HírekMotorokMotorozás

Motorozz Biztonságosan! – Open Road szezonnyitó

orfk obb trening csajoknak 2013 4Az idei Open Road szezonnyitó sajtótájékoztató a biztonságos motorozás jegyében telt. A sajtótájékoztató dekorációs elemei a rollup méretben kilógatott motoros tízparancsolatok voltak, valamint az Országos Baleset-megelőzési Bizottság tájékoztató anyagai.

Stílusos módon a tájékoztató videóháttere egy 70-es évekbeli motoros oktató videóval kezdődött, ami az elején viccesnek tűnt, de az abban elhangzó infók nagy része még a mai napig is helytálló. A változás azóta gyakorlatilag technikai: a lóerők és a több közlekedésbiztonsági technika megjelenése, de az emberek nem sokat változtak.

Az idei szezonnyitó számomra igen kedves volt, mégpedig a hatóság meglehetősen barátságos hozzáállása és nyilatkozatai voltak. Első körben leszögezték, hogy Magyarországban változott a legpozitívabban a közlegedés-biztonság statisztikája, az EU-ban mi vagyunk azok, akik a legtöbbet javítottak a közlekedésbiztonságukon. Jelentősen csökkent a halálos és súlyos kimenetelű balesetek száma nemcsak az autós, hanem a motoros körökben is.

Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár (NFM) bemutatta a konzekvenciákat, a statisztikai adatokból más is kiolvasható:

A halálos motoros balesetek okának nagy részét (nagyságrendi sorrendben)

  • a sebesség nem megfelelő megválasztása,
  • az ittas vezetés, valamint
  • a megfelelő védőfelszerelések hiánya okozta.

Az bukósisak hiányának mértéke az Európai unióban mutatott átlagot mutatja, valamint szoros összefüggés van a balesetet szenvedettek életkora között. A 35 év alattiak aránya 70%-a a motoros balesetek szenvedettek között, ezért változtatták meg a korosztályi besorolásokat. A fiatal balesetet szenvedettek között 60% azoknak az aránya, akik a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt kerültek bajba az úton.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az úton lévő járművek műszaki felkészültsége megfelelő, kirívó statisztikai adat ezzel kapcsolatban nincs, valószínűleg mert a műszaki felügyelet megfelelően működik. A hatóság észrevette, hogy igenis vannak olyan autósok, akik kvázi “vadásznak” az utakon a motorosokra, de szerencsére ez csökkenő tendenciát mutat.

Ennek ellenpontozásként pedig megemlítette a motoros futárokat, akik a szabályokat rendszeresen figyelmen kívül hagyva közlekednek. A statisztikákban ugrásszerűen jelenik meg a motoros balesetek száma minden évben: az időjárás függvényében március-április magasságában hirtelen megugranak a motoros balesetek a tavaszi “kirajzáskor”, utána az idő múlásával csökkennek az adatok minden évben.

Győri Gyula a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke is vázolta a tapasztalatokat: a közlekedésben részt vevő motorosok nagy része műszakilag és szellemileg is megfelel a biztonságos közlekedés feltételeinek. A problémát a közutakon rendszerint azok okozzák, akiknél a kettő nem vág egybe.

Hiába műszakilag megfelelő a jármű állapota, ha annak vezetője szellemileg nem eléggé felkészült: a brutális lóerőkhöz hiába párosítanak ABS-t és más közlekedés-biztonság technikai eszközöket, ha a jármű vezetője szélsőséges, és már kezelhetetlen helyzetekbe kergeti bele járművét. Kirívó műszaki esetek közé emelete a túlságosan hangos robogókat is, valamint megemlítette, hogy ezeket az eseteket a továbbiakban is szankcionálni fogja a hatóság, mint eddig.

A hatóságok továbbra is támogatják a motoros biztonságtechnikai tréningeket Dr. Halmosi Zsolt rendőr dandártábornok bejelentette, az országban több helyen is szerveznek a rendőrmotorosok által vezetett ingyenes vezetéstechnikai tréningeket az OBB szervezésében. Ezek a rendezvények évek óta elérhetőek, és a tapasztalatok azt mutatják, a motorosok örömmel vesznek részt rajtuk, ezért ezek számát emelni tervezik az ország egész területén.

A statisztikák elemzése után egy kedves leányzó, Zsuzsa bemutatta az ideális motoros felszerelés elemeit:

  • bukósisak,
  • csizma,
  • protektoros nadrág,
  • gerincvédők: kabátba épített és külön felvehető (ez biztonságosabb)
  • kesztyű,
  • térdvédő.

A fizetős vezetéstechnikai képzéseket a Honda Safetytől Simon László mutatta be. Örömmel jelentette be, hogy a múlt évben túllépték az általuk képzett 5000. motoros képzését. Tapasztalataik alapján elsőként az újrakezdő motorosok ismerték fel képzéseik fontosságát, majd az igazi kezdők is elkezdtek megjelenni a tanfolyamokon.

Manapság új motor mellé is kapják elég sok szalonban a biztonságtechnikai tréninget, és egyre többen ismerik fel már a gyakorló motorosok is, hogy a baleset-megelőzés a motoros képességeik fejlesztését jelenti. Kiemelte a fontosságát a szezon előtti akár önálló gyakorlásoknak is, hiszen egy nagyobb parkolóban bárki megteheti, hogy mielőtt útnak indul, átismétli a rutinfeladatokat, gyakorol akár önállóan. Sosem lehet elégszer hangsúlyozni: a téli több hónapos kihagyás után óvatosan üljünk motorra, hiszen a nyári hónapok rutinja már a múlté, fel kell frissíteni az ismereteket.

Idén a Csajokamotoron.hu is két biztonságtechnikai tréninggel kezdi a szezont: április 19-én az ORFK RSZKK szervezésében vehettek részt a hölgyek vezetéstechnikai tréningen, május 3-án pedig a 7. Nemzetközi Női Motoros Nap alkalmából a Pest-megyei Baleset-megelőzési bizottság Szigetszentmiklóson a Tűzoltóság udvarán várja a hölgyeket egy Ingyenes Vezetéstechnikai Tréningre.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük