CsajokKiemeltMotoros divat

Állatbűr, vagy hájtek anyag? – Motoros bőrruhák vs. textil cuccok

bor vs textil 01A motoros ruhák, kesztyűk és csizmák védenek széltől, esőtől és bizonyos mértékig balesetkor is megvédik viselőjét. De vajon milyen anyagból készüljenek?

Mióta a motorozás nem csupán a szegény emberek közlekedési formája, hanem komoly hobbi, kikapcsolódás, élményfaktor, sport lett, a piac ontja a legkülönfélébb termékeket, melyek divatfaktora is elég markáns. Az anyagok is eltérők. A bőr és a textil cuccok vegyesen vannak jelen. Ki erre, ki arra esküszik.

Mivel teljesen tökéletes öltözék nem létezik, így előnyök és hátrányok mindkét esetben léteznek, persze ez nem azt jelenti, hogy nem lennének alkalmasak a motorozáshoz. Csupán annyit kell felmérni, hogy mik az igények, így vásárlásnál ezeket szem előtt tartva kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Már kőkorszaki őseink is felismerték azt, hogy ha a legyilkolt állatok bundás bőrét magukra aggatják, akkor az időjárás viszontagságaitól védve lesznek, így az állatbőr ruhaalapanyagként való felhasználása szép múltra tekint vissza. Az után, hogy feltalálták a szövést, a legkülönfélébb anyagokból készültek textíliák, így szinte korlátlan lehetőségek nyíltak az öltözködésben. A textilipar komoly hatalom lett, mely magas szintre fejlődött a XXI. századra.

A motorosok körében használt ruhadarabok kezdetben nem a divat, hanem a funkcionalitás szellemében lettek kiválasztva. A motorkerékpárok megjelenésekor még nem alakult ki az az iparág, mely kimondottan motorosok számára termelte volna a nadrágokat, kabátokat, így mindenki azzal igyekezett komfortosabbá tenni a közlekedést, ami épp a keze ügyébe került.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Katonai bakancsok, vitorlavászonból varrt erős, durva kidolgozású kabátok, repülőgép pilóták által használt prémes dzsekik, és még {tweetme buttontext=Kattints és Tweetelj!}ki tudja mi minden volt megtalálható egy korabeli motoros ruhatárában.{/tweetme} Akkoriban a bőr alapanyagból készült cuccok bizonyultak a legellenállóbbaknak. Eséskor nehezen szakadtak, jól védtek a szél, az eső ellen.

A XX. században már megjelentek olyan textil alapanyagok, melyek felvették a versenyt a jól bevált bőrrel, ám az nem ment ki a divatból. A mai napig van létjogosultsága. A pályamotoros versenyzők ruhái is bőrből készülnek, bár az anyag előkészítése, a ruha varrása a mai kor követelménye szerint történik, így köszönő viszonyban sincs a mezei bőrruhákéval.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük