fbpx

Motoros ivararány-forradalom – Megduplázódott a női motorosok száma

ketszer annyi noi motoros 01Csajok a motoron. Egy évszázada még kuriózum volt, vagy éppen megbotránkoztató, ha egy nő motorra pattant. Az elmúlt időszak alatt gyökeres változás következett be ebben a témában. Lassan az lesz a ciki, ha egy nő nem motorozik.

Na jó. Azért nem kell átesni a ló – vagy épp a motor – túloldalára. Nem mindenkit érdekelhet a motorozás, ezt el kell fogadni. Az viszont bizonyított tény, hogy egyre több hölgyet szippant be ez a kedvtelés, közlekedési mód, így számuk is rohamosan emelkedik.

Már jó pár évtizede elfogadott tény, hogy nem csak férfiak hódolnak ennek a szenvedélynek. Egyáltalán nem lepődik meg senki sem, ha egy nőt lát motorozni. Teljesen elfogadottá, mondhatni hétköznapivá vált ez a jelenség.

Egy közelmúltban végzett felmérés eredményeképp azt tudhatták meg a motorkerékpár iparban érdekelt szervezetek, hogy a motorvásárlók 19 százaléka nő. Ez a szám 2009-ben csupán 10 százalék volt. Ennek nyomán elmondhatjuk, hogy majdnem a duplájára nőtt azon hölgyek száma, akik motorozni vágytak.

A legtöbb motoros nő nem ma kezdte ezt a hobbit. A felmérés szerint jellemzően az idősebb nők vannak többségben a fiatalabbakkal szemben. Ez mutatja azt, hogy ebből a szenvedélyből nem ábrándulnak ki, és amíg lehet, kitartanak mellette. Persze, fiatalok is szép számmal bekerülnek a véráramba, így a motoros nők között a legkülönfélébb korosztályok képviselői megtalálhatók.

Egy vicces momentumot is feltárt a felmérés. A nők többet költenek a motorokra, motorozásra, mint a férfiak. Az átlag női motoros 574 dollárt tapsol el évente karbantartásra, alkatrészekre, szervizre és mindenféle kiegészítőkre, amíg ez az összeg férfiak esetében csak évi 497 dollár, ami 15 százalékkal kevesebb.

A jelenség leginkább azzal magyarázható, hogy relatíve több a női motorosok között az új belépő és fel kell szerelkezniük a motorozáshoz. Így az, hogy elvileg többet költenek, mint a férfiak, nem teljesen fedi a valóságot. Tény továbbá, hogy a nők eleve szívesebben vásárolnak, keresik a divatos, tetszetős és kényelmes cuccokat. A 9 százalék, akik friss motorosok, simán feltornászhatják a statisztikai számokat, miközben a motorozáshoz felvértezik magukat.

Jó lenne ugyan tudni azt is, hogy milyen motorkerékpárokat választanak a női motorosok, de sajnos a felmérés erre nem tért ki. A legutóbbi ilyen témájú adatgyűjtés 2014-ben történt, mely azt az eredményt hozta, hogy a nők 34%-a cruisereket, 33%-a robogókat és 10%-a sportmotorokat választott magának.

A Csajok a motoron nem reprezentatív felmérése alapján 2016-ban ezek voltak a legnépszerűbb női motorok.

A női motorosok száma minden bizonnyal tovább fog növekedni, ami jó dolog. Manapság nem kell sok ahhoz, hogy bármelyik nő belefogjon ebbe a nagyszerű dologba. Ha te még nem motorozol, de szeretnél, tégy meg mindent, hogy megvalósuljon az álmod, és csatlakozz a motoros csajok táborához!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x