Hírek

Nem vagyok öreg a motorozáshoz?

motoros nagyiNemrég egy olvasónk fordult hozzánk tanácsért. Mivel valószínűleg nem ő az egyetlen, akit kétségek gyötörnek, levelét változatlanul tesszük közzé, hátha segítségére lesznek a vélemények.

“Kedves Csajok!

Csilla vagyok, és a fejembe vettem, hogy szeretnék motorozni. Biciklin és robogón kívül más kétkerekűt még soha nem vezettem, és nem is értek a motorokhoz.

Azt tudom, hogy nagyon vágyom arra, hogy én vezessek egy gépet, és ne csak utasként üljek motoron, amit amúgy nagyon élvezek, de alig van rá lehetőségem. Nemrég voltam egy motoros túrán, több, mint 1200 km-t mentünk, és nagyon szuper volt!

Szeretném érezni, hogy milyen egyedül vezetni, szabadon, de azt sem tudom, van-e érzékem hozzá, és mindenképpen úgy szeretném csinálni, hogy számomra élvezetes legyen, illetve a magam és mások számára biztonságosan.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az a tervem, hogy beiratkozom egy motoros tanfolyamra, hogy kiderüljön, menne-e ez nekem egyáltalán. B kategóriás jogosítványom van ’87 óta, de napi szinten csak két éve vezetek autót. Ebből rögtön az is kiderül, hogy már nem vagyok éppen fiatal, és az is kérdés számomra, hogy 44 évesen nem reménytelen-e ilyesmibe belevágni.

Ezért gondoltam, hogy írok nektek, és kikérem a véleményeteket, vajon a fent leírtak alapján, van-e értelme a tervemnek. Örömmel vennék bármiféle tanácsot, amit tudtok adni az ügyben.

Fórum a jogosítványszerzésről. Kérdezd a tagokat!Arra gondoltam, hogy beiratkoznék egy motoros iskolába. Persze már a kategóriáknál problémába ütköztem. Nem gondoltam, hogy ennyi féle van, és különböző előfeltételekkel lehet jelentkezni egyikre vagy másikra. Az én értelmezésem szerint az „A1, érvényes B kategóriás engedéllyel” lenne a megfelelő számomra. Jól gondolom? Ez legfeljebb 11kW teljesítményű motor vezetésére jogosít, de valójában nem tudom, ez milyen és mekkora gépet jelent. Na ebből is tisztán látszik, mennyire értek hozzá.

Bocs, hogy így ismeretlenül „beállítottam” a kérdéseimmel, és azt kérem, segítsetek.

Előre is köszönöm a választ, és jó motorozást kívánok nektek, és jó időt minden alkalomra, amikor elindultok valahová.

Üdvözlettel:

Csilla”

“Kedves Csilla!

Elsőre annyit tudok válaszolni, hogy B-s jogosítvánnyal jelenleg 50 cm3-ig vezethetsz robogót. Ezután jön a B125-ös kategória, ami egy kiegészítő tanfolyam a B-s jogosítvány mellé, azzal már 125 cm3-ig vezethetsz motort vagy robogót.

A te korodban az a jó, hogy ha már megszületett az elhatározás, akkor egyből nagy A kategóriára is mehetsz, tehát nem kell A1-A2 jogosítványt csinálni, ha úgy döntesz, hogy nagy motort is szeretnél vezetni, nem csak robogót. Én mindenképp ezt a verziót javasolnám, mert egy tanfolyammal, és egy vizsgával megvan az egész. Nagy jogosítvánnyal vezethetsz kis motort, de kicsivel nem vezethetsz nagyot… Igaz, a tanfolyamon is is nagyobb motorral kell gyakorolni és vizsgázni is.

Szerintem 44 évesen nem gáz belevágni semmibe, az a lényeg, hogy mindig legyenek új kihívások az életben!

Üdv,

NaNa”

 

 

Ha neked más a véleményed, vagy szeretnél a tanácsaiddal segíteni Csillának, írd meg a hozzászóláshoz!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük