HírekKultúraMotoros film

Meghalt Kovács László az Easy Rider operatőre

A Szelíd motorosok című film hozta meg a világhírt a magyar származású operatőr számára, de az ő nevéhez fűződik jó pár más híres film is.

Kovács László, a magyar származású világhírű filmoperatőr, hosszan tartó súlyos betegség után vasárnap hajnalban Beverly Hills-i otthonában örök álomra szenderült. Ez állt a Magyar Operatőrök Társaságának hétfői közleményében.

Az ő nevéhez fűződik jó pár más híres film is, mint az Öt könnyű darab, Az utolsó mozielőadás, a Papírhold, a Frances, a New York, New York és a Szabadítsátok ki Willit. Munkáját többször ismerték el a filmszakma jelentős díjaival. Megkapta az Amerikai Filmakadémia Életműdíját is.

kovacslaszloKovács László 1933-ban született Cecén. Miután 1952-1956 között elvégezte a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát, az 1956-os októberi eseményekről Zsigmond Vilmossal, főiskolai osztálytársával és örök barátjával dokumentumfilmet forgatott. Ugyanaz év novemberében az Egyesült Államokba emigráltak. Nem titkolt céljuk volt, hogy a felvett anyagot egy kinti stúdiónak eladják.

Kovács László 1963-ban amerikai állampolgár lett. A megélhetése miatt sokféle munkát kipróbált, mielőtt Zsigmond Vilmossal „low-budget” filmek forgatásába kezdett. A nagy áttörést az 1969-ben forgatott, Oszkár-díjra jelölt Easy Rider című film jelentette Dennis Hopper rendezésében, de ő volt az operatőre a B-kategóriás Hells Angels on Wheels című filmnek is. Az Easy Rider-ben végzett munkájáért a második helyezést kapta 1970-ben a legjobb operatőröknek járó Laurel Awards gálán.

6028 0023

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük