Házi barkácsMotorokMotorozás

Három módszer az egyszerű fékfolyadék cseréhez

feklegtelenito 04Ha van némi technikai érzéked, és szeretsz kisebb szervizmunkákat te magad elvégezni a motorodon, akkor egy fékfolyadék csere nem lehet akadály számodra sem. A kétévente javasolt folyadékcserét megkönnyítheted néhány okos szerszámmal is.

Na persze itt ne gondolj semmilyen okos jelzővel ellátott ketyerére, applikációra, hanem egyszerű, kézzel kezelhető eszközre, mely kiváltja a hagyományos, fékkar pumpálgatós módszert.

Mint azt egy korábbi cikkünkben kitárgyaltuk, a motorok fékfolyadék cseréjét egy gumicsővel és villáskulccsal is el lehet végezni, de ha valaki nem ügyes, könnyen összefröcskölhet mindent a folyadékkal, küszködhet a légbuborékokkal, a légtelenítéssel.

A legegyszerűbb könnyítés egy egyirányú szelep lehet, mely megakadályozza azt, hogy a folyadék visszafelé is haladhasson a rendszerben légtelenítés közben, viszont ebben az esetben az összes többi művelet a hagyományos módon történik.

A következő szintű profi eszköz a gyors, biztos és könnyű munkavégzéshez a vákuumos fékfolyadék cserélő berendezések használata. Az egyszerűbb cucc egy kézi pumpával van ellátva, ami nem nyomást, hanem eleve vákuumot állít elő. Rákötve a meglazított légtelenítő csavarra szépen átszívja a folyadékot a rendszeren, és egy edénybe vezeti.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

feklegtelenito 02

A másik szerszám is egyszerű, de ehhez az kell, hogy legyen a garázsodban egy kompresszor. Azt rákötve, a keletkezett túlnyomású levegő tartályból való kiengedésekor keletkezik a vákuum, mely szintén hasonló módon szippantja ki a fékfolyadékot a rendszerből, mint a korábban említett szerszám. Ennek légtelenítő szerszámnak az ára ugyan alacsonyabb, viszont ha kompresszort is hozzáadjuk a költségekhez, akkor már drágább a vákuumpumpásnál.

feklegtelenito 03

A kompresszorok ára 20.000 forinttól indul, viszont ha veszel egyet, akkor azt nem csak egy dologra használhatod, hanem tisztításra, festékszórásra, guminyomás beállítására. Hosszú távon kifizetődik a beruházás, mivel számos szerszám is üzemeltethető a sűrített levegővel.

A vákuumpumpás légtelenítő szett 8000,- míg a kompresszor igényű szerszám már 4000 forint körüli áron beszerezhető. Ha van a családban, baráti körben még motor, autó, akkor ezekhez is használhatod, így igazán nem nagy luxus felszerelés egyik sem. Ha a tavasz beköszönte előtt nekiállnál fékfolyadékot cserélni a motorodon, még van időd beszerezni egyet a könnyebb munkavégzéshez.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük