HírekKultúraMotoros film

Augusztustól nézhető a Mad Max a Netflixen: motorosoknak kötelező

Mad Max 1979

Ha szeretnéd beleásni magad a motoros kultúrába úgy igazán, meg kell nézned ezt az alapművet. Nem biztos, hogy tetszeni fog – én sem bírom az akciófilmeket – de sok mindenben megvilágosodást hozhat.

Hogy ne lőjem le teljesen a poént, az eredeti, 1979-es, film története elég egyszerű: a közeli jövőben útonálló bandák kergetik egymást mindenféle átalakított járművel. Az akkor még ismeretlen Mel Gibson által alakított rendőr, Max Rockatansky és társa Goose próbálják ellenük felvenni a harcot, nem sok sikerrel.

Az ausztrál film elsősorban a különlegesen átalakított járművekről híresült el. Bár a főszereplő nem motorozik, az egymással harcoló bandák járművei között jó néhány kétkerekű megtalálható. Állítólag összesen 13 motorkerékpárt módosítottak a film számára.

Az eredeti Mad Max film egyik legismertebb motorkerékpárja az 1977-ben bemutatott, négyhengeres Kawasaki Z1000. Ilyen volt a Steve Bennetts alakította Jim Goose rendőrtiszt üldözőgépe. A „Liba” (Goose) a főszereplő, Max Rockatansky (Mel Gibson) legjobb barátját alakítja a filmben. Miután együtt letartóztatták és megverték a „Johnny the boy”-t, a „Toecutter” banda vezetőjét, Goose-zal később a banda brutálisan leszámol.

Mad Max 1979 Kawasaki z1000 GooseGoose motorja is egy 1977-es Kawa Z1000, melyet a melbourne-i székhelyű La Parisienne motorépítő műhely módosított azzal a mára klasszikusnak számító madmaxes, gömbölyű fejidommal, ami hosszú évekre divatot teremtett a motorosok körében. Sajnos a cég néhány évvel a film megjelenése után bezárt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Hugh Keays-Bryne játsza Toecutter-t (aki érdekes módon a Fury Road-ban Baddie Immortan Joe-t alakítja), törvényen kívüli motorosok bandájának vezetőjét. Ő is egy fekete Z1000-en motorozik egy La Parisienne fejidommal. A bandatagokat egyébként a helyi, victoriai székhelyű motorosklub tagjai játszották. Mellesleg, a Goose motorjának másolatait a Whitehouse nevű japán cég még 2002-ben is árulta.

Mad Max 1979Persze nem minden motor  Z1000 a filmben. A film elején egy balesetet követően a sérült „Libát” gipszben és mankókkal látjuk elhajtani a rendőrség épülete elől. Ekkor nem a szokásos MFP (Main Force Patrol) üldözőmotorral, hanem egy könnyebb súlyú, kétütemű, három hengeres 1976-os Kawasaki KH250-nel csapat.

[wpdiscuz-feedback id=”fsbr1449i9″ question=”Tudod hogy kell csinálni a Max-kört?” opened=”0″]Tudod hogy kell csinálni a Max-kört?[/wpdiscuz-feedback]

A motorok mellett azonban van még valami, ami miatt a Mad Max név ismerős lehet. Ebből a filmből származik ugyanis a motoros találkozók és stuntversenyek egyik nagy attrakciója, a mad max kör is.

2020 augusztus 1-től az eredeti, 1979-es Mad Max filmet a Netflix is vetíti. Ha nem vagy előfizető, akkor itt is megnézheted.

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük