Hírek

Van programod mára? 1956-os emléknap a Dürer Kertben!

durer kert 1956 a masik forradalomAz 1956-os forradalom 60 éves évfordulóját éljük meg idén. A Dürer Kert egy egész estés programmal állít emléket a szabadságharcnak.

A valamikori MSZMP Politikai Főiskola, azaz a Pártfőiskola helyén, a Dürerben panoptikumszerűen idézik meg az ötvenes éveket. Ezen kívül koncertek, könyvbemutató, diafilm-kiállítás, ’56-os híradók és az italpultban Bástya elvtárs, John Kádár és társai várják az érdeklődőket.

Az eseményt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogtja. A belépés ingyenes.

Most pedig nézzük részletesen a programokat!

17.30 Előtér
CANARRO-koncert

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

18.30 Room 041
A MÁSIK FORRADALOM – ALTERNATÍV ÖTVENHAT
A történelemben nincs „ha” – szól az unásig ismert közhely. De az irodalomban van! Sőt, az irodalom csupa „ha”: fikció, képzelgés, játék. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt a HÉVÍZ művészeti folyóirat szerkesztői arra kértek tizenhat szerzőt, rugaszkodjanak el a makacs tényektől, és írjanak olyan novellát, melyben az ötvenhatos sztori valahogy másként alakul. Írják meg a másik forradalmat. Mi lett volna ha…? Például ha Rákosi női álruhában visszatér Magyarországra, hogy újra átvegye a hatalmat? Ha Arnold Schwarzenegger beront az Andrássy út 60-ba egy gépfegyverrel? Ha az Amerikai Egyesült Államokhoz csatlakozott Magyarországról Márai Sándor ír naplót? Október 21-én este kiderül…
A kötet szerkesztőivel, Cserna-Szabó Andrással és Szálinger Balázzsal és a felolvasó szerzőkkel Szederkényi Olga beszélget.
Felolvas: Berg Judit, Bödőcs Tibor, Dragomán György, Háy János és Kemény István.
http://cserkiado.hu

19.30 Télikert
Az 50-ES ÉVEK LEGNÉPSZERŰBB, LEGBIZARABB DIAFILMJEI Bíró Ferenc gyűjteményéből és tolmácsolásában

20.30 Nagyterem
BUDAPEST BÁR: Megáll az idő – dalok az ötvenes évekből
A Budapest Bár az elmúlt években különböző korszakok magyar és külföldi dalait elevenítette fel, kitűnő feldolgozásaik által kikerültek a “múzeumból” az előző generációk dalai. Ezúttal az 50-es, 60-as évek dalaiból válogatnak, amelyek nehéz időkben születtek, de mégis elviselhetőbbé tették a hétköznapokat. 2×2 néha öt, Nékem csak Budapest kell, Megáll az idő – a műsorban filmdalokat és egyéb slágereket hallhat a közönség. A nagyszerű Budapest Bár zenekar ezúttal Behumi Dórival, Németh Jucival és Kollár-Klemencz Lászlóval készítette el ezt a különleges műsort.

A Budapest Bár produkciója szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában. A 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

A Budapest Bárt Farkas Róbert alapította és vezeti. Eredeti szándéka az volt, hogy a új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának, életbentartva és megújítva a régi hagyományokat. A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Az együttes megalakulása óta több generációs kedvenccé vált – számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Korok, kultúrák és generációk találkoznak a produkcióban – talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt.
A régi kuplék, filmdalok és slágerek után tovább haladtak korban és tovább feszegetik a cigányzenekari hangzás határait. Hatalmas repertoárjuk mára már nagyon eklektikus – magyar és külföldi dalok mindenféle műfaját feldolgozták „budapestbárossá”.

A Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob)
Énekesek: Behumi Dóri, Németh Juci, Kollár-Klemencz László.

Jó szórakozást és emlékezést mindenkinek!

Forrás, fotó: Az esemény facebook oldala

 

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük