HírekMotorokMotorozás

Ne ilyen autópálya-matricát vegyél 2023-ban!

Autópálya matrica árak 2023Heti, havi, éves országos vagy éves megyei? Hopp, az utóbbit már hivatalosan éves vármegyeinek nevezzük! Minden januárban érdemes átböngészni az útdíj árakat – nos, ez idén duplán igaz, érdekes drágulásokon vagyunk ugyanis túl. Összegyűjtöttük a lényedet!

Nem is kerülgetjük a forró kását: az elmúlt bő 10 év bevett gyakorlatától eltérően az idei autópálya-matrica árak nem inflációkövető mértékben, ráadásul nem is egységesen emelkedtek. Míg az akár 13 hónapig (2024. január 31-ig) érvényes éves megyei és éves országos konstrukciók átlagosan mindössze 5%-kal drágultak, addig a heti (10 napos) és a havi matricák 21-72%-kal, vagyis akár a tavalyi ár háromnegyedével is többe kerülnek. Alább megmutatjuk, a motorkerékpárok esetében mi volt a helyzet tavaly, és hogy néznek ki az autópálya-matrica árak 2023-ban.

A D1M kategória idei díjai

Táblázatunkban a bruttó árakat láthatod, vagyis az ÁFÁ-t már hozzáadtuk az összegekhez.

Év Heti (10 napos) Havi Éves országos Éves megyei
2022 1 600 Ft 2 730 Ft 46 850 Ft 5 450 Ft
2023 2 750 Ft 4 450 Ft 49 190 Ft 5 720 Ft

Jól látható tehát, hogy a legrövidebb ideig, azaz 10 napig érvényes matrica több mint egy ezressel drágult, az egy hónapig használható változat ára pedig csaknem duplájára nőtt. Közben a kétféle éves megoldás sokkal kevésbé kerül többe. Ha tehát rászánod az időt, és alaposan végiggondolod, 2023-ban várhatóan mikor és merre fogsz útdíjköteles szakaszon közlekedni, jó esély van arra, hogy neked is az éves megyei vagy az éves országos autópálya-matrica lesz a leggazdaságosabb alternatíva.

A szezonkezdés esélyes, a nyaralás szintén, évközben néhány túra és gyors leruccanás a horvát vagy szlovén tengerpartra, és máris kijön a matek: a legtöbb motorosnak nem a heti (10 napos) matrica lesz a legolcsóbb.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Oké, hogy éves, de országos vagy megyei?

Egy kis osztás-szorzás, illetve az autópálya-használati szokásaid mérlegelése kell csak, hogy megkapd a választ. Mivel a D1M díjkategóriában az országos 49 190 Ft, a megyei pedig 5 720 Ft-ot kóstál, csak a pénzügyi szempontokat figyelembe véve akkor éri meg igazán a csaknem ötvenezres beruházás, ha több mint 8,5 megyében rendszeresen motorozol díjköteles útszakaszokon.

Ha ugyanis csak lakóhelyed vonzáskörzetében, és mondjuk, a szomszédos megyékben fordulsz meg gyakran, akkor a 4 x 5 720 forinttal még meg sem közelíted az éves országos autópálya-matrica árát, sőt 1-2 heti matricával (ha mégis elhagyod a régiót) is jobban jössz még ki.

Ezzel együtt tartsd észben, hogy az éves országos útdíjjogosultság több előnyt is tartogat. Egyrészt elég csak egyszer vásárolnod, máris 2024 februárjáig letudtad a feladatot, és Magyarország valamennyi útján korlátlanul közlekedhetsz. Másrészt pedig csak egyetlen szelvényt, vagy e-matrica vásárlása esetén e-mail visszaigazolást) kell megőrizned.

Viszlát, szélben szétrepülő, a tinta kifakulása miatt gyorsan olvashatatlanná váló papírcetlik! Vegyük még ide azt is, hogy rosszul megadott rendszámért, elírt felségjelért is gyakran büntetnek – minél ritkábban vásárolsz, annál kisebb a tévesztés esélye, annál gondtalanabb a motorozás.

 

(X) Támogatott tartalom

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük