fbpx

Bizonytalanság miatt okoznak balesetet a nők

kawasaki felborultA tavalyi évhez képest jelentősen nőtt idén a motorbalesetek száma, és sajnos egyre többször jelennek meg a motoros nők is okozóként.

Az ország baleseti szempontból két legveszélyeztetettebb területe Budapest és Pest megye. Előbbi a jelentős forgalom miatt, utóbbi a Budapesthez közel eső, kedvelt motoros kirándulóhelyek okán.

A MotorosHang.hu rádió 2011.07.18-i Csajok a motoron című műsorában Cservenák Helga rendőrszázados, a Pest Megyei Rendőr Főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának Titkára elmondta, hogy míg az első féléves adatokat figyelembe véve 2009-ről 2010-re a motoros balesetek száma jelentősen csökkent, 2011-ben ez a szám ismét növekedést mutat.

Az év első felében 70 motoros baleset történt Pest-megye útjain, ebből 6 halálos kimenetelű volt. Sajnálatos tény, hogy a halálos motorbalesetek okozója mind a hat esetben maga a motoros volt. Ha a helyzet lehet még ennél is rosszabb, a júliusi baleseti statisztikák meghaladták az első féléves adatokat.

Bár a statisztikai adatokkal ezt nem lehet bizonyítani, a balesetek számának növekedését okozhatja, hogy a tavalyi túlnyomóan csapadékos időjárás után ebben az évben több volt a motorozható napok száma az év első felében. Valamint az okok között lehet a jelentős benzináremelkedés is, amit az bizonyít, hogy a motorbalesetben érintettek között egyenlő arányban vannak a nagymotorok és a rendszám nélküli, segédmotoros kerékpárok, amelyeket legtöbbször ingázásra használnak tulajdonosaik.

A motorkerékpáros balesetek esetében vezető baleseti ok a sebességtúllépés, ami a legfeltűnőbb a segédmotor-kerékpárok esetében, hiszen a rendszám nélküli motorok és robogók legnagyobb megengedett sebessége 40 km/óra.

Személygépkocsi kategóriában lényegesen kevesebb a nők szerepe a baleseteknél, és a sérültek között is jóval kevesebben vannak, mint a férfiak. Az elmúlt öt év statisztikái alapján elmondható, hogy eddig a nők igen csekély mértékben, mindössze 5-10%-ban voltak érintve motoros baleseteknél, és akkor is legtöbbször utasként ültek a motoron.

A statisztikák azt mutatják, hogy az idei évtől a motoros balesetekben a női okozók száma növekszik. A baleseti okok között a női motorvezetők esetében sokkal ritkábban fordul elő a sebességtúllépés, azonban a figyelmetlenség és a bizonytalanság gyakran megjelenő baleseti okok.

Mivel a nők hagyományosan nem gyerekkorukban ülnek motorkerékpárra, sok esetben hiányzik a megfelelő rutin. Éppen ezért fontos lenne, hogy a motoros jogosítvány megszerzése után is rendszeresen vegyenek részt olyan vezetéstechnikai tréningeken, amelyeken a a megfelelő technikák begyakorlásával csökkenthetik a balesetveszélyes helyzeteket, és elkerülhetik a baleseteket.

A Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság évente többször is szervez ingyenesen ilyen tréningeket, amelyek időpontjáról az IVTM.hu oldalon tájékozódhatunk.

A balesetek megelőzésének hivatalos módja a büntetés. A 2011. júlis 1-től érvényes közigazgatási bírságok sebességhatárait és a várható büntetések összege az innen letölthető dokumentumban részletesen áttanulmányozható.


Az egész beszélgetést meghallgathatod vagy akár le is töltheted a többi rádióműsorral együtt ezen a linken.

 

Neked volt már motorbaleseted? Okozója vagy elszenvedője voltál? Írd meg hozzászólásban, hogy milyen tapasztalatokat szereztél a baleset kapcsán!

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x