fbpx
HírekKultúraMotoros könyv

Karácsonyra a ’80-as éveket – A rock története 3.

poisonMár a boltokban a kötet, mely a ’80-as éveket veszi górcső alá – Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János könyvének, A rock története 3.-nak az elkészülésére régóta vártunk.

A Kossuth Kiadó gondozásában került ki, az eredetileg tervezett, 2008-as megjelenéstől „kicsit” elcsúszva, de jobb későn, mint soha.

A nyolcvanas évek pop- és rock kultúráját átfogóan dolgozza fel a szerzemény, mely a két író kultúrtörténeti sorozatának harmadik darabja.

Belelapozva a majdnem 450 oldalas könyvbe, egy fotókkal gazdagon illusztrált, hatalmas kutatómunkáról tanúskodó, az 1980-as évek történéseit, jelenségeit átfogó mű tárul a szemeink elé.

Nemcsak érdekességeket olvashatunk, az előadókról sztorikat, hanem ez a kötet forrásanyagként szolgál mindenkinek, aki esetleg kutatómunkát végez valamilyen okból az adott időszakról.

A Kossuth Kiadó oldalán olvashatjuk, hogy: „Az újhullám és a posztpunk, az újromantikusok és a hardcore, az újtradicionalisták és a metál, a szintipop és a hiphop évtizede ez. Olyan előadók uralták, mint Michael Jackson, Madonna, Prince, Boy George, Sade vagy Whitney Houston, és olyan trendformáló zenekarok, mint a Depeche Mode, a Police, a Cure, a Duran Duran, az Iron Maiden, a Metallica, a Talking Heads, a Dire Straits vagy a Red Hot Chili Peppers.

Ekkor indult világkörüli hódító útjára az MTV, a walkman és a CD, ekkor rendezték a rockvilág legnagyobb jótékonysági rendezvényét, a Live Aidet, s ebben az időszakban jelentek meg nagy számban a színpadokon az androgün sztárok, a helyes fiúk és a szexi lányok.”

Rögtön kiszúrtam a könyvben a számomra kedves zenekarokról szóló részt, az amerikai együttesekről, a Bon Jovitól kezdve, a Poison-on, a Mötley Crüe-n át, egészen a W.A.S.P.-ig. Mindig szerettem volna időutazni ebbe a korba, amikor kezdeti sikereiket élték ezek a bandák, s ott lenni az akkori koncertjeiken…

Visszatérve a jelenbe, Jávorszky Béla Szilárd honlapján így ír a könyv születéséről: „2007 nyarán neki is álltunk a megírásának, de időközben annyira megromlott a kapcsolatunk a Glória Kiadóval, hogy az év végére behúztuk a fékeket. A kézirat nagyjából 40 százalékon állt ekkor, félretettük és vártuk, hogy változzanak körülötte a viszonylatok.

Ma már tudható, hiába tettük. Évekkel később a Glória Kiadó olyan adósságspirálba került, hogy 2011-re végérvényesen csődbe ment, nem sokkal később elrendelték a felszámolását. Időközben – különböző okok miatt – Jánossal is eltávolodtunk egymástól, más utat jártunk, más elképzelésekkel. 2013 áprilisában bekövetkezett váratlan halála pedig végképp pontot tett a közös munka végére.

Akkor döntöttem úgy, hogy teszek még egy kísérletet A rock története 3. tető alá hozására. Persze előbb be kellett fejeznem az aktuális két könyvprojektemet (Muzsikás 40, A magyar jazz története). Ám közben előbányásztam a régi, közel sem nyomdakész és erősen aktualizálásra szoruló kéziratot. Meg hát a maradék 60 százalékot már egyedül kellett hozzátennem.”

A nagy munka végül sikerült, s egy impozáns kötetet tarthatunk a kezünkben, melynek segítségével a ’80-as években találhatjuk magunkat.a rock tortenete 3

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x