fbpx
HírekMotorokMotorozás

Nem vagy egyedül az úton! Kölcsönös odafigyeléssel csökkenthető a közúti balesetek száma

HUMDA nem vagy egyedül közlekedésbiztonsági kampányAz őszi-téli közlekedés számos olyan veszélyforrást tartogat, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek mind a járműre, mind pedig a sofőrre vonatkozóan. A megváltozott időjárási körülmények, például a nyirkosabb időjárás és az, hogy jóval többet vezetünk sötétben nagyobb odafigyelést igényelnek a közlekedés minden résztvevőjétől.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., amelynek kiemelt feladata a közlekedésbiztonság javítása egyedülálló szemléletformáló, kampányt indított a balesetek számának radikális csökkentése érdekében.

Az óraátállítást követő hetekben sok járművezetőnek kell átállnia arra, hogy nappali világosság helyett már szürkületben vagy sötétben közlekedik. A látási viszonyok mostohábbak a korai sötétedés, a késői napkelte, a rendszeres csapadék és a páralecsapódás miatt. Mindez nagyobb odafigyelést kíván minden közlekedőtől.

Mivel többet közlekedünk sötétben, ezért a világító berendezések átvizsgálása is szükséges. A közlekedés többi résztvevőjének, gyalogosnak, kerékpárosnak, motorosnak és mindenkinek ügyelnie kell a láthatóságra.

Még a tél beállta előtt érdemes beszerezni megfelelő kiegészítőket; például fagyállót, téli ablakmosót, jégkaparót, esteleg zároldót. Ha a napi hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá esik, a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs használata erősen ajánlott. A közúti balesetek csökkentése közös érdek, amelyért mindenkinek érdemes tennie.

„Nem vagy egyedül” mottóval indított egy hónapos, december közepéig tartó közlekedésbiztonsági kampányt a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

Négy olyan reklámfilm látható a legnépszerűbb honlapokon és közösségi médiafelületeken, amelyeknek a hazai közlekedésbiztonsági helyzet és a közlekedési kultúra javítása a célja. Olyan mindennapi helyzetekre hívjuk fel a figyelmet, mint a vasúti átjárónál történő közlekedés, az autóvezetés közbeni figyelem, a megkülönböztető jelzést használó jármű azonnali elengedése és a mikromobilitási eszközök helyes használata.

– Minden korosztályt meg akartunk szólítani, ezért egy közös nyelvhez, a szarkasztikus humorhoz és az iróniához folyamodtunk. A közlekedésbiztonság egy olyan terület, ahol mindenkinek fel kell keltenünk a figyelmét. Ezért is tartoznak eltérő korosztályba és társadalmi csoportba a reklámfilmjeink hősei. Az alapkoncepciónk az volt, hogy milyen könnyen kalandozhatnak el a gondolataink a vezetés során, pedig ez veszélyes üzem és állandó figyelemre van szükség. Nem csak önmagunkért, hanem egymásért is felelősek vagyunk, hiszen nem vagyunk egyedül az utakon – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mivel a motoros szezonnak már vége, a motorosok külön nincsenek megszólítva egyik reklámfilmben sem, de azért akinek inge, nyugodtan vegye magára. Legtöbben személyautót is vezetünk, és biztos van a felidézett szituációk között olyan, ami velünk i előfordult már.

Jó, ha mindenki a fejébe vési:

Nem vagy egyedül az úton, tehát figyelj a körülötted közlekedőkre!

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x