak, öregek trécselnek, ablakok, ajtók tárva-nyitva. Hihetetlen, de létezik olyan társadalom a világon, ahol a közbiztonság ismert fogalom, a bűnözés elenyésző. A várban üzletek, éttermek, ajándékboltok sorakoznak, középen a Szent-Miklós katedrálissal, amely jelenleg Lala Mustafa pasa mecsetje.

Egyik ikertornyát a török megszállás ideje alatt alakították minaretté. Mivel ottjártunkkor a mecsetben éppen imádkoztak, csak az ajtóból bekukkantva szemléltük meg a csúcsos mennyezetet és az elénk táruló oszlopos belső részt. Az iszlám vallás hagyományaihoz híven az ajtóban lábbelik sorakoztak, a két oszlopsor között elterülő tarka, mintás szőnyegen imádkozók térdeltek.

Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, és 1974. óta még mindig kettéosztott terület. Legalább 9000 éve lakott, történelme során az akhájok, a föníciaiak, az Asszír Birodalom, Egyiptom, a perzsák majd a Római Birodalom uralma alá került.

ciprus mela 1121

A római birodalom bukása után bizánci fennhatóság alá került, jelentős uralkodók kerültek ki a frankok és a velenceiek közül is, akik a szigetet erődítménnyé alakították át, így védekezve – hasztalanul – az oszmán haderő ellen. Bár a 19. században a britek védelmet ígértek az oszmán birodalomnak az orosz terjeszkedési politikával szemben, így az ígéret fejében „kölcsönbe” kapták a szigetet, a 20. század elején Ciprus mégis brit koronagyarmattá vált.

A lakosság ekkora vegyes képet mutatott

Területén többnyire ortodox görögök éltek, kisebb számban iszlám törökök; a görögök egyre többet követelték az anyaországhoz, azaz Görögországhoz történő csatlakozásukat. Mikor Ciprus függetlenné vált, és lazulni kezdtek az Athénhoz fűződő viszonyok, ám látszólagos béke uralkodott a török és a görög lakosság között, a 70-es évek elején újra felerősödtek a Görögországgal történő egyesülést követelő eszmék és radikális cselekmények.

A görög hadsereg az EOKA B radikális csoporttal karöltve, kikövetelve az egyesülést, 1974. július 15-én a hatalom erőszakos megdöntését tűzte ki célul, erőszakos cselekményeik a török lakosságot is érintette. Válaszul Törökország július 20-án partra szállt Ciprus északi részén, Kyreneia (Girne) környékén, és megszállták a sziget több mint egyharmadát, véres megtorlásokkal büntetve a görög lakosságot.

ciprus mela 1053

Az ENSZ 1974-től számos határozatban ítélte el a sziget északi részének megszállását, az 1983-ban kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot a világ egyetlen állama sem ismeri el Törökországon kívül. Az ENSZ békefenntartói a mai napig jelen vannak a szigeten.

Étkezés: reggeli, ebéd vagy vacsora gyanánt kihagyhatatlanok a helyi, török specialitások; a kánikulában nem terheli meg a gyomrot az ételek frissessége. Reggeli ajánlatom a darált bárányhússal megtöltött, csípősen fűszerezett börek, amelyet olajban sütnek ki, és tésztája hasonlít a lángoshoz. A jellegzetes török, folyékony sós és savanykás joghurttal, azaz ayrannal mennyei manna.

 

A következő oldalon folytatódik, lapozz!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x