fbpx

5+1 tanács kempingezéshez

kempingezes 01Egyéb kiegészítők

A személyes okmányok, pénz, bankkártya, térkép vagy GPS alapfelszereltség, de pl. telefontöltőt mindenképp vigyünk magunkkal, hogy ha bajba kerülünk, tudjunk segítséget hívni, ha a telefon telepe kimerült volna. Érdemes autós töltőt bekészítenünk akkor is, ha motorunkon nincs lehetőség ennek a használatára.

A kempingezők nagyon segítőkészek egymással, akárcsak a motorosok, így számíthatunk arra, hogy autójukban pár órát tölthetjük telefonunkat. Vannak ugyan a kempingekben 220-as csatlakozók, de senki sem hagyja szívesen a vizesblokkban a mosdó mellett a telefonját órákra, vagy a szabadban, egy lakókocsi elektromos csatlakozójánál. Nem is a lopás miatt kockázatos, hanem azért, mert mindkét esetben fenn áll az elázás veszélye.

Ha szeretjük megörökíteni az élményeket fotó, videó formájában, fényképezőgépünk töltéséről is gondoskodjuk. Szerencsés eset ha a gépünk sima AA, vagy AAA akkumulátorokkal működik. Ebben az esetben ne bajlódnunk töltővel, hanem tárazzunk be AA, vagy AAA elemeket.

Ezek tovább is bírják a kiképzést, mint egy akkumulátor, és azonnal hadra foghatók, így nincs dráma akkor, ha egy gyönyörű hágón merülnek le az akkumulátorok. Abban az esetben, ha gépünk speciális akkumulátorokkal működik, feltétlen vigyünk tartalék áramforrást, és hozzá való töltőt is!

kempingezes 08

Élet a kempingben

Sokféle kemping létezik. Van olyan, ami vetekszik a luxusszállodákkal. Persze a hálóhelyet mi visszük, de a tisztálkodást és egyéb tevékenységeket kiszolgáló helyiségek tekintetében elég nagy a szórás. A különbségek országonként jelentős mértékűek.

Egy átlag európai országban jóformán semmilyen kényelmetlenségre nem kell számítanunk, de egy elmaradottabb területen található kempingben fel kell készülni a legrosszabbra is. Ha a fent említett kiegészítőink birtokában vagyunk, akkor sok meglepetés nem érhet, de jobb félni, mint megijedni.

Ha az átlag kempingnél maradunk, akkor kulturált mellékhelyiségeket, mindig tisztán tartott zuhanyzókat, folyamatosan rendelkezésre álló meleg-vizes ellátást (korábban jellemző volt a zsetonos megoldás, mikor is előre meg lehetett vásárolni 2-5 percig folyó meleg vizet, így igyekezni kellett a tusolással), folyékony szappant, WC-papírt találunk.

kempingezes 05

Sok helyen kimondottan ruhák mosására is alkalmas helyiségek, mosógépek fokozzák a szolgáltatás színvonalát. Ha főzőcskézni támad kedvünk, akár a közös konyhában is megtehetjük, és utána az ottani mosogatóban tisztíthatjuk meg az edényeket, evőeszközöket. A kempingekben nagyon figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre, így mi is álljunk be a sorba, és ne keverjük össze, hogy minek hol van a helye!

A kempingezés előnye, hogy nem kell lefoglalni szállásunkat előre, így ha gondolunk egyet, akár maradhatunk több napot is, vagy egyszerűen tovább állunk, ha valami miatt arra szottyan kedvünk. Persze olyan is előfordulhat, hogy nincs hely az adott kempingben.

Ezért érdemes viszonylag korán benézni az út menti szállásokra, és ha megtetszik valamelyik, akkor letáborozni. Ilyenkor a sátorverés után, csomagok nélkül, könnyedebben felderíthetjük a környéket, és már nem kell azon aggódnunk, hol ér az este.

kempingezes 10

Használjuk ki az internet előnyeit, és a nagyjából megtervezett út közelében lévő kempinget előre mérjük fel, milyen szolgáltatásokkal, árakkal bírnak, így pl. elkerülhetünk egy-egy nagyon spártai, vagy épp egy nagyon felkapott, mindig zsúfolt szállást.

Hasznos tanács még, hogy ha érzékenyek vagyunk a hangokra, akkor egy pár füldugót mindenképp vigyünk magunkkal, mert a kempingben a sátrak fala átenged minden hangot. A kempingek többsége sok esetben vasút, vagy autóút mellett létesül, így a reggeli dübörgés könnyen felébreszthet álmunkból.

kempingezes 07Ha valakinek a fent említett néhány kellemetlennek, kényelmetlennek tűnő tény sem vette el a kedvét, mindenképp változatos és meghatározó élményt fog biztosítani a kempingezés. Olyan ez, mint autóból átülni motorra. Kevesebb a luxus, kényelmetlenebb, jobban ki van téve az ember az időjárás viszontagságainak, zajosabb, de mégis más.

Egy kizárólag autóval közlekedő ember soha nem fogja megérteni, mi jó a motorozásban, így a szállodához szokottak sem, hogy miért jó a sátor, a kemping. Ki kell próbálni! Ahogy a motorozást is annak, aki még sohasem tette. Más. Szabadabb, emberközelibb, kalandosabb, izgalmasabb. Ahogy a kemping is.

Jön a vénasszonyok nyara. Gyerünk tervezni, pakolni, indulni! A tavasz még messze van, most kell kiélvezni az utolsó kempingezős, motorozós lehetőségeket.

 

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x