MotorokMotorozás

Kötelező, vagy sem? – Kérdőjelek az EÜ csomag körül

eu csomag 03Sok szabály betartására kell figyelned, ha a közlekedés résztvevője vagy. Ezek közül természetesen a legfontosabb, hogy a KRESZ szabályait betartva, biztonságosan és körültekintően vegyél részt a forgalomban.

Vannak azonban olyan előírások, melyek figyelmen kívül hagyása mellett is eleget tehetsz a fentieknek normál körülmények között, azonban hanyagságod – vagy épp tudatlanságod – komoly bajba sodorhat téged, és másokat is. Ilyen a motorkerékpáros egészségügyi csomag hiánya.

A korábbi években zűrzavaros mizéria volt a látszólag jelentéktelen kis kiegészítő körül. Volt időszak, amikor vaskos bírsággal sújtották azt, aki nem tartotta magánál, vagy ha mégis, de lejárt a szavatossága, akkor is akár 50 000 forint büntetést is kiróhattak a rendőrök egy-egy igazoltatás során. Később ez a szigor enyhült, így már nincs kiadva a rendőröknek, hogy minden esetben ellenőrizzék, de ha mégis rákérdeznének, és nálad nincs EÜ csomag, akkor csak szóbeli figyelmeztetésre kell számítanod, semmi többre.

Gondolhatnád, hogy jó, akkor ezen nem is kell görcsölnöd, egyszerűen nem hordasz magaddal ilyet. Ezzel nem is lenne semmi baj, míg olyan helyzetbe nem kerülsz, hogy szükség lenne rá. Ha balesetet okozol, vagy utad során balesetet szenvedett autósokat, motorosokat meglátva segíteni próbálsz, és az elsősegély nyújtására alkalmas kis csomag hiánya miatt ez meghiúsul, akkor segítség elmulasztása miatt vonhatnak felelősségre, mely nem szabálysértési kategóriába tartozó vétség, hanem személy elleni bűncselekmény.

Érdemes a szavatossági időt is figyelned, és mindig újat beszerezned, bár ennek lejártát sem nézik már szúrós szemmel. Azért a te lelkiismereted sem lenne jó, ha romlott cuccal kötözgetnéd valakinek a sérülését, vagy épp a tiédet látnák el vele. Ugye?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ezen információk tudatában te is láthatod, hogy nem érdemes kockáztatnod, és helyet kell szorítanod valahol az EÜ csomagnak. Az „A” jelzésű, kimondottan motorosok számára gyártott és összeállított felszerelés kisméretű, így szállítása nem jelenthet gondot. A legtöbb motorkerékpáron akad hely itt-ott, ahová be lehet tuszkolni, de ha végképp lehetetlen ez a küldetés, akkor egy megfelelő helyre elhelyezett, vízhatlan kis doboz, táska is alkalmas lehet, hogy mindig veled legyen a kötelező kiegészítő.

Ha nincs még motoros elsősegély csomagod, kattint ide a vásárláshoz! 

eu csomag 02

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük