HírekMotorokMotorozás

Mégsem fogunk egyelőre repülő motorkerékpárral közlekedni

A.L.I. Technologies Xturismo repülő motorkerékpár

A Tokyo Shoko Research hitelkutató cég jelentése szerint egy japán startup, amely a “Csillagok háborúja” által inspirált légpárnás motorkerékpárok fejlesztéséről ismert, 1,17 milliárd jen adóssággal csődöt jelentett.

A tokiói székhelyű A.L.I. Technologies célja az volt, hogy kulcsszerepet játsszon a várható “légi mobilitási társadalomban”, és drónjaival, mesterséges intelligenciájával és repülő motorkerékpárjaival növelte ismertségét, de a jelek szerint nehezen tudta biztosítani a vállalkozás fenntartásához szükséges készpénzt.

Nemrég csődeljárás indult az A.L.I. Technologies ellen a tokiói kerületi bíróságon, a startup december 27-én jelentett csődöt – áll a Tokyo Shoko Research jelentésében.

Az A.L.I. Technologies-t 2016-ban alapították a Tokiói Egyetem űrkutatással foglalkozó hallgatói, és drónokat és drónmegoldásokat kínáltak infrastrukturális cégek számára.

A cég 2021 októberében kezdte el világszerte fogadni a megrendeléseket az Xturismo repülő motorkerékpár-modellre, amelyből korlátozott, 200 darabos készlet állt rendelkezésre. Az ára 77,7 millió jen (180 millió Ft?) volt, és először 2022 decemberében szállították ki az első vásárlóknak.

A hat propelleres motorkerékpár mintegy 3 méter magasan képes lebegni a föld felett, és körülbelül 80-100 kilométer/órás sebességgel képes repülni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A futurisztikus gép az elmúlt években folyamatosan figyelmet keltett.

A startup például együttműködött a Hokkaido Nippon-Ham Fighters baseballcsapattal a szezon első hazai mérkőzésén 2022 márciusában, amelyen Tsuyoshi Shinjo menedzser a repülő motorkerékpáron lépett be a stadionba.

A befektetők láthatóan nagy reményeket fűztek a repülő motorkerékpárokban rejlő lehetőségekhez, mivel az A.L.I. Technologies 2019 novemberében 2,31 milliárd jen tőkefinanszírozást gyűjtött, ami egy japán startup esetében meglehetősen nagy összeg.

A vállalat azonban magas fejlesztési költségekkel küzdött, és a veszteségei egyre nőttek. A Tokyo Shoko Research jelentése szerint 2020-ban 1,37 milliárd jen veszteséget könyvelt el, és ez a szám 2022-re 1,94 milliárd jenre duzzadt.

Ezekben az években a cég a COVID-dal kapcsolatos hitelek és kockázati tőkebefektetők révén tudott készpénzt szerezni, de végül nem tudott eleget szerezni ahhoz, hogy talpon maradjon – tette hozzá a jelentés.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük