fbpx

Rendszám kerülhet a robogókra

pin up girl vespaA Világgazdaság szerint a fejlesztési tárca indokoltnak tartja a segédmotorok egyedi azonosító jellel való ellátottságát – közlekedésbiztonsági okokból kifolyólag.

Az első számú gond ezzel az, hogy a becslések szerint mintegy 600 ezer járműről van szó, amelyek többsége tíz évnél idősebb lehet, így a környezetvédelmi jellemzőik alapján meg sem történhetne a forgalomba helyezésük az uniós előírásokon alapuló hazai szabályozás szerint.

A második probléma pedig az, hogy a rendszámosítás aránytalanul nagy költségeket róhatna az üzemben tartókra, a motorok értékéhez képest.

A bevezetéshez tehát először is jogszabály-módosításokra és egy egyszerűsített, költségkímélő eljárásrend bevezetésére lenne szükség.

A lapban az is olvasható, hogy várhatóan szűkülni fog majd azoknak a járműveknek a köre, amelykre zöld rendszám igényelhető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a technológia fejlődése miatt indokolt a zöld rendszámok esetében bizonyos módosítások bevezetése.

A nagyobb károsanyag-kibocsátású gépek kiszűrése érdekében két dolog lehetséges:

– növelni kell az elvárt hatótávolságot vagy

– a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás felső küszöbértékét.

A változtatásokról jelenleg tárcaközi egyeztetés zajlik.

Képünk illusztráció

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE Budapest Média Intézetében Kommunikáció és PR szakon, diplomamunkámat a Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook Hozzászólások