CsajokMotoros csajok

Keresztül Amerikán egy veterán Harleyn

cris sommers simmons 01A Cannonball Endurance Run-on a 70 fős mezőnyben egyetlen hölgy szerepel, ő Cris Sommers Simmons, aki egy 1915-ös Harley-Davidsonnal teljesíti majd az utat.

2010. szeptember 10-én nagyjából 70 motoros gyülekezik majd az észak-karolinai Kitty Hawkban, egytől egyig 1916 előtt készült motorok nyergében. Egy 5320 kilométeres teljesítmény túrán vesznek majd részt, melynek során 17 nap alatt parttól partig átszelik az Egyesült Államokat.

Az egyetlen nő, Cris 9 éves volt, amikor elkapta a gépszíj, ekkoriban ugyanis nevelőapjával rótták az utakat. 14 éves korában a hátsó ülést az elsőre cserélte, majd 19 évesen megvette első Harley-ját. Később ő lett a “Harley Woman”, az első női motorosmagazin társalapítója. Szabadúszó íróként rengeteg USA-beli és külföldi újságban publikált.

cris sommers simmons 10Gyerekeknek írt könyve, a “Patric Wants to Ride” több, mint 12 ezer példányban kelt el. Nevéhez fűződik a “The American Motorcycle Girls 1900-1950” című könyv is, mely jelenleg vezeti az Amazon bestseller listáját. Jelölték a National Motorcycle Hall of Fame tagjai közé, Motorcycle Heritage Foundationba valamint a Sturgis Hall Of Famebe is.

Férje, Pat Simmons segítségével Crisnek sikerült újra működőképessé tenni 1915-ös Harley-ját. Az első próbakörökön is túl vannak, Cris megtanulta használni a kézi váltót, valamint a lábbal működtetett kuplungot, amit elmondása szerint először inkább ijesztőnek, mint izgalmasnak talált. A motor most éppen Californiában van, ahol néhány nélkülözhetetlen módosítást végeznek rajta: egy kis motor tuning, világítás, első fék és egyéb kiegészítők, amikkel az Öreg Hölgy megfelel majd forgalomba helyezés szabályinak. Az út során Cris nem visz magával pótblokkot, csak néhány apró alkatrészt, valamint pótgumikat.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Motorja az “Effie” nevet kapta, ugyanis Effie Hotchkiss volt az első nő, aki 1915-ben keresztülmotorozott Amerikán (édesanyja, Avis pedig vele utazott a motor oldalkocsijában). Érdekes egybeesés az is, hogy Cris Effije ugyanabban az évben gördült le a szalagról, amelyben Hotchkiss megtette a 3000 mérföldes utat. Sőt, motorjuk típusa is megegyezik. Egy kivétel azonban akad. Crisnek nincsen oldalkocsija, édesanyja pedig nem kíséri majd el az útra.

A teljesítménytúra technikai hátteréről Cris elárult néhány információt: “Az én motorom a 3-as kategóriába került, itt Twin Multi Speed gépek indulnak, sebességük pedig 80km/h körül van. Azt mondták, hogy a kisebb, egyhengeres motorok csak 40-50 km/h-val tudnak majd haladni. Azt hiszem, az első pár nap számukra igen kemény lesz, hiszen az út nagy része Észak-Karolina hegyei közt húzódik. Igazából, mindannyiunk számára nagy kihívás ez az út, de én felkészülten és izgatottan várom az indulást. Számomra már az is felér majd az első hellyel, ha sikerül teljesítenem a távot.” Cris elárulta, hogy a pszichikai erőnlét legalább olyan fontos, mint a fizikai, így heti három nap egy tréner segít neki felkészülni a 17 napos útra.

Kétség kívül ezen a veterán túrán Crist lélekben elkísérik majd a Van Buren nővérek, Effie Hotchkins és a többi nő, akik már teljesítették ezt a túrát. Cris szeretné bebizonyítani, hogy a nők sokkal többre képesek annál, mint amit a társadalom gondol.

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük