fbpx
EseményekMotorverseny

Meghalt a motoros fenegyerek

evelknievel 01November 30-án, pénteken hosszú csata után végül feladta a harcot Amerika legendás fenegyereke, az utolsó gladiátor, a kaszkadőrök királya, Robert Craig, vagy ahogy mindenki ismerte, „Evel” Knievel.

Robert Craig “Evel” Knievel, aki 1938 október 17-én született, csaknem három évig szenvedett egy elhúzódó tüdőgyulladástól, egy ismeretlen eredetű tüdőfibrózistól, de végül a betegség kerekedett felül a harcban. A bátor motoros, aki előtt soha nem volt akadály, 69 évesen a floridai Clearwater-ben hunyt el.

Általában bőrruháját az amerikai zászlót idéző piros-fehér-kék szín és csillagok dísztették a fellépéseken, mikor a rámpáról elrugaszkodva 10, 15, vagy akár 20 egymás mellett parkoló autót ugrott át motorja nyergében. Talán egyik leglátványosabb akciója, majd legnagyobb katasztrófája is az volt, amikor 1974-ben Idahóban megkísérelte átugratni a Snake river kanyont egy rakétameghajtású motorkerékpárral.

A Smitsonarian múzeum 1994-es, „Amerika legendás fenegyereke” című kiállításához megszerezte Knievel egyedi építésű Harley-Davidson XR 750-es motorkerékpárját, amelyről azt tartják, hogy egyike azon kevés járműveknek, amelyek túlélték a mester karrierjét. A kiállítás sikeréhez az is hozzájárult, hogy a híres kaszkadőr felajánlotta a múzeumnak, híres, csillagos bőrfelszerelését a csizmával együtt, amelyben a mutatványokat végrehajtotta.

Halálát megelőzően 40 éven keresztül állandóan a fájdalommal küzdött, amit a bemutatókon és az edzéseken szerzett sérülések, csonttörések, okoztak. Ehhez még hozzájárult a cukorbetegsége, egy hepatitis C vírus, egy májátültetés, számos műtét és két infarktus. A végén már szinte mindenről le kellett mondania, amit szeretett, viszont sosem feledkezett meg igazi barátairól, és sosem szűnt meg szeretni a családját.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Akármilyen sikereket is ért el életében, mindig emlékezett rá, hogy honnan indult, hogy kik voltak a tanítómesterei, és mindig hálás volt azoknak, akiknek segítségével elérte a sikert. Az amerikai lobogó színei sokakat örökké rá emlékeztetnek majd, ahogy az utóbbi időben évente rendszeresen megrendezett „Evel Knievel Days” nevű rendezvény is, ahova mindig számtalan rajongója érkezett a világ minden részéről. Õk és a motorosok örökké emlékezni fognak rá. Temetése december 10-én lesz.  evelknievel 03evelknievel 04evelknievel 08

0 0 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x