KiemeltMotor felszerelésMotorok

Így öltözz a motoron hidegben: a megfelelő felszerelés kiválasztása

Így öltözz a motoron télen a megfelelő motoros felszerelés kiválasztásaAz ősz majd a tél beköszöntével a motorosok számára kihívást jelenthet az utakon való közlekedés. Az alacsony hőmérséklet és a hideg szél ellenére azonban sokan szenvedélyesen ragaszkodnak ehhez a közlekedési formához. Ahhoz, hogy a hideg időben is élvezhessük a motorozást, megfelelő öltözködési stratégiát kell alkalmazni.

Ebben a cikkben igyekszem öszegyűjteni a legfontosabb téli motoros felszereléseket és tanácsokat aduni arra, milyen eszközökkel lehet melegen tartani magunkat a motoron.

Hőszigetelt alsóruházat

A hűvös időben való motorozáskor – mint más szabadtéri sportok esetében is – fontos a réteges öltözködés. Szenteljünk tehát figyelmet az alsóruházatnak, mert az alaprétegek fontos szerepet játszanak a test melegen tartásában. A hőszigetelt alsóruházat segít megtartani a test hőjét. Ha tehetsjük, válasszunk nedvességelvezető anyagból készült aláöltözőt, hogy a verejték ne hűthesse le a testünket.

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már fűthető aláöltözötet is vásárolhatunk, így a fűthető felső és a fűthető nadrág is jó szolgálatot tehet a hideg időben.

Thermokabát és -nadrág

A megfelelő hő- és szélálló béléssel ellátott motoros thermoruházat tökéletes választás a hideg téli időjárás ellen. A modern anyagok kiválóan védenek a szél és hideg ellen, miközben a megfelelő helyeken szellőzési lehetőségeket is biztosítanak a túlmelegedés elkerülése érdekében. Nagy előnyük például a bőrruházattal szemben, hogy sokkal könnyebb anyagokból készülnek, így nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak motorozás közben.

Vízálló ruházat

A téli időjárás gyakran esőt és havat is hoz magával, ezért fontos olyan vízálló ruházatot választani, amely megvédi a motorosokat a nedvességtől. A thermoruhák általában a csapadék ellen is jól védenek, de egy extra réteg sosem árthat. A vízálló kabát, nadrág, a csizma és a kesztyű védik a ruházatot és a lábbelit is az időjárás viszontagságaitól. Mindig jól jön egy jó minőségű esőruha.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Meleg kesztyű

A kezek melegen tartása elengedhetetlen a motorozás során. Olyan meleg kesztyűk használata javasolt, amelyek szigetelnek és ellenállnak a hideg szélnek. Manapság már fűthető motoros kesztyű is kapható az igazán extrém időjárási körülményekhez. A hűmérséklet szabályozóval is ellátott kesztyűben biztosak lehetünk benne, hogy a motorozás közben legnagyobb hidegnek kitett ujjvégeink sem merevednek el, így továbbra is könnyedén tudjuk használni a motor kezellőszerveit.

Télen is biztonságban kétkerekűvel

Maszk vagy sál

Az arc melegen tartása is kulcsfontosságú télen. Egy jó technikai anyagból készült, thermo maszk vagy a nyakra húzható, a mellkast is védő sál jól véd a hideg szél és a csapadék ellen, miközben lehetővé teszi a szabad légzést is.

Hőszigetelt cipő

A lábak melegen tartása kritikus télen. Hőszigetelt, vízhatlan motoros csizmák gondoskodnak arról, hogy a lábak ne hűljenek le a hideg időben, és egyúttal védelmet is nyújtanak a sérülésektől. A lábaink melegen tartásáról extra fűthető talpbetéttel is gondoskodhatunk.

Hőszigetelt védőfelszerelés

A téli motorozáskor nagy hasznát vesszük a protektoroknak is, amelyek a megfelelő helyeken (térd, könyök, váll, hát) a balesetvédelem mellett plussz hőszigetelést biztosítanak. Nagy hidegben soha ne feledkezzünk el a derékvédelemről sem, hiszen ez a testtályunk különösen érzékeny lehet a felfázásra.

Elektromos fűtés

Egyre népszerűbbek az elektromos fűtéssel ellátott motoros felszerelések, mint például fűtött mellények, a markolat- vagy ülésfűtések. Ezek a kiegészítők extra meleget biztosítanak a testnek, és lehetővé teszik a hőmérséklet szabályozását is.

Végül, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a látási viszonyok is rosszabbak lehetnek télen. A megfelelő fényvisszaverő mellény vagy kabát használata, valamint a jó minőségű, feltűnő színű sisak viselése segít a láthatóság növelésében az utakon.

Motorozni nem csak nyáron lehet, de a téli motorozás nagyban függ attól, hogy hogyan öltözködünk fel és készülünk fel a hideg időjárásra. A fent említett felszerelések és tanácsok segítenek melegen tartani magunkat a motoron, és élvezni a téli motorozást, hiszen manapság már ritkán van olyan hideg, hogy az útviszonyok ne engednék meg,  hogy kétkeréken közlekedjünk télen.

Címlapfotó: kloeg008

* A cikk affiliate linkeket tartalmaz

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük