EseményekMotorverseny

Azt hitték, csak vicc – Az eddigi legkeményebb Dakar

dakar 2018l 01Ahhoz, hogy ne legyen unalmas a Dakar, az kell, hogy évről-évre megújuljon. Mindig más terepviszonyok, újabb útvonalak, és egyre nagyobb kihívások várják a versenyzőket. 

Azt hallgattuk régebben is, hogy na ez most aztán keményebb lesz. Nem volt mindig keményebb, inkább csak más, vagy változatosabb. Valakinek ez, valakinek az jelentette a nem várt nehézséget. Az igazán belevalók mindig állták a sarat. Na de most!

Az indulók valószínűleg csak mosolyogtak a beharangozón, hogy extra kihívások előtt állnak. Az első napok után már nem voltak ennyire vidámak, és mosolyogni sem volt sok kedvük. Az idei Dakar már az első napoktól szelektálta azokat, akik félvállról vették a korábbi híreket.

Peru sivataga annyira feladta a leckét az indulóknak, hogy nem csak a kevésbé rutinosak, vagy a versennyel épp csak barátkozók mondhattak búcsút a célba jutásnak, hanem a korábban élmezőnyben, dobogós helyen vagy épp elsőként végzett, tapasztalt pilóták is.

Az eredetileg a limai rajtvonalnál felsorakozó 139 motorosból az ötödik napra már csak 118 maradt. Nagy meglepetésre, a tavalyi év győztese, Sam Sunderland is hamar befejezte a versengést, mivel óriásit bukott, és mentők szállították kórházba.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az 5. etap után, – mely az idei Dakar leghosszabb szakasza a maga több mint 900 kilométeres távjával, – Laia Sanz a korábbi évekhez hasonlóan parádésan tartja pozícióját az első 20 között, így a 18. helyet tudhatja magáénak, míg Rosa Romero Font a mezőny végéről a közepe felé halad a pontozásban, melyben a 71. helyet foglalja el. Az idei Dakaron harmadik női indulóként a holland MIrjam Pol személyével bővült a női szakasz. Ő összesítettben a 96.

A quados csajoknak idén nem jött össze a versenyben maradás, így Olga Rouckova és Suany Martinez már csak jövőre bizonyíthat. A korábbi években a quados mezőnyben, igazi harcosként teljesítő Camelia Liparoti idén az új kategóriában, az SXS-ben próbálja ki magát versenyzőtársával, Angelo Montico-val. Ők az ötödik napon a 10 versenyben maradt homokfutós között a 7. helyen végeztek.

Magyar férfiversenyzőink is nyomják tovább. Dési János a 84., míg a román színekben küzdő Gyenes Emánuel a 28. helyen végzett. Az autós magyarok, a Szalay-Bunkóczi páros is feladni kényszerült a versenyt, mivel sorozatos technikai nehézségeik miatt kijöttek az egyik szakaszból, amit a versenybírók kizárással díjaztak. Több, korábban bizonyított autós is kiesett, így a rallylegenda, Sebastien Loeb is, mely eset mutatja a Dakar zordságát.

Több versenyző egyöntetű véleménye az, hogy a jubileumi Dakar útvonala, terepviszonyai túlságosan kemények, amire nem sokan voltak felkészülve. A kiválasztott útvonal további nehézségeit ezek után nem is vonja senki kétségbe. A küzdelem folytatódik, és reméljük, a sok bukás, borulás, kigyulladás, kéz és lábtörés mellett nem kell halálhírről értesülnünk.

A Dakar dübörög tovább, és a pénteki pihenőnap után újult erővel folytatódik a küzdelem immár bolíviai területen, hogy végül a versenyzők elérjék Argentínát, és közelebb jussanak a cordobai célba jutáshoz.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük