fbpx
HírekMotorbemutatóMotorok

Norton Commando 961 visszatér

Norton Commando Cafe RacerLehet, hogy a Norton egy teljesen új elektromos motorkerékpár kifejlesztésével tervezi a jövőjét, de a vállalat nem fordít hátat a hagyományos rajongóknak – és most azt tervezi, hogy visszahozza a Commando 961-et, amely több mint egy évtizeden át a vállalat kínálatának gerincét alkotta.

A Commando 961 volt az alapja a Norton újjáélesztésének a Stuart Garner tulajdonlása alatti, balszerencsés korszakban. Ez az időszak talán szégyenteljes és pénzügyi összeomlással végződött, de maga a Commando 961 elég népszerűnek bizonyult ahhoz, hogy Garner 2008-as átvételétől a Norton 2020-as csődjéig fenntartsa a márkát.

Börtönbe megy az ex-Norton-főnök?

Maga a 961-es a Norton előző iterációjától örökölte, amikor Kenny Dreer amerikai mérnök az 1960-as és 70-es évek eredeti Commandóját először a VR880 (Vintage Rebuilds 880 cc), majd a 961 köbcentis Commando 961-re fejlesztette. Ezzel egy időben Dreer a Norton védjegyeinek szétszórt maradványait újra összerakta, és újra összefogta a szétszakadt márkát, mielőtt elfogyott a pénz, és Garner előtt megnyílt az ajtó, hogy elvállalja a projektet, és visszahozza az Egyesült Királyságba.

Most az indiai gyártóóriás, a TVS tulajdonában van, így a Norton pénzügyi helyzete szilárdabb, mint valaha. A V4-es szupermotort már továbbfejlesztették a V4SV és az új V4CR Café Racer modellre, a párhuzamos ikermotoros, 650 köbcentis Nomad projekt újra sínen van, és egy jövőbeli elektromos motorkerékpár-projekt is folyamatban van. Ráadásul a vállalat most azt is elmondta, hogy hamarosan érkezik egy “új” Commando 961-es.

A Norton weboldalán található képek tanúsága szerint az új 961-es nagyon hasonlít a régire, de a V4-eshez hasonlóan biztos, hogy jelentős fejlesztéseken ment keresztül a bőre alatt. A régi modell nem csak megbízhatósági problémákkal küzdött, de nem felelt meg az Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási normáknak sem, amit minden új sorozatgyártású motornak teljesítenie kell.

A TVS pénzével és a kutatás-fejlesztési munkával, valamint a Norton új gyártóüzemével a vállalat történelmi otthonának közelében, az Egyesült Királyságban, az új 961-es végre beváltja azt az ígéretet, amit mindig is mutatott.

Forrás, Fotó

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x