HírekMotorokMotorozás

Változnak az osztrák autópálya díjak 2021-ben, de a motorokra nem kell többet fizetni

Osztrák autópálya matrica díjak 2021A szomszédos Ausztria kedvelt célpontja a magyar motorosoknak is, hiszen gyönyörű alpesi útjain tökéletes aszfalt és kellemes kanyarok várják a kétkerekűek szerelmeseit. Az odáig vezető úton viszont gyakran fizetni kell. Az osztrák szabályozás szerint minden autópályán és gyorsforgalmi út fizetős annak, aki 3,5 tonna alatti megengedett össztömegű járművel hajt fel. Ebbe a kategóriába tartoznak a motorkerékpárok is.

2021-ben az osztrák autópályák kezelője ármódosítást hajt végre, és ahogy ezt már sejthetjük is, természetesen nem árcsökkentésről van szó. A jó hír az, hogy a motorkerékpárosoknak nem kell többet fizetni az autópályákon.

Fontos tudnivaló az is,  hogy hova és hogyan kell szabályosan felhelyezni a matricát, ugyanis a hiányzó vagy nem jól felhelyezett matrica esetén büntetés jár.

Személyautók esetében belülről, a szélvédő bal felső sarkába vagy a középső visszapillantó tükör mögötti területre kell ragasztani. Ügyeljünk arra, hogy a szélvédő sötétített része ne takarja ki a matricát.

Motorkerékpár esetén nincs ilyen pontos megkötés. Minden esetben próbáljuk egy nehezen eltávolítható elem jól látható részére ragasztani.

Tip:

Ha nem szeretnéd, hogy a matrica örökre rajta maradjon a járműveden vagy a lehúzásnál csúnya, ragacsos nyomokat hagyjon, mielőtt a matricát felragasztanád az üvegre vagy a motor fényezésére, nyomd oda a nadrágodhoz vagy valamilyen textilhez a ragacsos felével. Az így rátapadó textilszálak épp annyira veszik el a ragasztó erejét, hogy nem tud véglegesen rásülni a sima felszínre. Ez a trükk nem csak az autópálya matrica esetében használható…

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

De nézzük, hogy változnak az autópálya díjak Ausztriában!

2021-es autópálya matricák díja Ausztriában motorkerékpárra

 • 10 napos: 5,40 EURO
 • 2 hónapos: 13,70 EURO

2021-es autópálya matricák díja Ausztriában személyautóra

 • 10 napos: 9,50 EURO (9,40 EURO volt 2020-ban)
 • 2 hónapos: 27,80 EURO (27,40 EURO volt 2020-ban)
 • Éves: 92,50 EURO (91,10 EURO volt 2020-ban)

Ausztria bizonyos útszakaszain és hágóin speciális útdíjat kell fizetni. A hágókról részletes leírást találsz az And Ride oldalon. A hágók árait nyitás előtt, tavasszal szokták változtatni. Az egyik legkedveltebb osztrák hágó, a Grossglockner Hochalpenstrasse például többféle jeggyel is várja a túrázókat. Sőt, tavaly kedvezményes jegyet vezettek be az elektromos motorok számára.

Ausztriában minden járműre speciális útdíjat kell fizetni az alábbi útszakaszokon:

 • A9 – Pyhrn autópálya: Bosruck alagút, Gleinalm alagút
 • A10 – Tauern autópálya: Tauern alagút, Katschberg alagút
 • A11 – Karawanken autópálya: Karawanken alagút
 • A13 – Brenner autópálya: Teljes útvonal
 • A13 – Brenner autópálya: Stubai kijárat
 • S16 – Arlberg gyorsforgalmi út: Arlberg alagút

 

Forrás: Profitline

Kép: 123rf

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük