EseményekKiemeltMotoros találkozó

A gázkar érzi az érzéseidet – 17. Motoros Búcsú összefoglalója

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023Az elmúlt napok esős időjárását követően, csodálatos kora nyári napsütésben és remek programokkal 17. alkalommal került megrendezésre a Motoros Búcsú – Kerékpáros és motoros zarándoklat eseménye az Ecséd település szélében festőien szép környezetben található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál.

Az idei évben talán még nagyobb hangsúlya volt a motoros búcsú mottójának: “Jó példával élni két keréken!” Élen jártak motoros barátaink az összetartozás és a biztonságos közlekedés jegyében a közös programokon való lelkes jelenlétükkel, az előadók pedig nagy örömmel vettek részt a nagy létszámú hallgatóságuk előtt.

A pénteki nap megnyitója után a hagyományosan megtartott májusi litánián és azt követő körmeneten vehettek részt. A megnyitón az alapítvány kuratóriumát képviselve Csontos István kuratóriumi tag a motoros zarándoklat hagyományára és annak rendjére hívta fel a figyelmet, Kiss Zsolt az idén 10 éves Ecsédi Motoros Egyesület elnöke pedig a motorosként köszöntötte a résztvevőket.

Az est folytatásában az Ecsédi Motoros Egyesület (EME) látta vendégül a már pénteken érkező motoros zarándokokat.

A kiemelt esemény második napján (a főnapon) sokan voltak kíváncsiak a különleges programokra. Az ország több településéről és a határon túlról, Felvidékről is érkeztek motorosok, hogy lelkileg feltöltődhessenek a szép környezetben található Szentkút-völgye szenthelyen. Jó hangulatban kezdődött a nap az ünnepélyes megnyitóval, ahol a szervezők mellett a társszervezők is köszöntötték a zarándokokat.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023Machovits László mindig inspiráló ünnepi beszédében a szenthely igazi vendéglátójáról a Boldogasszonyról szólt, valamint a rendezvény motorosoknak szóló üzenetéről. Tóth Zoltán a MOTaMOT nevében köszöntötte a résztvevőket, és osztotta meg nosztalgikus élményét az elmúlt évek motoros búcsújáról.

A megnyitót követően felgyorsultak az események és egyre többen érkeztek a Boldogasszony kápolnához, hogy a motoros barátokkal, motoros társaságban a soron következő programokon részt vehessenek.

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023A megnyitó után Könyvbemutatóra és beszélgetésre került sor Gál Vilmos író közreműködésével, aki a Lengyel freskó, A latrok ideje és a Báthory két kötetes regények szerzője. A szerző beszélgetőtársa Machovits László, a Hunyadi Rend motoros közösség kapitánya volt. A könyvbemutató keretében szó esett az írásmódról, a háttéranyagokról, a kutatás nehézségéről és a regények cselekményéről. Nagyszerű élmény volt, köszönet a közreműködőknek.

Alig telt el az első program, egy újabb előadásba csöppenhettek a jelenlévők, akik lelkes igyekezettel követték figyelemmel Dr. Hidán Csaba László régész-történész, harcművészet oktató előadását Árpád népének viselete és harcművészete címmel. Nem túlzás azt mondani, hogy mindenki számára érdekes és látványos előadás volt, hiszen Dr. Hidán Csaba úr nem csak ismertette, vagy példákat említett egy-egy történelmi tényre, hanem talpig viseletben öltözve be is mutatta azt, sőt be is vonta a közönséget. Amit a közönség hatalmas tapssal hálált meg, tegyük hozzá: megérdemelten. Köszönjük régész-történész, harcművészet oktatónak az előadását és hogy időt szakított ránk.

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023Miközben egyre csak fokozódtak a várakozások a következő programokra, addigra elkészült a MOTaMOT felajánlásából és az Ecsédi Motoros Egyesület jóvoltából az ebéd, amire mindenkit szeretettel vártak. Köszönet a helyi motorosoknak a szolgálatukért.

Az ebédet követően elérkezett a pillanat a pódiumbeszélgetésre, ahol a résztvevők, Csőszteleki Kiss Attila Péter író, valamint Chemez Farkas lovas zarándok várta a kérdéseket Rimóczi Béla motoros barátunktól, aki a pódiumbeszélgetés moderátora volt. A téma érintette a lovaszarándoklat célját, múltját és jövőjét, a megtett út viszontagságait, valamint a szerző részéről a (R)égi anyanyelvünk különlegességéről, a szavak jelentőségéről, továbbá Ferenc pápa látogatásakor történő megnyilatkozásról, mi szerint „magyarul csak a paradicsomban beszélnek, hiszen azt mondják, egy örökkévalóság kell ahhoz, hogy megtanuljuk ezt a nyelvet” (Ferenc pápa 2023. április 28.). Köszönjük a pódiumbeszélgetés közreműködői részvételét, szolgálataikat.

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023A beszélgetés végén már megérkeztek a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület kutyás egysége, akik a kutyás bemutató közreműködői voltak. A motoros zarándokok mellett a helyi és környező településekről érkező érdeklődő családok nagy lelkesedéssel vettek részt a remek és látványos bemutatón, ahol a kutyakiképzés alapjai mellett különféle szituációk kerültek bemutatásra. Köszönjük a polgárőr egységének és a tréner jelenlétét, idejét és fáradozásaikat. Emelték az esemény fényét.

A nap előrehaladtával elérkezett a programok zárásaként az ünnepi szentmise, a motorok és motorosok megáldása, majd a motoros felvonulás.

17. Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat Ecséd 2023

 

Lapozz tovább a folytatáshoz!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük