HírekKultúraMotoros zene

Mrs. Columbo – „…ez a csapat igazán élőben van elemében.”

mrs columboMrs. Columbo-koncerttel indul az idén 20 éves Fat Mo’s Music Club jubileumi hónapja.

Február 15-én az ország leghíresebb női jazzformációja és a Belváros legpatinásabb szórakozóhelye egyesíti erőit. A zenekart alkotó három hölgy (a dobok mögött azért egy férfiember ül a biztonság kedvéért) minőségi, emészthető muzsikája szól a műfaj kedvelőinek és a nagyközönségnek egyaránt. Mi van velük mostanában?

A nyilatkozataitok alapján nagyon élvezitek a rögtönzést. Ezek szerint minden koncerten másképp szólalnak meg a dalok?

Naná! Nyilvánvalóan van minden dalnak egy olyan változata, ahogyan először kitaláltuk, de minél többet játszunk el egy dalt, annál jobban átalakul. Mindig előáll valaki egy újabb ötlettel, és ha bejön a többieknek is, akkor onnantól már úgy játsszuk, de sokszor megtörténik ez akár teljesen spontán, koncert közben is. Mostanában például egyre több olyan bulink volt, ahol néhány régebb óta játszott, kimondottan jazznóta vége felé annyira bepörögtünk a közönséggel együtt, hogy egyszer csak azt vettük észre, hogy már rockot csináltunk belőle! Szoktunk is mostanában helyesbíteni a jazz-zenekar kategória elhangzásakor, mert ugyan valóban otthonosan mozgunk ebben a műfajban, de a Mrs. Columbo ma már egyre inkább kezd egy olyanfajta zenei olvasztótégellyé válni, amiben a jazz mellett a klasszikus zenétől a rockon át még az elektronikus zenei elemek is egyre gyakrabban bukkannak fel. Ha valaki nem járt még Mrs. Columbo-koncerten és azt olvassa, hogy ez egy jazz quartett, akkor nagy valószínűséggel nagyon más fog gondolni, mint amit mi valójában csinálunk. Persze ebben az is benne van, hogy sajnos a jazz mint műfaj is másképp él az emberek tudatában, mint amilyen valójában, mi alapvetően jazz-zenészekként is egy igényes, de ugyanakkor abszolút mértékben bárki által könnyen befogadható zenét próbálunk alkotni és előadni. Szinte minden koncertünk után odajön valaki avval, hogy ő eddig azt hitte, hogy nem szereti a jazzt, de ha ez is az, akkor most már szereti és sosem gondolta volna, hogy ennyire közel van hozzá a rock and roll!

Hogy láttok neki egy-egy feldolgozásnak?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Nincs ennek egy merev rendszere, nem mindig ugyanúgy születnek meg a feldolgozások, általában valaki előáll egy ötlettel, és aztán azt a zenekar együtt, közösen dolgozza ki részleteiben, mindenki tesz hozzá valamit. Vannak dalok, amiket azért dolgoztunk át, mert nagyon szerettük az eredeti előadóját, de például az egyik legsikeresebb dalunkat, a Lady-t Zsófi azért kezdte el átírni, mert kimondottan utálta a diszkóverziót, és akart csinálni belőle egy olyat, amit szeret! Ezekben a feldolgozásokban nagyon sok van a mi zenei világunkból, de közben igyekszünk azért tiszteletben tartani az eredeti szerzőt is, persze ebből az lesz, hogy vannak dalok, amik csak apró változáson esnek át és vannak olyanok, amiket szinte teljesen átdolgozunk.

Vannak friss átiratok?

Mostanában is vadul dolgozunk új dalokon, de ezek most épp saját szerzemények, nem feldolgozások. Van is most egy kedvenc új nótánk, ami még nem jelent meg, csak 1-2 koncerten játszottuk pár kezdetleges verzióját, de igazán kiforrott formában először a Fat Mo’s-ban hangzik majd el. Nekünk nagyon bejön, és reméljük, hogy nem lesz evvel másként a kedves közönségünk sem!

Kovács Norbi nagyon jó dobos, de egyáltalán nem nő. Nincs az országban megfelelő képességű női jazzdobos?

Amikor Norbi csatlakozott hozzánk, akkor biztos nem volt, de egyébként nem is ez volt az elsődleges szempont. Igaz ugyan, hogy teljesen női zenekarként indultunk, de amikor úgy alakult, hogy új dobos után kellett néznünk, akkor egyértelműen sokkal fontosabbak voltak az emberi és szakmai kvalitások a nemi identitásnál. Norbival már Zsófi együtt játszott akkor Másik János zenekarában, Fanni is zenélt vele egy formációban, mindketten ismerték és szerették, így nem volt kérdés, hogy ő az, aki hiányzik még a Mrs. Columbóból ahhoz, hogy egy hosszú távon is sikeres csapat lehessünk.

Épp két éve jelent meg első lemezetek, a (re)make up, amiért Fonogram-díjat is kaptatok. Mikorra várható új album?

Tavaly úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk megmutatni azoknak is, akik nem voltak még Mrs. Columbo-koncerten, hogy bármilyen jó is egy lemezfelvétel, ez a csapat igazán élőben van elemében. Ezért hangban és képben is rögzítettünk egy klubkoncertet, ami DVD formájában fog megjelenni idén márciusban 20 dallal és egyéb meglepetésekkel! Őszre pedig szeretnénk előállni egy már szinte teljes mértékben saját szerzeményeket tartalmazó albummal!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük