fbpx
MotorokMotorozás

Még nincs tavasz

DSCN9035Az elmúlt hetek nagy hidegei után minden motoros szívét megdobogtatja egy kis napsütés. Az időjárás azonban csalóka. A felhőtlen idő jó arra, hogy begyűjtsünk némi D-vitamint, de a nap ereje még gyenge, így nem melegíti fel kellően az aszfaltot.

A felhős, szmogos, borongós, nyálkás, majd fagyos idő mindenkit lehangol. Ilyenkor az ember nem szívesen megy ki az utcára. Legszívesebben egy doboz fagylalttal vagy más rágcsálnivalóval az ölében gubbasztana egész nap a TV előtt. De amint kisüt a nap, minden motoros első gondolata az, hogy de jó lenne gurulni egyet.

Kevésbé fanatikusoknál jobb esetben téliesítve vannak már a motorok ilyenkor. Így marad az álmodozás, a nosztalgiázás a tavalyi képeket nézve, jobb híján egy motoros videojáték, vagy egy dokumentumfilm, amiben szép tájak, gyönyörű, kanyargós utak vannak. Akik viszont nem tették el a motort, azoknál igazán nagy a kísértés. Pedig az időjárás csalóka.

Hiába süt napközben a nap jó melegen, reggel, napfelkelte után még jó pár óráig és napnyugta előtt is még deres minden, az utakat vékony jégréteg borítja. Ha száraz az idő, az aszfalt akkor sem melegszik fel eléggé, ezért a nyári körülményekhez tervezett motorgumik pont úgy tapadnak, mint ha a motornak fakereke volna. Ilyenkor nagy rutinra van szükség, hogy váratlan helyzetekben elkerüljük a bajt.

Persze be lehet öltözni alaposan… a termoruhák idejében megoldható, hogy a motoros teste ne hüljön ki egy rövid gurulás alatt. A kritikus pont mindig a kéz- és a lábfej. Előbbin segíthet egy markolatfűtés, de kihült végtagokkal, elfagyott vérkeringéssel nehéz a motort vezetni, lévén a kezelőszervek kéznél és lábnál vannak. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az elmúlt 1-2 motorozás nélkül töltött hónap alatt veszíthettünk rutinunkból, még nagyobb figyelemre lesz szükség a forgalomban. Főleg hétvégén, amikor az autósok között is sok a rutintalan.

Ha nem hajt annyira a vérünk, inkább keressünk valami benti elfoglaltságot. Nézzük át a motort újra, milyen karbantartási feladatokat kell még végrehajtani, mielőtt tényleg megérkezne a jó idő. Ellenőritzzük a guminyomást, az akkumulátor töltöttségét, pucoljuk le a gépet, ha nem tettük meg ősszel. Beszéljünk a szerelővel, ha van valami javítanivaló. Kérjünk tőle időpontot!

Egész biztos, hogy lesznek jópáran, akik előtolják a vasat, és gurulnak egy rövidet a környéken, ezzel kicsit korábbra hozva a tavaszt. De vigyázzatok magatokra! Ne rontsuk már év elején a baleseti statisztikákat!

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x