HírekKultúraMotoros film

Harley és Marlboro

Sok motoros szívéhez áll közel a két törvényen kívüli motoros életformája és története.

Vajon hány biker életét változtatta meg az 1991-ben készült, Harley Davidson és a Marlboro Man című film? Bár, az, hogy milyen dolgokat sugall az alkotás, már más kérdés. Legalábbis női szemmel nézve…

A sztori meglehetősen hősies, ugyanis a két régi motoros haver imádott kocsmája, ahol “felnőttek”, veszélybe kerül. Felhőkarcolót akarnak építeni a helyére. Harley és Marlboro, valamint hű társaik megfogadják, hogy bármi áron megmentik a helyet. Ez a bármi áron, két és fél millió dollárt jelent.

Embereink elhatározzák, hogy kirabolják a bank pénzszállító autóját. Ez mind simán is menne, ha a pénz helyett nem egy újfajta drog lenne az autóban, amiért nagyon bepöccennek a nagyon rossz fiúk. A vagány motorosok tehát már az életükért futnak.

A két főszereplő szinte mindenben különbözik egymástól, és mégis teljesen egyformák. Harley (Mickey Rourke) az igazi bőrruhás szemtelen rossz fiú, aki már azzal kivívja férfitársai elismerését, hogy hajnalban felébredve egy meztelen nő mellett, induláshoz készülődik, majd végigmotorozza a fél államot. Mindezt a Bon Jovi Wanted Dead Or Alive című számára teszi, ami tökéletes kezdés egy motoros filmhez. Most töredelmesen bevallom, hogy az elfogultság beszélt belőlem…

Marlboro (Don Johnson), a lecsúszott cowboy, aki szigszalaggal összetákolt weszkó csizmában jár, és egy motoros rendőr csaj a szeretője. Persze, itt jön elő az, hogy a nők imádják a rossz fiúkat, de előbb-utóbb komolyabbat akarnak. Hiába szereti a nő, Virginia a rossz fiút, és még Marlboro is őt, mégsem a szerelmet választja. De ez Harley-ra is igaz…

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Persze, második rész nem készült, szóval a folytatást nem tudjuk, vajon két ilyen ember képes-e arra, hogy megállapodjon. Egyszer csak megunja mindenki az agyatlan nőcskéket, akik egy szóra szétteszik a lábukat. De ott van ennek a dolognak az az oldala is, hogy Harley és Marlboro tudják magukról, mennyire hajtja őket a vérük, és hiába lenne családjuk, ha nem bírnák féken tartani magukat. Mert előbb-utóbb minden titok kiderül…

Ez már csak tovább gondolása annak, amit üzen a film a nőknek. A magányos hős típusok, mint motorosaink, a filmvászonra valók.

A látszólag kemény, érzelmek nélküli bikerekben érző szív dobog, akik nem restek, ha segíteni kell valakinek. Ez is egy tanulság az alkotásból. Az már más kérdés, mindezt hogyan teszik… Legális vagy illegális úton… A szándék a lényeg.

Egy apró nüansz a filmből, amikor kiderül, miért a szigszalag… Marlboro az apjától kapta a csizmáját, ezért nem vett magának másikat. Fontos neki, na! Az egész alkotás alatt a csizma megfejthetetlen titkával öli egymást a két főhős. Komolyan, fellélegzik az ember, amikor megtudja az igazat, mert már tényleg idegesítő, hogy Marlboro mindig kitér a válaszadás elől.

Összességében, egy jó kis biker sztori, amiben minden van: motorok, nők, pia, rock, hősiesség, szerelem, lövöldözés, vér, rossz fiúk, még rosszabb fiúk. Kultuszfilm a javából.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük