HírekKultúraMotoros film

A tetovált lány motort és colort lop

a l%C3%A1ny aki a t%C5%B1zzel j%C3%A1tszikA Millennium-trilógia második részében, A lány, aki a tűzzel játszik című filmben bontakozik ki a főhős, Lisbeth sorsa igazán. A kemény csaj a motoros banda tagjait sem kíméli.

A svéd író, Stieg Larsson krimijeit feldolgozó, három részből álló svéd filmsorozatnak talán a fent említett, második felvonás, a legerősebb tagja.

Sokan, az amerikai változatot ismerik, melyet tavaly mutattak be, A tetovált lány címmel. Az eredeti, svéd verzió három része, több mint hat órás elfoglaltság, de érdemes megnézni a sorozatot, mely egyszerre elborzasztó, izgalmas és elgondolkodtató.

A női főszereplő, Lisbeth Salander (Noomi Rapace) egy kivételes karakter, hiszen nem a megszokott hősnők közé tartozik. A biszex punk hacker lányt úgy ismerjük meg az első részben, hogy egy kiváló oknyomozó újságírónak, Mikael Blomkvistnak (Michael Nyqvist), a Millennium lap vezetőjének segít egy rejtélyes, iszonyú családi dráma megoldásában, Stockholm közelében.

Közben már fellebbentik a lány keserű sorsának egy szörnyűségét, amikor a gyámja megerőszakolja.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

a tetov%C3%A1lt l%C3%A1ny2

A három rész érdekessége, hogy a végén kerek egésszé áll össze minden, s rájön az ember, hogy az apró részletek okkal történtek. Ami sokszor érthetetlen láncszem, és látszólag felesleges, később fontossá válik. Mielőtt végleg elvesznénk a nüanszokban, hirtelen világossá válnak a történések, múlt és jelen összekapcsolódik.

Amikor a második részt elkezdtem nézni, már az elején kirajzolódott, a förtelmes bűnügyeknek nincs vége, csak most kezdődnek. Lisbeth és Blomkvist sorsában talán az a közös, hogy mindketten az igazságtalanságok ellen harcolnak, s leánykereskedőket, szadista erőszaktevőket, sorozatgyilkosokat akarnak lebuktatni. Bár, ez a lebuktatni dolog igazából csak az újságírónkra igaz, hiszen Lisbeth világában ez nem elég, ami érthető is…

A sok rosszat megélt, öntörvényű, különös lány, aki mellett kevés, de igaz barát áll, nem olyan gyenge, mint amilyennek látszik. A kicsi, vékony csajról kiderül, hogy 11 éve keményen bokszol. Talán ezért is van ereje legyőzni a két motoros klubtag mellett félelmetes ellenségeit.

A tetovált lányban már kiderült Lisbeth motorozás-tudománya, hiszen motorral járt-kelt Stockholmban, s vidéken. A lány, aki a tűzzel játszikban pedig már igazán bekeményít. A prostitúcióban, drogüzletekben is benne lévő Svavelsjö MC két tagját simán legyűri a csaj, harcképtelenné teszi őket, majd nem rest egyikük chopperével elhúzni a helyszínről. A vas még nem elég, Lisbeth az egyik tag colorját is felveszi, ami a motorosoknál a lehető legnagyobb bűnnek számít, hiszen a bőrmellényen van a klub neve, adatai, s az illető státusza feltüntetve.

svevelsj%C3%B6 mc

A törékenynek tűnő leányzó tehát, még több ellenséget szerzett magának ezzel az akciójával. De, természetesen, ez a probléma is megoldódik a harmadik rész végére, mint ahogyan minden egyéb. Megpróbáltatások, nagy küzdelmek árán, melyet értek a fizikai, s a lelki viaskodások alatt, de mindenki a helyére kerül…

Ősszel újra motoron a Tetovált lány!

A szövevényes múlt és jelen során, a titkosrendőrségen át, a maffia praktikáiba is bepillantást enged a sorozat. Itt jegyezném meg, hogy számomra az oknyomozó újságírás kemény szakmájába való részletes beavatás tette még érdekesebbé a filmeket.

a l%C3%A1ny aki a t%C5%B1zzel j%C3%A1tszik1A Millennium-sorozat írója, Stieg Larsson szintén oknyomozó újságíró volt, mígnem 50 éves korában szívrohamban elhunyt, mielőtt az első regényt kiadták volna. Sokat spekuláltak, talán a szakmája miatt, hogy lehet, gyilkosság áldozata lett. Eredetileg 10 kötetet tervezett.

Lisbeth Salander nem mindennapi sorsa, története, rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el világszerte. A filmes trilógiát megnézve, kedvet kap az ember a krimi könyvben való elolvasására, ami valószínűleg hasonlóan elképesztő élményt nyújt.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük