MotorokMotorozás

5+1 illemszabály motorosoknak – Biker etikett kezdőknek, és gyakorló taplóknak

motoros etikett 01Mint minden hobbi, szenvedély, így a motorozás is összehozza az embereket, és szubkultúra módjára egyesíti a hasonló érdeklődési körrel, közös hóborttal rendelkezőket. Még akkor is társas móka ez, ha valaki egyedül motorozik, mondván, ő nem akar alkalmazkodni senkihez sem motorozás közben. Vagy egyszerűen nem is tud.

Az ilyen magányos farkas, amikor megáll valahol könnyíteni magán, vagy bekapni pár falatot, inni egy kávét, vagy épp teletölteni a kiürült tankot, azon nyomban átváltozik a motoros társadalom aktív részévé, és az ekkor a közelében lévő, még soha nem látott, ismeretlen motoros társaival úgy viselkedik, mintha ezer éves barátok lennének.

1.

Bármikor, bárhol, és szinte bármelyik motorossal képes a legrövidebb időn belül felvenni a fonalat, és ha másra nem is, de egy barátságos üdvözlésre mindig futja a gesztustárából. A legtöbb esetben azonban tartalmas beszélgetések, sztorizgatások kerekednek az ad hoc találkozásokból, vagy épp műszaki témák kerülnek kivesézésre egymás gépe láttán.

2.

Természetesen, ha valakinek segítségre lenne szüksége, a motoros önzetlenül segít a másikon, ahogy ő maga is természetesnek tartja azt, hogy ha lerobban az út szélén, a többiek nem fognak mellette elszáguldani úgy, hogy ne álljanak meg, és nem kérdezzék meg, mit tehetnek érte.

3.

Menet közben a szembe jövő társait intéssel üdvözli, így is jelezve az összetartozást, mely mindig jó érzéssel tölti el. Nem szelektál abban a tekintetben, hogy kinek intsen vissza, de azért azt rossz néven veszi, ha nem kap viszonzást.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

4.

Alapból előzékenyebb motoros társaival szemben, és emellett elnézőbb is. Nem próbálja gyorshajtásba hajszolni a lassabb, rutintalanabb társait, és nem sértődik meg azon, ha őt megelőzik. Sok autós tanulhatna tőle ezen a téren. Az, hogy veszélybe sodorjon másokat, különösen egy másik motorost, meg sem fordul a fejében. Nem önbíráskodik, nem lesz önkéntes, azonnal ítélő bíróság, ami a helyszínen végez a vétkesekkel.

5.

A közlekedési szabályokat betartja, nem kockáztat veszélyes helyzetekben, nem riogatja az autósokat hirtelen manőverekkel, és ha még fel is bosszantják, nem rúgja le a visszapillantó tükröket, nem köp be letekert ablakokon, és nem dobál szélvédőket bosszúból gyújtógyertyával.

5+1

Tudatában van annak, hogy mindennemű helytelen magatartási formával a motoros társadalom megítélésén rontana, ami sok ember fejében még sajnos mindig torz formában van jelen. Tisztában van azzal, hogy ha lerombolná a már létrejött, nagy nehezen kivívott rokonszenvet, csak magának, és a többi motorosnak ártana, így nem viselkedik tapló módon, amerre jár.

Ha ezeket a sorokat olvasva olyan dolgokat tudtál meg, amiket eddig rosszul csináltál, akkor épp itt az ideje, hogy változtass. Hidd el, nem kerül semmilyen erőfeszítésedbe az, ha normálisan viselkedsz, figyelsz a másik emberre, a többi közlekedőre, és legfőképp a motoros társaidra. A folyamatosan kapott visszajelzések jó érzéssel töltenek majd el, és ha épp egymagad hódolsz szenvedélyednek, akkor is érezni fogod, hogy nem vagy egyedül, hogy egy nagyszerű, összetartó csapat része vagy.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük