fbpx

Új motoros autópályadíj-kategória

RMLA Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-től hatályos rendelete értelmében május 1.-szeptember 30. között elektronikus úton a motorosok részére is lehet 4 napos autópálya-matricát vásárolni, amely 50%-al olcsóbb lesz, mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos matricája.

Az elmúlt hónapokban az RRACE MONO, a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között folytatott tárgyalássorozat eredményeként május 1. és szeptember 30. között elektronikus úton a motorosok számára is elérhetővé válik a 4 napos autópálya-matrica vásárlásának lehetősége. Az ily módon beszerzett úthasználati jogosultság 50%-kal olcsóbb, mint a D1-es kategória autókra érvényes díjszabása, tehát 765 forintba kerül. Fontos megjegyezni, hogy a kétkerekűekre érvényes kedvezőbb árszint egyelőre csak kísérleti jellegű, melynek végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését követően döntenek majd.

Az RRACE MONO a Budapest Motor Kiállításon is részt vett, ahol nagyon sok motorossal nyílt alkalom a véleménycserére. A kiállítás ideje alatt több mint 200 személyes beszélgetést és kérdőív kitöltést végeztek a szervezet munkatársai az öt nap alatt, melyek összegzését a későbbiekben fogják közreadni. Annyi már bizonyos, hogy az autópályadíj kérdésben a korábbi szavazásokkal összhangban a helyszínen válaszolok 99%-a is úgy vélekedett, hogy az olcsóbb autópálya-díj hatására többet venné igénybe a sztrádákat, már az idei szezonban. A válaszadók 73%-a szerint, szükséges lehet a bevezetés időszakában egy hatékony baleset megelőzési kampány. Súlyadó kérdésben is egy irányba mutattak a vélemények, mely szerint – súlyozott átlag – a jelenleg hatályos adóteher 60%-kal való mérséklése lenne kívánatos!

A standra Szűcs Lajos a GKM motoros ügyekért felelős főosztályvezető-helyettese is kilátogatott. A megbeszélésen ismét szó esett arról a közlekedésbiztonsági kampányról, mely áprilisban az új díjkategória bevezetését megelőzően kerül lebonyolításra a motoros sajtóval karöltve, azért, hogy felhívjuk a figyelmet az autópályán való közlekedés veszélyeire!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x