fbpx

Hogyan öltözzünk a motoron ősszel

Az elmúlt heti zimankó után úgy tűnik, lesz még jó idő. Persze már nem a nyáron megszokott, fülledt kánikula.

Azért tíz fok fölött még nyugodtan elmehetünk motorral a munkába, és hétvégén is elő lehet venni jó néhány órára kedvencünket. Csak az nem mindegy, hogy eközben mit viselünk. Bevallom, én leggyakrabban farmerban motorozom. Ettől a sportmotorosok zöme elhülve kezdi mondani, hogy: „de mi lesz öregkorodban a térdeddel, és mi van, ha elesel?!” Nem is azért írom ezt most le, hogy bárki rólam vegyen példát. Nekem – ahogy sok más társamnak – a motorozás a szabadsággal van összefüggésben, és térdvédőben vagy hátprotektorban nem érezném szabadnak magam.

Persze a biztonság számomra is fontos. Sisak nélkül például sosem indulnék el, és – mióta egyszer régen rövidujjú pólóban csúsztam az aszfalton néhány métert – ilyen a hosszúujjú kabát is. Az utóbbi években a farmerdzsekit már protektoros  motoroskabátra cseréltem. A másik nélkülözhetetlen felszerelés a vesevédő, amit a hőmérséklettől függetlenül mindig viselek – néha még azután is, hogy már megérkeztünk motorral a buli helyszínére. Este, átfagyva nagyon jó szolgálatot tesz egy motorostalálkozón vagy kerti partin üdögélve. Lehet, hogy már öregszem…

A hideg ellen azért védekezem, mert utálok fázni. Legutóbbi őszi túránkon még nyári kesztyűben és dzsekiben szomorúan állapítottam meg, hogy hiába a plusz húsz fok, már a bélés és a pulóver is kell. Egy héttel ezelőtt pedig előkerült a harisnya. Számomra nem egy népszerű viselet, de a farmer alá már elkél plusz egy réteg, de szerintem a bőrnadrággal is ugyanez a helyzet: a hűvös menetszél kihűti a nadrág anyagát, és olyan, mintha benne ülnék egy hűtőszekrényben. Vagy amikor a bokámnál befúj… na, szóval kell alá valami harisnya-féle.

Az ősz már a réteges öltözködésről szól. Ahogy a hétköznapi viselet esetében, a motoron még fontosabb, hogy legyen rajtunk jó pár mobilizálható réteg. Főleg, ha reggel korán indulunk munkába, amikor még nagy a zimankó, és délután napsütésben kell hazamenni. Ilyenkor már jó hasznát vesszük az aláöltöző szetteknek. Ezek, akár a jégeralsó, egyszerű pamutból, vagy speciális, hőtároló anyagból készülnek, csak az aláöltöző nem olyan cikis kifejezés, főleg egy nő esetében. Hogy egyszerű pamut, vagy valami komolyabb matéria legyen, azt nyilván a táv hossza és viselőjének hő-, illetve hidegtűrő képessége határozza meg.

A vénasszonyok nyarát a legtöbb motoros manapság már termoruhában küzdi le. Ezek a többnyire cordurából vagy valamilyen nejlon alapanyagból készült motoros öltözékek minden igényt kielégítenek. A legtöbb ilyen ruha épp a nejlon miatt vízálló valamilyen mértékben, kivehető protektorokkal rendelkezik a vállnál, a hátnál, a könyököknél és a térdeknél.

Ha olcsóbb ruhát választunk, lehet hogy protektor nincs is benne, vagy nem mindegyik, esetleg csak a zsebek, amikbe utólag elhelyezhetjük őket. A vásárlásnál ezt érdemes átgondolni, mert lehet, hogy a protektor külön többe kerül, mintha benne van a dzsekiben . De igaz az is, hogy egy olcsóbb márka esetében a beépített protektor gyengébb minőségű is lehet. Ha fontos számunkra a biztonság, ebben az esetben lehet, hogy jobban járunk, ha külön szerezzük be őket.

A termoruhák előnye még az is, hogy rendelkeznek kivehető béléssel. Általában ez a bélés a „termo”, ami miatt így hívják őket. A bélések minősége is változik az ár és a minőség függvényében. Lehet egyszerű vattából vagy filcből, vagy rendelkezhet speciális alumínium vagy vízzáró, illetve légáteresztő rétegekkel. Van olyan kabát, amiben csak egy mellény alakú bélés van, de a jobbakban a kabát ujja is ki van bélelve. Gyakori az is, hogy a bélés speciális rétegét csak a kabát elejében helyezik el, ahol a motoros szembetalálkozik a menetszéllel, hátul pedig vékonyabb a termo réteg.

Itt fontos megemlíteni azt is, hogy egyre több gyártó készít most már speciális motoros ruházatot, így bőr- és termoruhákat is nők részére. Sokszor látni azonban, hogy a női ruháknak nem ugyanolyan a minősége. Mintha a nők még mindig csak hátul ülnének, és nekik emiatt nem lenne olyan fontos a védelem. Mielőtt csajos motorosruhát választanánk, mindenképp hasonlítsuk össze ugyananak a márkának a hasonló árfekvésű, férfiaknak szánt termékével! Lehet, hogy nem leszünk benne olyan szépek, de ősszel és télen szerintem fontosabb, hogy ne fázzunk meg.

Ha már megvan a jó meleg cucc, fordítsunk figyelmet a kisebb kiegészítőkre. Hiába a magas derék a nadrágon vagy a hosszított fazonú kabát, én télen is vesevédőt viselek. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy akkor meg főleg. Senkinek nem hiányzik egy krónikus felfázás, ugye? A sálak és az arcvédő maszkok is jó szolgálatot tesznek hideg időben. Főleg azoknak, akik – mint pl. én – nyitott, jet sisakban közlekednek. De a zárt bukó és a kabát közti rést is ki kell tömni valamivel.

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE Budapest Média Intézetében Kommunikáció és PR szakon, diplomamunkámat a Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 szavazás
A cikk értékelése
Feliratkozás
Értesítés
guest
0 hozzászólás
Inline visszajelzések
Összes hozzászólás
0
Kíváncsiak vagyunk a véleményedre. Szólj hozzá!x
()
x