fbpx

Tudod kik azok a híres emberek, akik Honda Monkey-val jártak

honda monkey 2018 2

Noha a hetvenes évek ikonikus járműveként tartják számon, az első Honda Monkey 1961-ben látott napvilágot. Később olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy számos híreség is úgy döntött, hogy vesz egyet. Ezzel pedig tovább növelték a Monkey-kultuszt.


Noha a hetvenes évek ikonikus járműveként tartják számon, az első Honda Monkey már 1961-ben napvilágot látott. Eredetileg a tokiói Tama Tech vidámparknak készült, de olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy idővel a – szintén 49 cm3-es – közúti változat fejlesztéséhez is hozzáláttak a Honda mérnökei. Az 5”-os, tömör abroncsokon gördülő, sorozatgyártású változat 1963-ban érkezett meg az európai és az amerikai kereskedésekbe, s igen sikeresnek bizonyult, ugyanis a jellegzetes formavilág, a krómozott üzemanyagtartály és a chopperes kormány a szélesebb közönség tetszését is elnyerte.

Közkedveltségéhez a rendkívül kis tömeg, a karcsú felépítés és az élvezetes vezethetőség is nagyban hozzájárult, mondhatni, páratlan élmény volt nyergében átszelni a várost. Később, egészen pontosan 1969-ben nagyobb, 8″-os gumiabroncsok váltották a korábbi tömör köpenyeket, 1970-ben pedig megjelent az egyetlen mozdulattal eltávolítható első villa, ami azért volt valódi mérföldkő a Monkey történetében, mert – az ötletes megoldásnak köszönhetően – kényelmesen elfért egy átlagos kocsi csomagtartójában.

Újabb nyolc év elteltével, 1978-ban indult be igazán a típus karrierje, ugyanis ekkor leplezték le erősebb, egyszersmind látványosabb megjelenésű változatát, ami cseppalakú tankjával főként az amerikai piacon lett sikeres. Az emberek szívesen áldoztak a kisméretű, mégis fürge, milliók szívét elhódító Hondára, hiszen ezzel könnyedén bejárhatták a nagyvárosokat, miután leparkolták méretes lakóautóikat.

Mivel a Monkey erőforrásához röpsúlyos tengelykapcsoló és könnyen kezelhető, háromfokozatú váltó csatlakozott, bárki pillanatok alatt megbarátkozhatott a technikával. Ennek köszönhetően több embert csábított motorozásra, mint bármely egyéb önjáró kétkerekű, különösképp, hogy a „lufis” abroncsszett, a chopperes kormány, az aprócska üzemanyagtartály és a nagy, kényelmes ülés egyedivé, vonzóvá és – korántsem utolsó sorban – örökzölddé tette.

Az olyan motorkerékpárok, mint a ’68-as Triumph Bonneville, a 900-as Monster és a Suzuki Katana felelősek azért, hogy a tulajdonosi büszkeség egy teljesen új szintre emelkedett. Mégis, bármennyire is népszerűek ezek a kétkerekű ikonok, kevés motor érheti el a Honda Monkey minibike kultikus státuszát.

A Honda Monkey-t számos sztár is szívesen használta

John Lennon

John Lennon nagy Monkey minibike-rajongó volt, aki 1969-es Z50A-es motorját az angliai Berkshire-ben lévő vidéki birtokán használta. A fotó, amelyen Lennon a fia, Sean társaságában teker, mára híressé vált. Motorja egyúttal a világ legdrágább Honda Monkey minibike-ja is lett. A Beatles egykori tagjának mini motorkerékpárja 57.500 fontért (mai áron csaknem 27 millió forint) kelt el egy árverésen, és a várt 30 000 fontos vételár közel kétszeresét érte el. A motor a brit Solihullban található Nemzeti Motorkerékpár Múzeumban (NEC) került kalapács alá.

Ringo Starr

Nem Lennon volt a Beatles egyetlen tagja, aki bedőlt a Mini-Trail varázsának. Ringo Starr is rajongott érte, és a városi legenda szerint az övét Lennon ajándékozta neki.

Újra hódít a vidámparkos gyerekmotor – Honda Monkey 2018

John Wayne

Lehet, hogy a Hercegről nem gondolnád, hogy nagy Monkey minibicikli rajongó. A Big Jake című film forgatásán készült reklámfotókon John Wayne egy Honda CL350-es motoron ül. Ássunk azonban egy kicsit mélyebbre, és a forgatások között megtalálhatjuk őt 1969-es Z50A motorjával.

Steve McQueen

Steve McQueen lelkes terepversenyző volt. Nem vette magát túl komolyan, és szívesen száguldozott a farmján egy Z50A-val. McQueen fia, Chad és a gyerekszínész Mitch Vogal is sok időt töltött az apró motorokon. Amikor a The Reivers című film (amelyben McQueen és Vogal szerepelt) forgatása véget ért, McQueen a szokásos forgatás végi bemutatót tartotta. Az ajándék egy 1969-es Z50A volt, amelyet a haverja és legendás custom festője, Von Dutch festett és gravírozott.

A Monkees

A hatvanas-hetvenes évek amerikai popszenzációja, a The Monkees gyakran motorozott Z50-eseken a kaotikus tévéműsoruk forgatásán. Ráadásul Mickey Dolenz dobos és Mike Nesmith gitáros igazi motorosok voltak. A két tehetség gyakran élvezte a minimotorokat a forgatások között.

Michael Jackson

A fiatal Michael Jackson és a Jackson 5 többi tagja is Monkey bike rajongó volt. Gyakran lehetett látni őket kaliforniai otthonuk területén motorozni.

A Wheelie-ing Elvi

A világhírű Wheelie-ing Elvi egy 12 fős Elvis-imitátorokból álló csoport, akik az Egyesült Államokban kerekeznek. A csapat tucatnyi tagja Honda Monkey motorokkal mutatványokat és formációs köröket hajtanak végre fesztiválokon és felvonulásokon.

 

Forrás

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x