fbpx

A homok birodalmában nem a teve a leggyorsabb – Dakar Rali a szaúdi sivatagban

dakar pihenonap osszefoglalo 01A tevék január elején pihenhetnek, és figyelhetik a versenyzőket, hogy el ne üssék őket. A sivatag hajóinak is nevezett állatok a homoktengerben való közlekedés egyetlen biztos eszközei. Ja, nem. Motorok, quadok, autók és kamionok azok a járművek, amik bebizonyítják az ellenkezőjét.

A 2020-as Dakar rali első hete már a versenyben maradt indulók mögött van, és a szombati pihenőnapon heverték ki az etapok fáradalmait, hogy vasárnap újra nekivághassanak Szaúd-Arábia sivatagainak, és meg se álljanak a célig, mely Qiddiya városában várja őket.

Miután Riyadh-ban összeszedték magukat és a szerelők is gatyába rázták a gépeket, a versenyzők Wadi Al Dawasir felé vették az irányt. Rengeteg dűne várta őket a legkülönbözőbb formában, ahol a jó navigálás létfontosságú. Ez igaz az egész Dakarra, de itt kiemelten figyelni kell mindenre. A jól megírt itiner itt életet menthet, így a szervezők alapossága is elengedhetetlen.{loadposition cikkreklam}

A 8. etap startjakor Laia Sanz 14., Mirjam Pol 54., Taye Perry 60., Kristen Landman 65. és Sara Garcia 93. helyről folytathatta a küzdelmét a győzelemért, vagy a jobb helyezésért.

Magyarok idén is rajthoz álltak. A Romániát képviselő Gyenes Emánuel 35., míg a szerb színekben Saghmeister Gábor 101. helyen áll a folytatás előtt.

Mint minden Dakaron, így a mostani során is történtek balesetek, műszaki meghibásodások, és volt, akinek fel kellett adnia a versenyt. Az egyik nagyágyú, és élmezőnyben versenyző, pár évvel korábban Dakar győztes Sam Sunderland hatalmasat bukott, így számára a verseny hamar véget ért.

Volt olyan, aki defektes hátsó gumival folytatta útját addig, míg már csak felnin ment, majd csapattársa kerekét kapta meg, és csak így maradhatott veresenyben. A kisebb pénztárcájú, magányos versenyzőknek egy meghibásodás is végzetes lehet, és máris versenyen kívül találják magukat. Persze, a nagyobb csapatok, a pénzesebb indulók sincsenek védve mindentől, de az esélyük jobb.

A motorosok között az első három helyezés a 8. etap előtt a következőképp alakult:

Az ígéretes amerikai Ricky Brabec az első, a chilei Pablo Quintanilla a második, míg az ausztrál Toby Price a harmadik helyen állt. Az, hogy ezek a pozíciók a verseny végéig megmaradnak, aligha biztos. A Dakar mindig tartogat meglepetéseket és ez idén sem lesz másképp. Várjuk a végeredményt.

NaNa

Motoros újságírói pályafutását 1995-ben kezdte gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgázott a JATE Budapest Média Intézetében Kommunikáció és PR szakon, diplomamunkáját a Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök címmel írta. 2006-ban alapította meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook Hozzászólások