fbpx

Kerekesszékkel motorozni

Egy olasz cég kimondottan a kerekesszékbe kényszerült embertársaink mobilitási gondjainak megoldására fejlesztett robogót.

 

Az, hogy valaki kerekesszékbe kényszerül, még nem jelenti automatikusan életminőségének teljes beszűkülését. Vannak, akik élsportolóvá válnak (vagy azok maradnak), de olyan embertársunk is akadt, aki a Ducatiját is képes volt átépíteni, mert motorozni akart.

Persze a normál, hétköznapi élethez szükséges mobilitáshoz a legalkalmasabb eszköz mindenképpen egy robogó. Hazánkban is látni erre-arra mozgássérülteknek átalakított járgányokat, de ezek általában a sufniban lettek összeütve. Az elektromos segédeszközök kaphatóak ugyan, azokkal azonban rendes közúti forgalomban igen csak veszélyes kimerészkedni.

Az olasz Hyper Division – Mobility Motorcycles vezetője, Henry Battisini úgy gondolta, a legnagyobb esélyegyenlőséget teremti meg kerekesszékes embertársainknak. Megalkották hát a Honda SH125 alapjaira épített HDX3 típusjelű mopedet. Erre simán fel lehet gördülni kerekesszékkel – egyszerűen le lehet engedni az egész rámpát, és hátulról felállni. A rámpa leengedése és felemelése ráadásul elektromos úton, távirányítóval történik.

Amikor motorozási pozícióba került a vezető, rögzíti a kerekesszéket, és már indulhat is. A járművel remekül lehet manőverezni a nagyvárosi forgalomban, dinamikája elegendő a biztonságos közlekedéshez, tehát lassúságával nem idéz elő balesetveszélyes szituációkat. Arról nem is beszélve, hogy aki kerekesszékben tölti az életét, a segítségével átélheti a robogózás élményét is.

Egy Harley-Davidson tulajdonos így oldotta meg ugyanezt a problémát:

Minden elismerésem az alkotóknak, akiknek munkái saját honlapjukon is megtalálhatók (olasz nyelven, természetesen).


Olvasd az eredeti webhelyen

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x