HírekMotorokMotorozás

Tegyem, ne tegyem? – 10 tudnivaló a villámokról

villamcsapas emberi testA viharos idő magában hordozza a villámveszély bizonyosságát, ezért fontos tudni, mit kell tenni és mit nem, amennyiben útközben ér az égi háború. Számos tévhit él arról, lehet-e fa alá állni, sík terepen guggolni vagy hasalni kell-e és így tovább. Lássuk!

Ebben az időszakban szinte percek alatt „feljöhet az idő”, és elkaphat a vihar, ha úton vagy éppen valahová. Először csak a előszelét érzed, majd előtted tornyosulnak a hegynyi nagyságú viharfelhők, s már látni a villámokat…

A legszerencsétlenebb esetben pontosan egy kihaltabb, sík terepen ér a viharos idő, szakad az eső, dörög az ég, és Zeusz villámait szórja… Mi a teendő?

1. A villám általában a környezetéből kiemelkedő legmagasabb pontba csap bele, ezért, ha sík terepen vagy, guggolj le és húzd össze magad. Ne hasalj le, mert így nagy felületet képzel!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

2. Az egyetlen fa alá, amit találsz, semmiképpen ne állj, mert valószínűleg abba csap bele a villám. Ha erdő szélén tartózkodsz, keresd meg a legkisebb fát és az alá húzódj be.

3. Ha van egy ház a közelben, akkor amellett keress menedéket magadnak.

4. Természetesen az elektromos antennák környékét egyértelműen el kell kerülni!

5. Ha mozogsz, az még önmagában nem vonzza a villámokat, hanem csak az, amit már említettem, hogy ha esetleg a legkiemelkedőbb pont vagy a terepen. A járművedet tartsd 50 m távolságra magadtól és ha többen vagytok, szintén tartsatok egymástól távolságot, s guggoljatok le.

6. A közmondás sem igaz, miszerint „a villám nem csap kétszer ugyanoda”! Mert de!

7. A mobiltelefont használhatod, mert a villámok nem követik a rádióhullámokat és a fém alkatrészek sem vonzzák őket, mert a fém csak jó vezető.

8. Amennyiben vízben, víz közelében tartózkodsz, azonnal menj el onnan, mert ilyenkor villámhárítóként funkcionálsz, szinte vonzod a villámot.

9. Az autóban biztonságban vagy, mert ha lezárod, ún. Faraday-kalitkaként funkcionál a fémkarosszéria – az elektromos erőtér nem hatol át rajta.

10. Ha valakit mégis villámcsapás ér, hozzá lehet érni, hogy segíts rajta. Ugyanis, a testet ért áram a földbe jut a testfelületen keresztül és nem ráz vissza. A mentők azonnali értesítése után ellenőrizni kell a beteg alapvető életfunkcióit – légzés, keringés, a tudatállapot – és ha kell, újraélesztést kezdeni, amíg nem jön a segítség.

Akit villámcsapás ért

Nem minden esetben végződik halálos kimenetellel az, ha valakibe belecsap a villám. Egy amerikai parkőrt, Roy Sullivant például, „élő villámhárítóként” hívnak, mert 1942-1977 között hétszer csapott bele a villám és mindannyiszor túlélte.

villamcsapas emberi test1

Viszont, örök lenyomatot hagy, mint ahogyan a mellékelt fotó is mutatja, a túlélők sokszor életreszóló emlékeztetőt kapnak arról, mi történt velük…

A villámcsapás lelki-, fizikai következményei

{tweetme buttontext=Kattints és Tweetelj!}…A villámcsapás közvetve is veszélyes, s a helyétől számított 10 méteres körzet veszélyzónának számít….{/tweetme} Az áram a földet érés helyétől szétterjed minden irányban. Amennyiben valakit így ér áramütés, leállhat a szíve.

A villámcsapás hatásai olykor hónapokkal később jelentkezhetnek, s eléggé súlyosak lehetnek, hiszen felléphet agyi- és idegi károsodás, személyiségzavar, krónikus fájdalom.

Forrás: Webbeteg, hvg.hu
Fotók: Pinterest

Megéltél már sík terepen vihart? Mit tettél?

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük