fbpx

Munkába állás és gyermek születésekor nélkülözhetetlen a jogosítvány

Ingyenes vezetéstechnikai tréning kismamáknakIngyenes vezetéstechnikai tréning segíti a kisgyermekes anyukák és 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Mogyoródon, a Groupama tanpályánál.

A feszített tempójú napi rutin kialakítása nem ismeretlen a kisgyermekes szülők számára, hiszen amikor visszatérnek dolgozni, hirtelen rengeteg feladatot kell 24 órába besűríteniük. Azok az anyukák, akik autót vezetnek, amellett, hogy könnyebben találnak munkát, időt is spórolnak, hiszen gyorsabban tudják mindennapi teendőiket elintézni.

A jogosítvány megszerzését sokan nem csak pénzügyi okokból halogatják: a Groupama Biztosító friss kutatása szerint a kisgyerekes anyukák egyharmadát a vezetéstől való félelem tartja vissza a jogosítvány megszerzésétől.

A jogosítvány megszerzése sok ember életében mérföldkőnek számít: tízből nyolcan a munkába állással hozzák kapcsolatba. Ugyanilyen arányban gondolják a megkérdezettek, hogy érdemes volán mögé ülni, amikor gyermek születik a családban – derül ki a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatásból.

A megkérdezésben részt vett kisgyermekes anyukák 64 százaléka úgy gondolja, jogosítvánnyal a kézben a mindennapi teendőkre. Bevásárlásra, ügyintézésre kevesebb idő kell, ezáltal jobban tudnak a gyereknevelésre koncentrálni.

60 százalékuk kiemelte, hogy a munkába járást is jelentősen megkönnyíteni, ha autóval tudna közlekedni a bölcsőde/óvoda, a munkahelye és az otthonunk között. A kisgyermekes anyukák 71 százalékának ennek ellenére nincs jogosítványa, közülük minden harmadikat a megszerzésük túlságosan borsos ára tartja távol a tanfolyamoktól.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtóeseményen emlékeztetett, hogy július 1. óta a húsz év alatti fiatalok ingyenes KRESZ-vizsga lehetőségét kiterjesztették a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévőkre. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával eddig 28 ezer családnak segített 34 milliárd forint értékben.

Ingyenes KRESZ vizsga a fiataloknak

Ahhoz, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen, a családszervezetek és a tudományos szektor képviselői mellett a vállalati szféra együttműködésére is szükség van – emelte ki Novák Katalin. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár ismertette, hogy 2018. július 1. óta több mint 56 ezer húsz év alatti fiatal igényelte vissza a KRESZ-tanfolyam és -vizsga árát.

Ingyenes vezetéstechnikai tréning kismamáknakA Groupama Biztosító országos felmérése rámutatott, hogy a pénzügyi okokon kívül a közúti forgalomban való részvétel veszélye is komoly visszatartó erő a jogosítvány megszerzésében. Az anyukák csaknem harmada tart attól, hogy nem tudná úgy elsajátítani a vezetést, ami mellett biztonságban érezné magát sofőrként.

Erre reagált a biztosítótársaság, amikor csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) programjához, a KRESZ vizsga megszerzésében támogatott CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő anyukák és a 20 év alatti fiatalok számára ingyenes vezetéstechnikai tréningeket ajánlott fel.

„A közlekedésbiztonság elkötelezett támogatójaként vállalatunk célja, hogy segítsük a kisgyermekes anyukák és a 20 év alatti fiatalok magabiztos jogosítványszerzését, ezért a felajánlott több mint négyszáz vezetéstechnikai tréningre elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik jelenleg valamelyik autósiskolában tanulnak vezetni. Bízunk benne, hogy ezzel a speciális gyakorlási lehetőséggel sikeresebben vizsgáznak majd autóvezetésből – hangsúlyozta Bertrand Woirhaye, a Groupama Biztosító vezérigazgatója felajánlásuk kapcsán.

Emellett azokra is gondoltak, akik már vezetnek, de még nem rendelkeznek kellő rutinnal, ezért biztonságos közlekedésük segítése érdekében programjukat elérhetővé tették a friss, egy évnél nem régebbi jogosítvánnyal rendelkezők számára is.

Augusztus közepétől október közepéig összesen 420 fő vehet részt ingyenesen a tréningeken.

Az érdeklődők a Groupama Tanpálya honlapján, a  weboldalon regisztrálhatnak.

A felmérést az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2020. júniusában készítette. Az 1000 fős válaszadói minta reprezentatív a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján. A válaszadókon belül – a lakosságon belüli létszámuknak megfelelő arányban – külön csoportot képeztek a kisgyermekes anyukák.

 

Kezdőkép: 123rf

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x