fbpx

Kigolyózva: Ingyenes Vezetéstechnikai Tréning Motorosoknak a turai vásártéren

Vannak jó emberek, akik önzetlenül jó dolgokat csinálnak, hogy segítsenek. Ilyenek például a Gödöllői Rendőrkapitányság motoros rendőrei is. Vagy ha úgy vesszük, önzőek, hiszen ezzel a kezdeményezéssel az egyik céljuk, hogy minél kevesebb motoros balesetnél kelljen helyszínelniük…

Az előző cikk után a motorosok alig várták, hogy ismét legyen alkalom kipróbálni képességeiket a motoros rendőrök által szervezett, ingyenes vezetéstechnikai képzésen. Amikor az újabb két dátumot kihirdettük, a létszám olyan gyorsan betelt, hogy én már nem fértem be egyik csoportba sem. Így legalább nem foglaltam a helyet olyantól, aki nem vett még részt a tréningen.

Szeptember 13-án a Hungaroringen volt a találkozó. A tanfolyam reggel kilenckor kezdődött volna a tanpályán, de pár perccel korábban kaptam egy telefont, hogy ha még nem indultam el, ne is oda menjek. A Hungaroring vezetése ugyanis visszamondta ezt a rendezvényt is. A tanfolyamot vezető rendőrök persze már néhány nappal korábban megtudták ezt az új fejleményt, de nehéz lett volna mindenkit egyesével értesíteni.

A maximális negyven főnél nyolccal több jelentkező, rendőri felvezetéssel, szabályos menetoszlopban motorozott át a Mogyoródtól nagyjából 45 kilométerre lévő Turára. Ezzel a résztvevők egy terven kívüli élménnyel lettek gazdagabbak. Az új helyszín, a kis pest-megyei település új vásártere kiváló helyszínnek bizonyult.

Hátvédként keresgélve, a faluban kérdezősködve az útirány felől megtudtam, hogy „ott szoktak krosszozni a motorosok”. A „krosszozás” ebben az esetben nyilván nem szó szerint értendő. A hétköznaponként délután öttől nagybani piacként üzemelő, üres, aszfaltozott placcon egyébként kulturált WC is van – ezt a hölgyek kedvéért azt hiszem, mindenképp meg kell említenem -, ami a korábbi helyszínen csak hosszas kutyagolás után volt elérhető.

Sajnos már csak itthon vettem észre az egyik fotón valami furcsaságot a háttérben. Ahogy rákerestem az interneten, kiderült, hogy Tura több nevezetessége közül ez a leglátványosabb, a Schossberger-kastély, amely Ybl Miklós tervei alapján épült 1883-ban. Az új vásártér közvetlen közelében pedig egy másik, a Szent János ivókút van.

Még több kép a galériában!

Azt hiszem, az együtt motorozás alaposan összekovácsolta a társaságot. Vagy az is lehet, hogy senki nem mert egyedül elindulni haza Budapestre, mert félt, hogy eltéved. A lényeg, hogy most a korábbi tanfolyammal ellentétben, dél körül, mikor megérkeztem, még mindig nagyon sokan voltak, és teljes erőbedobással, nagy lelkesedéssel rótták a köröket. Bizonyára a Demény László motoros kaszkadőr által rögtönzött streetfighter bemutató is meghozta a kedvüket a gyakorláshoz.

Ebédidőben, egy újabb közös motorozás után ez alkalommal is együtt evett a banda. Most Vácszentlászlón, a Szent László fogadóban költhettük el a húslevesből és rántott húsból (ill. rántott sajtból) álló menüt. Közben ki-ki megosztotta asztaltársaságával élményeit, és még az erős, meglett férfiak is bevallották, hogy a gyakorlástól bizony elfáradtak. Ebéd után már nem mentem vissza a többiekkel, de a csapat java délután háromnegyed ötig gyakorolt még a pályán. Gondolom este senkinek nem volt szüksége altatóra.

A következő alkalom szeptember 20-án lesz, amelyre sajnos már nincs szabad hely. Pedig ezúttal állítólag ügyes kaszkadőrünk testvérét is elhozza majd, sőt a helyszínre egy motoros mentő is kilátogat.


Az ingyenes vezetéstechnikai tréning margójára

Előző cikkem után többen megvádoltak azzal, hogy a „rendőrök seggnyalója” lettem. Ezt másképp fogalmaznám meg: bevallom, bennem is él a sztereotípia a buta, rosszindulatú rendőrről, akit molesztáltak a szülei és az iskolatársai. Azért választotta ezt a szakmát, hogy bosszút álljon a világon az őt ért sérelmekért. Az is meglehetősen furcsa volt mindig is számomra – már gyerekkorom óta mindig az ellenkezőjét csinálom annak, amit mások javasolnak – hogy valaki életmódjának választja, hogy másoknak engedelmeskedjen. Férfiemberként.

A tanfolyamot vezető három motorosrendőrt jobban megismerve azonban egy új rendőr-kép rajzolódott ki a szemeim előtt. Egy (ill. több) olyan rendőré, akik hivatásuknak tekintik a rendfenntartást, és valóban „szolgálnak” minket. Elsősorban azzal, hogy lehetőségeiket, ismereteiket, kapcsolataikat arra használják, hogy segítsenek… Férfiemberként.

Van még egy sztereotípia, amiben szívesen csalódnék: a gazdag emberek rosszak, mert vagyonukat illegális üzletből, vagy mások eltaposásával szerezték. Adni nem szeretnek, csak kapni, nem figyelnek oda másokra, és magukon kívül egy dolgot szeretnek: mutogatni a vagyonukat. Na ezt a klisét megpróbálhatná végre lerombolni egy (vagy több) gazdag ember. Például azzal, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé áll anélkül, hogy abból neki bármilyen előnye származna.

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x