HírekKultúraMotoros zene

A Girlschool és a Motörhead románca

girlschool-band2A Girlschool dél-londoni csajbanda akkortájt bontogatta szárnyait, mint a szintén angol Motörhead. Sőt, még egy közös albumot is létrehoztak együtt!

Úgy tűnik, az 1975-ös évben a rock zenekaroknak kedveztek a csillagok, ugyanis a fent említett két együttes mellett, ekkor alakult meg a The Runaways ikonikus lánybanda is, csak egy kontinenssel arrébb, az USA-ban.

A Girlschool egyébként azon ritka csapatok közé tartozik, akik ennyi idő után még mindig aktívak. Persze, tagcserék után, de még mindig zenélnek a hölgyek.

1975-ben tehát, Kim McAuliffe (ritmusgitár/ének) és Enid Williams (basszusgitár/ének) megalapították az akkor még Painted Lady nevű együttest.

Elkezdtek helyi kocsmákban játszani, majd 1978-ban rátaláltak Kelly Johnsonra (gitár, ének) és Denise Dufortra (dob), akik állandó tagok lettek. S ekkor keresztelték át magukat Girlschoolra.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A lehető legjobbkor adták ki első lemezüket, Take It All Away címmel, ugyanis akkor söpört végig az Egyesült Királyságban a brit heavy metal újhullám. Ekkor keltették fel a csajok a Motörhead menedzsmentjének a figyelmét.

A Girlschool leszerződött a Bronz Records-al, mely kiadóhoz a Motörhead mellett olyan nevek fűződnek, mint például az Uriah Heep.

Nem tétlenkedtek a lányok, ugyanis 1980 tavaszán megjelent a Demolition című albumuk. Majd turnéztak az Uriah Heep-el és a Black Sabbath-al.

Az 1981-es év is úttörő volt a csajok számára, mert akkor született meg a Motörhead-el közös kis-lemezük, a St. Valentine’s Day Massacre. Az ötlet Vic Maile producer fejéből pattant ki, aki már dolgozott a lányokkal.

Akkoriban gerincsérülést szenvedett a Motörhead dobosa, Phil ‘Philthy Animal’ Taylor, s rövid ideig nem tudott játszani, ezért a Girlschoolból Denise Dufort dobolt végig a felvételeken.

Nagy sikert aratott Lemmy Kilmister és Kelly Johnson duettje, a Please Don’t Touch. 1981. február 19-én még a BBC népszerű műsorában, a Top of the Pops-ban is előadták.

Egymástól is dolgoztak fel két dalt: az Emergency-t a Motörhead gitárosa Eddie Clarke, a Bombert pedig Enid Williams énekelte.

Maga az album a brit lemezlistán az ötödik helyig kúszott fel. A lányokat egyébként „Headgirl”-nek nevezték a kortársak, a Motörhead csaj-változatának.

Szintén ebben az évben jelent meg a Girlschool talán legsikeresebb albuma, a Hit and Run, amely a hazájukban az ötödik helyen végzett a slágerlistákon, Kanadában pedig aranylemez lett.

Ezt a korongot újra gyártotta a csapat 2011-ben, a lemez 30 éves évfordulója alkalmából, Hit and Run Revisited címmel. Az albumon Jackie Chambers (gitár/vokál) az új név, ugyanis Kelly 2007-ben rákban elhunyt.

Viszont, találunk itt egy ismerős arcot, ugyanis vendégszerepelt a lányoknál Doro, aki a címadó dalt énekelte fel bónuszként a lemezre.

Visszakanyarodva 1981-hez, a Hit and Run után még jöttek albumok, de ezek nem értek el akkora sikereket, majd lassan kezdődtek a bajok a zenekar háza táján. Kelly is otthagyta őket 1984-ben.

Adtak még ki albumokat, majd tagcserék, különféle együttesekben való szereplések következtek.

Fennállásuk harmincadik évfordulóján, 2008-ban adták ki Legacy című albumukat, Kelly emlékének is tisztelegve. Valamint, olyan közreműködők hallhatóak a lemezen többek között, mint Lemmy Kilmister, Ronnie James Dio és Tony Iommi.

Alapjában véve, jó hallgatni a Girlschoolt, remek kis banda. A ’80-as évekbeli rock-hangzásvilág amúgy is közel áll hozzám, a koncertfelvételek pedig visszarepítenek kicsit az időben.

Ismerted a csajbandát? Esetleg a kedvenc zenekaraid között tartod számon? Ha nem, mit gondolsz első látásra- és hallásra róluk?

Forrás: Girlschoolgirlschool-band3Girlschool-band1girlschool-motörhead-uriah-heepkelly-johnson-and-lemmy-kilmistergirlschool-and-motörheadgirlschool-hit-and-run-revisitedst-valentines-day-massacre

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük