EseményekMotorverseny

Keményen küzdöttek a csajok

dakar2009 95443Véget ért a dél-amerikai Dakar. Mára már a versenyzők többsége elindult hazafelé. Legalábbis azok, akik nem estek ki korábban. A nehéz argentinai és chilei terep miatt ugyanis az összes indulónak nagyjából a fele tudta csak teljesíteni a teljes távot. A holland Mirjam Pol a nők között az első helyen végzett, összetettben 52. lett.

Az összesen 217 motoros indulóból mindösze 113-an értek végül célba a 2009-es Dakar ralin, ami 52%-os eredmény. Az összes 500 indulóból pedig mindössze 260 érkezett meg a célba. A terep tehát sokkal nehezebbnek bizonyult, mint azt a szervezők előre eltervezték, a versenyzők viszon élvezték a kihívásokkal teli, új helyszínt.

Az idei Dakar összesen három halálos áldozattal, és rengeteg súlyos sérüléssel járt. Az elhunytak közül csak egy, Pascal Terry volt versenyző, a másik kettőnek semmi köze nem volt a versenyhez. 2010-re mind a chilei, mind az argentín szakaszon módosításokon, könnyítéseken törik a fejüket a szervezők.

A nehéz terep ellenére a hölgyek férfiasan küzdöttek idén is. A Honda CRF 450 krosszmotorral versenyző Mirjam Pol beváltotta ígéretét, és első lett a nők között. Az egyik esése után azt nyilatkozta, hogy a lábát nagyon megütötte, ezért alig tud járni, de szerencsére a Dakaron nem gyalogolni, hanem motorozni kell.

Az összetettben 53. helyre érkező hollnad versenyző eredményével legyőzte vetélytársát, a svéd ralihercegnőt, Annie Seelt, aki 525-ös KTM-je nyergében csupán 76. lett a motorosok között. A svéd hölgyet hasonlóan kemény fából faragták, ugyanis még az ötödik napon hatalmasat bukott motorjával. Egy sziklán fennakadt a motor eleje, Annie átesett a motor kormányán, egyenesen a sisakja elejére.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A sisak és Annie orra is eltörött. Saját bevallása szerint a csodával határos, hogy egyáltalán életben maradt, és nem törte ki a nyakát. A bukás után először az orrát igazította a helyére, majd rendberakta alaposan leamortizálódott motorját. Jelentős késéssel, 121.-ként fejezte be az aznapi szakaszt. Bár állítása szerint időnként elgondolkozott rajta, hogy mit keres a versenyen, ő nem az a fajta, aki feladja, és valószínűleg jövőre is indulni fog.

Még több kép a galériában!A német Christina Meier még a verseny elején, a harmadik szakasznál, az oldasz Camelia Liparotti KTM quadjával pedig már a célhoz közel, a 13. szakasz alatt esett ki a versenyből. Sokan hiányolták idén Ludivine Puyt, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a Dakaron, ugyanis mind az európai, mind a francia motorkrossz bajnokságban is indul ebben az évben.

Nagy kérdés, hogy jövőre hol tartják majd a Dakart. Habár Afrikában is százezrek követték a verseny eseményeit, a dél-amerikai szurkolók sokkal képzettebbnek bizonyultak. Felkészültebbek voltak a versenyzőkből, a csapatokból és a járművek műszaki adataiból is. Argentina nagyon sokat költött az idei verseny megszervezésére, és valószínűleg nehezen fog lemondani a jövő évi verseny jogáról. Még akkor is, ha Dakar egy Afrikai város.dakar2009 5073dakar2009 95369dakar2009 96dakar2009 Tinadakar2009 mirjamdakar2009 anniedakar2009 annie helmetdakar2009 annieseel

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük