fbpx

Híres pin-up csajok – Bánky Vilma

banky vilma3A némafilmek sztárja, csillaga szerepel a hollywoodi hírességek sétányán, s volt idő, amikor poszterei elárasztották Amerika utcáit – ő volt Bánky Vilma, magyar származású színésznő.

Hogy ne csak az amerikai pin-up hölgyeket vegyük sorra, nézzünk szét a saját házunk táján! Bánky Vilma a némafilmek virágzása idején futott be, és a sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 1925-ben Samuel Goldwyn Magyarországra jött és Amerikába csábította Vilmát.

A hölgy innentől kezdve a Metro-Goldwyn-Mayer birodalom egyik kiemelt színésznője lett. Előtte persze már itthon sztár volt a Koncsics Vilmaként, Nagydorogon, 1901. január 9-én született lány.

Külön érdekesség, hogy Vilmának igazi reklámkampányt terveztek Amerikában, és így ismerték meg őt külföldön. Ez a bizonyos kampány a Magyar Rapszódia címet viselte, s általa elárasztották az USA utcáit Bánky Vilma fotói.

Be is jött a dolog, de persze a színésznő bizonyította tehetségét és Ronald Colman-el olyasmi párost alkottak (A sejk fia; A sötét angyal) akkoriban, mint Greta Garbo és John Gilbert. Karrierjének csúcsán volt, hogy heti 5000 dollárt keresett.

Félmillió dollárra biztosították a színésznőt, meg kellett őriznie karcsúságát mindenáron és vigyáznia kellett a testi épségére, tehát tartózkodnia kellett minden veszélyt jelentő dologtól, például nem ülhetett repülőre és lóra csak sétalovaglás céljából.

1927-ben ment feleségül Rod La Rockque színészhez, akivel életük végéig kitartottak egymás mellett.

Vilma tehát fénykorában képeslapokon, posztereken, újságok címlapjain szerepelt. Nagy sztár volt egészen addig, amíg a hangosfilmek kezdték átvenni a némafilmektől az uralmat. Vilma magyar akcentussal beszélt angolul. Hiába szerepelt hangosfilmekben, elveszítette a nézők érdeklődését és visszavonult. A Broadway-en szerepelt még évekig az egyik színházban, a férjével együtt.

Jótékonysági alapítványt hozott létre, örömmel fogadta és segítette Magyarországról jött honfitársait, sőt később golfversenyeken ért el kiemelkedő eredményeket.

1991. március 18-án hunyt el szívelégtelenségben egy hollywoodi kórházban – ekkor 90 éves volt. Életrajzi könyv 2010-ben jelent meg róla – Rachel A. Schildgen: Több, mint egy álom: Bánky Vilma életének és filmjeinek ismételt felfedezése.

Forrás: Wikipédia
Fotók: Pinterest

banky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colmanbanky vilma and ronald colman

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x