fbpx
HírekMotorokMotorozás

Rendszám kerülhet a robogókra

pin up girl vespaA Világgazdaság szerint a fejlesztési tárca indokoltnak tartja a segédmotorok egyedi azonosító jellel való ellátottságát – közlekedésbiztonsági okokból kifolyólag.

Az első számú gond ezzel az, hogy a becslések szerint mintegy 600 ezer járműről van szó, amelyek többsége tíz évnél idősebb lehet, így a környezetvédelmi jellemzőik alapján meg sem történhetne a forgalomba helyezésük az uniós előírásokon alapuló hazai szabályozás szerint.

A második probléma pedig az, hogy a rendszámosítás aránytalanul nagy költségeket róhatna az üzemben tartókra, a motorok értékéhez képest.

A bevezetéshez tehát először is jogszabály-módosításokra és egy egyszerűsített, költségkímélő eljárásrend bevezetésére lenne szükség.

A lapban az is olvasható, hogy várhatóan szűkülni fog majd azoknak a járműveknek a köre, amelykre zöld rendszám igényelhető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a technológia fejlődése miatt indokolt a zöld rendszámok esetében bizonyos módosítások bevezetése.

A nagyobb károsanyag-kibocsátású gépek kiszűrése érdekében két dolog lehetséges:

  • növelni kell az elvárt hatótávolságot vagy
  • a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás felső küszöbértékét.
  • A változtatásokról jelenleg tárcaközi egyeztetés zajlik.

Képünk illusztráció

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x