HírekKultúraMotoros zene

Good Morning Mr Blues

GoodMorningMrBlueswebfweb2A tavalyi www.newattach.com című album után az idén, nagyon más stílusú lemezt sikerült összehoznia Szabó Tamásnak, a hazai zenei élet egyik jól ismert figurájának. Lassan már tíz éve koncertezik kisebb-nagyobb szünetekkel Long Tall Sonny zenészkollegájával. A közös játék mindig nagy kihívást jelentett, hiszen köztudott, hogy Long Tall Sonny mennyire szereti a stílushű zenéket, és a koncertjein mindig van valami más, meglepő performance, amire az ember felkapja a fejét. Saját zenekara a Sonny and his Wild Cows, méltán sorolható, a hazai blueszenekarok élvonalához.

A sok éves játék eredményeként, úgy gondoltuk készítsünk egy közös lemezt, úgy, ahogy annak idején készítették a korai hangzóanyagokat – meséli Szabó Tamás – A nyár elején feljátszottunk egy pár duós felvételt. A stúdiózás folyamán, arra gondoltam, hogy egészüljünk ki egy zongoristával, hiszen kézenfekvő volt, számtalan századelős felvétel készült a klasszikusnak számító, harmonika, gitár, zongora felállásban. Felkértük Kertész Bencét (Crazy Benny), hogy ha van kedve, szálljon be egy-két számba.

A következő pár szám már ebben a felállásban készült. Játéka nagyon hasonlít a blues felvételekről jól ismert Lafayette Lake-hez, vagy Lohnie Johnson, Blind J. Davis játékstílusához. Végül, de nem utolsó sorban egy női énekhangra gondoltam, amit az élet elém tálalt. Megismerkedtem Rhythm Sophieval. A kisasszony fiatal kora ellenére, ígéretes tehetségnek számít a szakmában. Hazánkban kevés a bluest, stílusosan éneklő énekesnő. Ha, kitart a pályán, akkor egy igazi gyöngyszem válhat belőle.

Részemről talán a játékstílusom kialakítása jelentett igazi feladatot – teszi hozzá – hiszen, ennyire autentikusan még nem játszottam hangzóanyagon. Az eddigi lemezeimen teljesen más hangképeket, és hangskálákat használtam. Nagyon egyszerű, piszkos játék. A felvételek elkészülte óta, az jár az eszemben, hogy néha annyira koszos és „buta”, hogy a tanítványok és kollegák nehogy azt mondják: Na, és Ő tanít!

Érdekes észrevétel, hogy az 1990 es évek óta akkorát lendült a harmonikázás sokszínűsége, annyi érdekes szájharmonikás jelent meg (mind hazánkban, mind külföldön), hogy szinte nap mint nap találkozom olyan technikai megoldásokkal, zenékkel, hangképekkel, amik lenyűgöznek. Ennek ellenére, a múltban való kalandozás, legalább annyi titkot rejt, mint a mai látványos hangszerkezelés. Hozzáfűzném, nem volt egyszerű megállni, hogy ne játsszak olyan hangfekvésekbe, és ne használjak olyan technikai elemeket, amiket akkoriban nem ismertek, és amiket más produkcióknál belejátszanék egy számba. Ezen a lemezen, a játékomat, leginkább Hammie Nixon – Sonny Boy Williamson I. vagy Jazz Gillum játékához hasonlítanám.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Szabó Tamás így ismét dolgozhattott olyan zenészekkel, akik ismerik a blues műfajt, és nem feltétlen, a Mojo Working, Caldonia, Talk To Your Daughter, vagy a Hoochie Coochie Man bűvöletében élnek, akik 5 számra alapozzák a karrierjüket, miközben azt sem tudják, hogy a korai elődök, mit is tettek le az asztalra. Inkább kényelmességből, a közkedvelt, régen bevált számokat puffogtatják. Sokszor nem is ismerik az eredeti verziókat, hanem valamely hazai előadó vagy zenekar sikeres feldolgozásának egy az egyben lemásolt interpretációjaként tűzik műsorukra. Na ez a lemez más lesz… GoodMorningMrBlueswebGoodMorningMrBluesweb 2webGoodMorningMrBluesweb korong

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük