fbpx
Hírek

Top 3 – ezek a legnépszerűbb motorkerékpár-gyártók, amelyek autókat is készítenek

A legnépszerűbb motorkerékpár gyártókA motorkerékpárok hasonlóan népszerű közlekedési eszközök, mint az autók: mindkét kategóriának megvannak a szerelmesei. Egy gyártó általában elkötelezi magát az egyik mellett, ám az sem ritka, hogy egy vállalat mindkét területen maradandót tud alkotni. Nézzük a szubjektív top 3-as válogatásunkat!

Honda

A Honda annyira elismert a motorkerékpárok piacán, hogy inkább motorgyártó, mint autóipari vállalkozás. A cég 1948-ban jött létre Tokióban, a japánokra jellemző alaposság pedig minden modellben jelen van.

A cég munkatársainak kivételes mérnöki teljesítménye világszintű elismertséget eredményezett: a 2020-ban lezárt pénzügyi évben a Honda 8 millió motorkerékpárt adott el, emellett 2,9 millió személyautót értékesített. Az előbbi kiemelkedő szám, de utóbbi is megsüvegelendő.

A brand a motoroknak köszönheti elismertségét: még mindig gyártják a világ legnagyobb számban előállított járművét, amely kitüntető címet a Honda négyütemű, 50 köbcentis Cub C100 motorja tudhatja magáénak. A Cub C100 1958 óta fut az utakon, és a jelentőségét mutatja, hogy egy elemzés szerint örökre megváltoztatta az emberek elképzelését a motorozásról.

Ebből, illetve a Honda autóiból a megbízhatóságuk miatt lehet használt modelleket is vásárolni – a feladat mindössze annyi, hogy az üzlet előtt ellenőrizzük le a jármű-történetet, például a checkcardna.com oldalon.

Suzuki

A Suzuki szintén japán, szintén autók és motorkerékpárok gyártásával szerzi fő jövedelmét. Az alapítás éve 1909, azaz több mint egy évszázada gyűjtik a tapasztalatokat. Ami az autókat illeti, egy közelmúltbeli statisztika alapján a Suzuki a tizenkettedik legnagyobb autógyártó világszerte.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

1954-ben készítették el a cég első igazi motorkerékpárját, ami a Colleda Co nevet kapta, majd 1962-ben komoly sikert arattak, ekkor ugyanis az 50 köbcentis kategóriában nemzetközi versenyeken tudtak győzedelmeskedni. Ismert motorjuk többek között a Suzuki GT 750, amely 1971-ben gördült le a gyártósorról, illetve a négyütemű Suzuki GS sorozat.

A Suzuki hazánkban is gyárt, az autók mellett motorokkal ugyancsak foglalkoznak. Ez a tevékenység 1994-ben indult: az első évben a Magyar Suzuki Zrt. mindössze 28 darab motort adott el, majd ez a szám többezresre duzzadt. Ennek köszönhető, hogy a Suzuki éveken át volt piacvezető a motorkerékpárok eladási rangsorában Magyarországon.

Használtan vennél Suzukit? Semmi gond, strapabíró szerkezetek! Ha kinéztél egy modellt, ellenőrizd le annak jármű-történetét, például itt: bestvindecoder.com.

BMW

A német BMW elsősorban az autói által lett híres, de motorkerékpárok gyártásával szintén foglalkozik. A japánhoz csak a német precizitás mérhető, nem véletlen, hogy ebben a szegmensben is csúcsra ért a müncheni székhelyű brand.

Csaknem száz éve történt, hogy 1923-ban Max Friz és Martin Stolle kifejlesztette az első BMW motorkerékpárt, azóta íródik a cégtörténelem e szakasza. A motoroknál is a prémium kategóriát lőtték be, a vállalat ezért Lipcsében és Berlinben is kifejezetten a motorok gyártására fókuszáló gyártósort üzemeltet.

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x