KiemeltMotorokMotorozás

5 tipp, hogyan növeld az önbizalmad friss motorosként

5 tuipp kezdő motorosoknakAmikor a kezedbe kapod a friss jogosítványod, azzalcsak azt bizonyítod, hogy sikeresen elvégezted a motorvezetői tanfolyamot. Ahhoz, hogy valóvan magabiztos motorossá válj, nagyon sok gyakorlásra lesz még szükséged.Ez nemmegy egyik napról a másikra. És emiatt ne keseredj el, nem veled van a baj!

Különbség van aközött, amikor egy zárt pályán, oktató támogatása mellett motorozol, és ahogy a kezedben a friss papírral először imerészkedsz a forgalomba – netán egyedül. Annak idején nekem is sok erő kellett ehhez, mégis ez az egyetlen módja annak, hogy valóban magabiztossá válj a motorodon.

Persze eleinte jó, ha van melletted valaki, és szerencsés, ha az a valaki megerősít és nem további parákat rak beléd a motorozással kapcsolatban, mert ilyen is előfordul. De íme 5 praktika, amivel felépítheted a motoros önbizalmadat friss jogsisként:

1. GYAKOROLJ!

Vidd ki a motorkerékpárodat minden nap. Minden alkalommal motorozz egy kicsit messzebbre. Ha rossz az idő, ülj fel a garázsban a motorkerékpárodra, és ismerkedj meg az összes kezelőszervvel. Kell-e valamit beállítani, hogy jobban elérd és kényelmesebb legyen?

A motorkerékpárok szuperül testre szabhatók, ezért állítsd be a kuplungot, a kormányt, cseréld ki az ülést – legyen számodra a legkényelmesebb minden. A motorod van érted és nem fordítva. Egy magabiztos motoros kényelmesen ül a motorján.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

2. GYAKOROLJ MÉG TÖBBET

Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Ha olyan környéken laksz, ahol nagy a forgalom, keress egy nagy parkolót, ahol köröket tudsz tenni. Gyakorold a kanyarokba való benézést, a parkolást, és a teljes megállást, mielőtt leteszed a lábad.

Ha városi utcákon gyakorolsz, vagy autópályán tanulsz vezetni, menj ki kora reggel vagy késő este, amikor nincs nagy forgalom. A lényeg, hogy csak csináld, mindennap.

3. VISELJ VÉDŐFELSZERELÉST!

Nagyobb biztonságban fogod érezni magad, ha megfelelő védőfelszerelést viselsz motorozás közben. Minden körülmények között viselj bukósisakot! Keress olyan lábbelit – lehetőleg bokát is védő csizmát -, amely jó tapadást biztosít, hogy ne csússzon meg, amikor mozog a motorkerékpárod vagy megállsz.

Hogyan válasszunk motoros felszerelést?

A motoros védőfelszerelések terén minden méretben rengeteg csodálatos lehetőség áll rendelkezésre; különösen a nők esetében ez nem mindig volt így.

4. ISMERD AZ ÚTVONALADAT!

Motorozz ismerős utakon és olyan helyeken, ahol térkép nélkül is el tudsz igazodni. Bár nem árt, ha van GPS vagy a motorodra szerelt térképes telefon, amikor motorozni tanulsz, ideális, ha elkerülsz minden felesleges zavaró tényezőt. Ez azt is jelenti, hogy érdemes kihagyni a zenehallgatást, amíg jobban meg nem ismerkedsz a motoroddal.

Gyakorold a motorozást a környékeden, majd bővítsd az útvonaladat egyre messzebbre és messzebbre. Ha van egy barátod, akivel együtt tekereghetsz, hagyd, hogy ő menjen elöl.

5. SZÁNJ RÁ ELÉG IDŐT!

Minden motorosnak időt kell szánnia a tanulásra, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkezik. Gyakorolj minél többet és tölts időt a motorodon. Hamarosan rájössz, hogy az a világ egyik legjobb dolga, hogy két keréken tapasztald meg az életet.

A legnagyobb tanulság tehát az, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Amikor már magabiztosabbnak érzed magad az újonnan szerzett tudásoddal, keress társakat a Csajok a motoron facebook csoportjában, ahol akár te is kezdeményezhetsz kezdőbarát túrát, de lehet, hogy egyszerűen tudsz csatlakozni egyhez, amit a hozzád hasonló kezdőknek szervez valaki.

 

Címlap: lightfieldstudios

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük