fbpx

Tegyem, ne tegyem? – 10 tudnivaló a villámokról

villamcsapas emberi testA viharos idő magában hordozza a villámveszély bizonyosságát, ezért fontos tudni, mit kell tenni és mit nem, amennyiben útközben ér az égi háború. Számos tévhit él arról, lehet-e fa alá állni, sík terepen guggolni vagy hasalni kell-e és így tovább. Lássuk!

Ebben az időszakban szinte percek alatt „feljöhet az idő”, és elkaphat a vihar, ha úton vagy éppen valahová. Először csak a előszelét érzed, majd előtted tornyosulnak a hegynyi nagyságú viharfelhők, s már látni a villámokat…

A legszerencsétlenebb esetben pontosan egy kihaltabb, sík terepen ér a viharos idő, szakad az eső, dörög az ég, és Zeusz villámait szórja… Mi a teendő?

{loadposition cikkreklam}

1. A villám általában a környezetéből kiemelkedő legmagasabb pontba csap bele, ezért, ha sík terepen vagy, guggolj le és húzd össze magad. Ne hasalj le, mert így nagy felületet képzel!

2. Az egyetlen fa alá, amit találsz, semmiképpen ne állj, mert valószínűleg abba csap bele a villám. Ha erdő szélén tartózkodsz, keresd meg a legkisebb fát és az alá húzódj be.

3. Ha van egy ház a közelben, akkor amellett keress menedéket magadnak.

4. Természetesen az elektromos antennák környékét egyértelműen el kell kerülni!

5. Ha mozogsz, az még önmagában nem vonzza a villámokat, hanem csak az, amit már említettem, hogy ha esetleg a legkiemelkedőbb pont vagy a terepen. A járművedet tartsd 50 m távolságra magadtól és ha többen vagytok, szintén tartsatok egymástól távolságot, s guggoljatok le.

6. A közmondás sem igaz, miszerint „a villám nem csap kétszer ugyanoda”! Mert de!

7. A mobiltelefont használhatod, mert a villámok nem követik a rádióhullámokat és a fém alkatrészek sem vonzzák őket, mert a fém csak jó vezető.

8. Amennyiben vízben, víz közelében tartózkodsz, azonnal menj el onnan, mert ilyenkor villámhárítóként funkcionálsz, szinte vonzod a villámot.

9. Az autóban biztonságban vagy, mert ha lezárod, ún. Faraday-kalitkaként funkcionál a fémkarosszéria – az elektromos erőtér nem hatol át rajta.

10. Ha valakit mégis villámcsapás ér, hozzá lehet érni, hogy segíts rajta. Ugyanis, a testet ért áram a földbe jut a testfelületen keresztül és nem ráz vissza. A mentők azonnali értesítése után ellenőrizni kell a beteg alapvető életfunkcióit – légzés, keringés, a tudatállapot – és ha kell, újraélesztést kezdeni, amíg nem jön a segítség.

Akit villámcsapás ért

Nem minden esetben végződik halálos kimenetellel az, ha valakibe belecsap a villám. Egy amerikai parkőrt, Roy Sullivant például, „élő villámhárítóként” hívnak, mert 1942-1977 között hétszer csapott bele a villám és mindannyiszor túlélte.

villamcsapas emberi test1

Viszont, örök lenyomatot hagy, mint ahogyan a mellékelt fotó is mutatja, a túlélők sokszor életreszóló emlékeztetőt kapnak arról, mi történt velük…

A villámcsapás lelki-, fizikai következményei

{tweetme buttontext=Kattints és Tweetelj!}…A villámcsapás közvetve is veszélyes, s a helyétől számított 10 méteres körzet veszélyzónának számít….{/tweetme} Az áram a földet érés helyétől szétterjed minden irányban. Amennyiben valakit így ér áramütés, leállhat a szíve.

A villámcsapás hatásai olykor hónapokkal később jelentkezhetnek, s eléggé súlyosak lehetnek, hiszen felléphet agyi- és idegi károsodás, személyiségzavar, krónikus fájdalom.

Forrás: Webbeteg, hvg.hu
Fotók: Pinterest

Megéltél már sík terepen vihart? Mit tettél?

NaNa

Motoros újságírói pályafutását 1995-ben kezdte gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgázott a JATE Budapest Média Intézetében Kommunikáció és PR szakon, diplomamunkáját a Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök címmel írta. 2006-ban alapította meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook Hozzászólások