MotorokMotorozás

Közlekedési tanácsok sulikezdéshez

Iskolakezdes 06„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” szlogennel hirdette meg év elején az idei közlekedésbiztonsági szemléletformáló programját az Autós Nagykoalíció.

Minden évszaknak és időszaknak megvannak a közlekedési sajátosságai. Ahogy elérkezik az iskolakezdés ideje, a város forgalma felélénkül, a reggeli és délutáni csúcsforgalomban újra megjelennek a gyermekek, fiatalok. Röviden összefoglaljuk, mire kell ilyenkor odafigyelnünk iskolásként, szülőként, illetve autósként és motorosként is.

Iskolásként

A hónapokig tomboló felhőtlen szabadság után újra beköszöntenek a dolgos hétköznapok. Előkerül az iskolatáska, megint jön a feszes napirend. Közlekedésbiztonsági szempontól ilyenkor a legizgalmasabb kérdés az iskolába való eljutás, és az onnan hazautazás. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de jó, ha egy pillanatra megállunk, és átismételjük a gyermekkel közlekedés alapvető szabályait, és a megszokott útvonallal kapcsolatos tudnivalókat. Tervezzük meg együtt a lehető legrövidebb, leggyorsabb és legbiztonságosabb útvonalat.

Gondoljuk és beszéljük vele át, melyek a veszélyes csomópontok, ahol át kell szelnünk az utat? Melyek a forgalmas megállók, ahol esetleg tömegen kell átverekednie magát (és fokozottan kell vigyáznia az értékeire)? Ha bringával vagy rollerrel indul útnak, feltétlenül adjunk a fejére sisakot, és ellenőrizzük a kétkerekűt indulás előtt. A járművet biztonságban kell lennie a suliban is, ezért vegyünk rá lakatot, és kössük gyermekünk lelkére, hogy használja is.

Rövidülnek a nappalok, így bármilyen közlekedési módot is választunk számára, ügyeljünk a láthatóságra. A táskájára tegyünk fényvisszaverő csíkot vagy prizmát, és ennek megfelelően válasszuk ki a ruházatát. Indítsuk útnak időben, hagyjunk neki elég időt az utazásra. Számoljunk tartalék idővel is, mert bármikor dugóba kerülhet, vagy lekésheti a buszt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

És ki akarna már az első napokban késés miatt intőt összeszedni? Kössük az orrára, hogy utazás közben okosan használja a mobiltelefont. Ha zenét hallgat, csak halkan. Ha mentő jön, vagy csak egy autó dudál, életbevágóan fontos, hogy időben felfigyeljen rá. Csetelés, hírek olvasása pedig csak a tömegközlekedési eszközökön, semmiképpen sem séta vagy tekerés közben. És persze ilyenkor is figyeljen, mikor jön az a megálló, ahol le kell szállnunk.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük