MotorokMotorozás

Aki nem szabálytalankodik, annak nincs félnivalója

orfk balesetmegelozesA múlt héten a közösségi médiában futótűzként terjedt a hír, hogy a rendőrség már Magyarországon is használ civil járműveket a gyorshajtók kiszűrésére. 

 

Mivel főleg a motoros csoportokat követem, a motorosok szempontjait tudom csak közvetítetni. Az egyértelműen látszott, hogy a hír hallatán a motorosok többsége hatalmas felháborodásának adott hangot, miszerint a rendőrök már ránk vannak állva, és mindent elkövetnek, hogy megbűntethessenek minket. Mindössze egy olyan hozzászólást láttam, amely arról szólt, hogy ha nem követsz el szabálysértést, akkor nem fognak megbűntetni. 

Nyilván más fórumokon más volt a szempont (persze a jó szándékot senki nem feltételezi a rendőrökről), így még olyan feltevések is napvilágot láttak, hogy a civil autókra azért van szükség, hogy így hátulról “tolva” az ártatlan közlekedőket szándékosan gyorshajtásba vagy más szabálytalanságba kényszerítsék őket. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken honlapján cáfolta a rémhíreket. Ahogy magyarázták, a járőrautókkal a mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni, ahogy a fix traffipaxok is csak rövid ideig hatásosak, mert az autósok előre jelzik egymásnak őket. A sofőrök a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg látják a rendőröket, így a rendőrség a balesetek megelőzéséért kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket – tették hozzá.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A rendőrség korábban is használt közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából civil gépjárműveket. A baleseti helyzetre tekintettel, április 16-án felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel ezeket a gépkocsikat – olvasható a honlapon. A közösségi médiában terjedő hírekre, amelyek szerint a civil autókkal gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedő sofőröket, úgy reagáltak, hogy a rendőrnek nem érdeke a bírság kiszabása.

A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, tehát az autópálya leállósávjában például nem – magyarázták.

Szóval kedves motorosok, nem kell aggódni, ha eddig nem közlekedtetek szabálytalanul, akkor nyilván ez után sem fogtok, de legyen visszatartó erő az a tudat, hogy akár a mögötted jövő járműből is rögzíthetik a gyorshajtást, a szabálytalan előzést, a záróvonal átlépését vagy bármilyen olyan szabályszegést, ami mások- vagy a saját életedbe is kerülhet. 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük