HírekMotorokMotorozás

Szerinted hazánkban bevezessék a hang traffipax-okat?

hang traffipaxMár több európai országban tesztelik a hang traffipax-okat, amelyek kiszűrik a forgalomból a megengedettnél hangosabb járműveket. A britek után, a franciák is megkapták a zajmérőket.

A hírek szerint, először az Egyesült Királyságban kezdődött el a több hónapot igénybe vevő tesztelési folyamat, s felszerelték több helyre a különleges mérőberendezéseket.

Nemrégiben a francia fővároshoz közeli Saint-Forget-ben szintén elkezdődött a hangtrafik próbája. A cél ezzel az, hogy a felturbózott kipufogójú járművek tulajdonosait buktassák le.

Sőt, nem csak az illegális tuning, hanem a hibás kipufogó miatt is lehet túl erős a zaj mértéke. A lebukott autósokat, motorosakat a rendszámuk alapján fogják azonosítani, s a normál gyorshajtás esetén kiszabott büntetésekhez hasonló bírságokra lehet majd számítani.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

De, már Svájcban is ugyanezt tervezik, hiszen mindenki belegondolhat, hogy mondjuk egy kellemes esti séta, a kertben való sütögetés vagy pusztán a tévé előtt való szunyókálás esetén, milyen az, amikor az ember majdnem kiugrik a bőréből, annyira megijed a hangos kipufogótól…

Ezt a problémát szeretnék orvosolni a hangtraffipax-ok bevezetésével. A Lärmliga Schweiz információi szerint, az autók és motorok esetében 80 decibelben szeretnék megszabni a felső határt.

A fejlesztések során az okozott nagy kihívást, hogy az adott készülék hogyan tudja megállapítani, mely autó, motor a zaj pontos forrása…

Az ötlet mindenesetre jó, hiszen a zajterhelés komoly problémákat okoz, hiszen a nyugalom megzavarásán túl, megállapították, hogy bizonyos esetekben növelheti a szív- és cukorbetegség kockázatát.

Forrás: hvg.hu, SuperBike Magazin
Fotó: SuperBike Magazin

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük