KiemeltMotorokMotorozás

Lovasok és motorosok! Vigyázzunk egymásra!

Lovasok és motorosok,hogyan viselkedjünk, ha lovasokkal találkozunkÉppen egy héttel ezelőtt történt az a lovas baleset, amely igen nagy port kavart a médiában. A Lámuló Farm lovasához és egy arra sétáló kutyasétáltatóhoz három krosszmotoros miatt kellett mentőt hívni. A sajtó ismét ráhúzta a vizes lepedőt a motorosokra. De vajon mi lett volna a helyes megoldás?

A lovaglás és a motorozás egy tőről fakad. Nagyon hasonló élményt ad mindkét hobbi, ezért nem véletlen, hogy a motoros nők között is sokan vannak, akik mindkét sportot űzik egyszerre. Nincs is annál jobb, mikor motorral lehet kimenni a lovardába…

Itt a Csajokamotoorn.hu oldalain is többször írtunk már a motorozás és a lovaglás hasonlóságairól, különbségeiről.

Lovasok motoron: a szabadság, ami összeköt

Miben hasonlít a motorozás a lovagláshoz?

De van egy olyan réteg, akik csak az egyik hobbit űzik, és ezért nekik nem biztos, ogy egyértelmű, hogyan lehet elkerülni a múlt hetihez hasonó baleseteket. (Netán, ha már megtörtént, felelősséget vállalni érte.)

Kiment terepre két fiatal lány, akik valószínű életük egyik első traumáját szerezték meg, 3 magasintelligenciájú krosszmotoros jóvoltából!
A motorosok a balesetet látva, nem álltak meg, még nagyobb gázt adva, elhagyták a helyszínt. Sajnos a rémült ló, akiről lovasa le is esett, elsodort egy kutyasétáltató teljesen épp rossz időben, rosszkor álló embert is, tehát ketten sérültek meg. – írták a Lámuló farm Facebook oldalán.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az alapvető különbség a lovak és a motorok között az, hogy a lónak saját akarata van (bár sokak szerint amotoroknak is, de ez már más kérdés). Ráadásul a lovak menekülő állatok, ezért az érzékszerveik fokozottan ki vannak élezve a szokatlan dolgokra, és ezekre a dolgokra idegrendszerüktől függően reagálnak. Némelyik ló nyugodtabban, némelyik hevesebben.

Lovasok és motorosok,hogyan viselkedjünk, ha lovasokkal találkozunk

Van olyan ló, amelyik egy megrebbenő galytól is megijed, megugrik, vagy megrémül egy út széléről felrebbenő, eldobott nejlonzacskótól, és van amelyiknek ennél nagyobb behatás kell az ijedtséghez. Hogy végül ennek az ijedtségnek mi lesz a kimenetele az nem csak a lótól, hanem a lovasának tapasztalatától is függ. A tapasztalt lovas megfogja, megnyugtatja ilyenkor a lovat, a tapasztalatlan pedig a lóhoz hasonlóan pánikba esik, majd rosszabb esetben le a lóról.

Valószínűleg ilyesmi történhetett az elmúlt hétvégén is, viszont ebben az esetben nem egy megrebbenő fűszálról volt szó, hanem egy olyan külső eseményről, ami egy tapasztalt lovat és a lovasát is megijesztette volna. A három száguldó krosszmotor hangja bármilyen nyugodt lovat megijesztett volna.

De nézzük, hogyan kellene viselkednünk ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse maggát, amikor a lovasok és a motorosok összetalálkoznak!

Ha motorosként találkozol lovasokkal

Nem kell ahhoz erdőbe menni, hogy lóval találkozz. Igaz, már egyre kevesebb az esélye, de nyáron még Budapesten is látni a turistalátványosságok környékén vagy oda igyekvő lovasfogatokat. Ahogy távolodunk a fővárostól, egyre gyakoribb lehet a lovaskocsik látványa a közúton.

Ha lovaskocsival találozol

 • Mindenképp lassíts le!
 • Habár a lovakon van szemellenző, hogy ne vonja el semmi a figyelmüket, a zajt meghallják, ezért nagyon óvatosan, a lehető legnagyobb oldaltávolsággal kerüld ki a fogatot.
 • Kerüld a fölösleges gázfröccsöket, próbálj egyenletes gázzal, erős hanghatás nélkül elhaladni az állatok mellet.
 • Semmiképp ne dudálj!

Lovasok és motorosok,hogyan viselkedjünk, ha lovasokkal találkozunk

Ha tereplovasokkal találkozol

 • Az előbbiekhez képest annyi a különbség, hogy ebben az esetben nincs szemellenző a lovakon, azok nicsenek kocsiba fogva, tehát sokkal szabadabban tudnak mozogni. A váratlan megugrás a mellette elhaladó motorosra is veszélyes lehet.
 • Ha lovasokat érsz utol, lassíts le, akár a motort is leállíthatod.
 • Próbálj szemkontaktust teremteni a lovasokkal, ők jelezni fognak, ha biztonságosan elhaladhatsz mellettük.
 • Előfordulhat, hogy a lovasok szembe fordítják a lovat a motorral, hogy a ló megnyugodjon. Ilyenkor jól teszed, ha szólsz egy-két szót nyugodt hangon, hogy a ló hallja, hogy egy ember van a “félelmetes” bukósisak alatt.
 • Ha a lovasok jeleznek, hogy minden rendben van, az elöbb felvázolt módon, egyenletes gázzal, nyugodt tempóban, nagy oldaltávolsággal gurulj el a lovasok mellett.

Ha mégis baleset történik

Előfordulhat, hogy minden elővigyázatosság ellenére baj történik, a ló megijed és ledobja lovasát. Ebben az esetben ne mulaszd el az elsősegélynyújtást a motorvezetési tanfolyamon tanultaknak megfelelően.

 • Ellenőrizd, hogy a lovas jól van-e.
 • Próbálj vele kommunikálni, ha nagy a baj, hívj mentőt.
 • Hívd fel a legközelebbi lovardát (ha sikerült a lovassal kommunikálni, akkor esetleg meg tujda mondani, hogy melyik lovardához tartoznak, ha nem így van, akkor az internet segítségével keresd meg a legközelebbi lovardát és kérj segítséget a ló befogásához).
 • A lovat ne próbáld egyedül megfogni, és főleg ne kezdd el motorral üldözni. Ahogy korábban már írtam, a ló menekülő állat, ebben nagyobb tapasztalata van, mint neked a lóüldözésben, ezért esélyes, hogy baleset lesz a vége.

Természetesen arra is van példa, hogy a lovak megszokják, megkedvelik a motorok hangját. Íme egy pozitív példa a krosszmotor és a ló barátságáról:

 

Fotó: NaNa

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük